Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NICE - Fotokomórka uszkodzona

05 Lut 2014 16:07 7872 22
  • Poziom 7  
    Uszkodziła mi się fotokomórka NICE (OMRON G5V-1), jeśli to właściwy symbol, bo buczy i cały czas cyka. W związku z tym mam pytanie, czy można ją jakoś zmostkować, czy muszę kupić nowa? Pozdrawiam Andrzej.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 11  
    Piszesz o fotokomórce, a podajesz model przekaźnika. Podaj model fotokomórki i bramy..
  • Poziom 7  
    Witaj, rozebrałem fotokomórkę i tam na dwóch elementach z jej prawej strony mam te symbole. Jest to fotokomórka do bramy garażowej Nice BF, starszy model. Mam w niej „kostkę„ na 5 przewodów, z czego nr 3 jest wolny. 1 seledyn, 2 żółty, 4 czerwony i 5 czarny przewód. Stałem się właścicielem wybudowanego garażu z pełnym napędem ale otwieraną ręcznie bramą segmentową i nie wiem jak to naprawić.
  • Poziom 15  
    Możesz zrobić mostek. Sprawdź miernikiem gdzie masz zasilanie na fotokomórce. Powinno być teoretyczni na pierwszych dwóch. Jeśli masz zasilanie na 1-2 zrób mostek na 4-5 lub odwrotnie. Żeby foto komórka nie "buczała" i "cykała" odłącz zasilanie. Najlepiej przy napędzie. Jeśli wypniesz przy fotokomórce zaizoluj je żeby nie zrobiły zwarcia. Mostek możesz też zrobić przy napędzie (najprościej dojdziesz po kolorach)
  • Poziom 7  
    Witaj, czy jeżeli zrobię mostek i wypnę napięcie brama powinna zacząć działać? Oczywiście fotokomórki nie będą już aktywne.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 15  
    Jeśli blokowała ją fotokomórka to powinna zacząć działać.
  • Poziom 39  
    Witam
    Symbol OMRON G5V-1),jest oznaczenie przekaźnika w fotokomórce,nie jej samej.Mając barierę optyczną,to jest w niej nadajnik i odbiornik .Musisz rozebrać odbiornik tam gdzie jest przekaźnik.Przewody 1-2 to zasilanie ,pozostałe to wykonawcze.Możesz te pozostałe złączyć i brama powinna pracować.Należy jednak zwrócić uwagę ,czy brama nie miała ustawionej opcji samo zamykania po pewnym czasie.To łatwo stwierdzić ,jeżeli jest ta funkcja to trzeba by ją wyłączyć lub naprawić ,lub wymienić fotokomórkę.
  • Poziom 7  
    Witam. Sprawdziłem, zasilanie mam, tak jak wspomniałeś, na pierwszych dwóch. Ale się nadłubałem. Przewody są cieńsze od cienkich, do tego bardzo sprężyste i każde poluzowanie śrubki powodowało „wyskoczeniem” przewodu, do tego ktoś je obciął na styk. Musiałem trochę podkuć w murze i inaczej je wyprowadzić.
    Mostkowanie 4 i 5 nic nie daje, buczy i cyka dalej, a napęd nie działa. Odłączenie zasilania przewodu nr 1 powoduje całkowita ciszę, ale brama nadal ani drgnie.
    Z tego co wiem brama nie miała zamykania po czasie. Zastanawiam się czy nie zainwestować w nowe fotokomórki. Nie da się co prawda kupić jednej, zestaw na portalu aukcyjnym to wydatek rzędu 130 zł. Dzisiaj nie dam rady, ale jutro z rana postaram się rozebrać napęd bramy i sprawdzić czy nie ma w nim bezpiecznika, może on uległ przepaleniu. (nie wyciszy to fotokomórki, ale może po zmostkowaniu zacznie się zamykać)
  • Poziom 18  
    Kolego podstawowa rzecz to napisz co to jest za napęd bo foto mogą byćz Nice ale nie koniecznie pod Nice podpięte a bez ustalenia typu elektroniki nic tobie nie pomożemy, możesz posiadać elektronikę która potrzebuje włączenie rozpoznania urządzeń podpiętych do niej, jak Ci się uda dobrać do napędu to podaj co to jest za napęd i symbol elektroniki.
  • Poziom 15  
    Zrób foto napędu , płyty elektroniki i podłączenia fotokomórek do napedu.
  • Poziom 7  
    Witam, Zdjęcia nadają się do powiększenia, zrobiłem takie by było widać gdzie poszczególne przewody są podłączone. Na zdjęciu fotokomórka, ta cykająca, oraz płyta na napędzie bramy, dziękuje bardzo za pomoc.Gdyby trzeba było jakiemuś elementowi sterowania bliższe zdjęcie zrobić, to od razu podeślę.NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona
  • Poziom 16  
    Co to jest za napęd ,bo jakoś po płytce nie kojarzę .Zrób zdjęcie obudowy może na niej coś pisze.
  • specjalista -automatyka bramowa
    Może zacznij od początku i sprawdź same fotki: Odepnij w ogóle kable fotek od napędu i podłącz do zewnętrznego zasilacza 24V (przy 12V też powinny działać) - 1 obu fotek (niebieskozielony) do plusa zasilacza, 2 obu fotek (żółty) do minusa (podepnij od strony centrali - przy okazji sprawdzisz kable). Na nadajniku powinna się świecic 1 dioda, na odbiorniku 2. W momencie wstawienia przeszkody między fotki odbiornik powinien cyknąć a jedna z diod zgasnąć.
    Styki 4 i 5 powinny być normalnie zwarte (jeśli fotki się widzą a dioda świeci) a rozwarte przy przeszkodzie (dioda zgaszona). Jeśli fotki tak działają trzeba szukać awarii w centralce, jeśli RX terkocze dalej - fotki do naprawy (a raczej wymiany).

    Zakładąjąc że przed twoim wprowadzeniem do garażu wszystko było do centralki dobrze podłączone a ona sama sprawna to (przy uszkodzonych albo tylko dla odłączenia fotek) aby centrala działała wystarczy fotki odpiąć (zasilanie też - uszkodzona fotka może powodować zwarcie zasialnia centrali) i założyć zworkę pomiędzy miejscami podpięcia do centrali kabli czarnego i czerwonego.

    P.S. Testuj fotki z założonymi deklami - ciemnoczerwone szybki odfiltrowują zakłócające światło zewnętrzne.
  • Poziom 15  
    W centrali wypnij przewody z 4,8 i zrób mostek. Zasilanie możesz odpiąć (zielony-żółty). Sprawdź bezpieczniki na centrali i ten obok. Powinno działać. :)
  • Poziom 39  
    Zrób mostek na zaciskach gdzie dochodzi przewód czerwony i czarny.Napęd powinien ruszyć .Czy masz przycisk ręcznego uruchomienia,czy tylko z pilota.
  • Poziom 18  
    czesc, poniżej link do zrobienia zworek na centrali, wg twoich fotek czerwony i czarny odpowiadają za przejście przez przekaźnik foto żólty i niebieski to zasilanie fotek . więc żeby napę działał wystraczy zrobić zworki jak na footo: https://obrazki.elektroda.pl/1254107300_1344065018.jpg
    inaczej mówiąc zrób zworkę zamiast czerwonego i czarnego
  • Poziom 7  
    Witam, Dziękuje bardzo za podpowiedzi. Dzisiaj jedynie fotki obudowy i napędu, a jutro postaram się skorzystać z rad jakie dostałem i wszystko sprawdzić. Wcześniej wszystko działało.
    NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona
  • Poziom 7  
    Witaj Skorpon. Instrukcje przeczytałem, ale elektronika nie jest moja mocną stroną. Wieczorem przeczytam ja raz jeszcze, postaram się ze zrozumieniem.

    Iz. Jeśli dobrze rozumiem mam wypiąć czerwony z czarnym przewód i zmostkowac ten obwód? Na zdjęciu, które zrobiłem cień sprawia, że czarny wydaje się być wpięty obok czerwonego, w rzeczywistości to dwa skrajne przewody w tej kostce. Wypiąłem je zrobiłem zworkę i nic. (zdjęcia przed i po) Buczy i cyka. Wydaje mi się, że nasila się buczenie fotki (ale to nie przez zworkę, co dzień jest głośniejsza). Fotka jest oczywiście przysłonięta obudową.

    NICE - Fotokomórka uszkodzona NICE - Fotokomórka uszkodzona

    Dodano po 28 [minuty]:

    Nikusert, nie mam ręcznego otwierania bramy, tylko z pilota.

    Skorpion, szukam tego drugiego bezpiecznika. Jeden jest dobry (w plastikowym uchwycie), ten z prawej strony patrząc na napęd, za nim wychodzi ”łańcuch” podnoszący i opuszczający bramę. Natomiast wypięcie zasilania skutkuje przyspieszonym mruganiem diody. Gdy jest zasilanie na fotce to mruga wolno, jak wypiąłem to strasznie przyspieszyła. Na zdjęciu zaznaczyłem o jaka diodę chodzi.
    NICE - Fotokomórka uszkodzona

    Kotbury. Idę za Twoja porada testować fotki. Co prawda nie mam zasilacza, ale akumulator z auta powinien mi wystarczyć, przynajmniej mam zaznaczone gdzie jest plus a gdzie minus.
  • Poziom 15  
    Odłącz zasilanie fotokomórek od centrali(obie). Wypnij też przewody od włącznika ściennego(6-7) biały i pomarańczowy przewód. Może jest zwarty. Zastanawia mnie jeszcze co jest podłączone do zasilania(widać dwa przewody) Możesz jeszcze wypiąć silnik i sprawdzić czy jest sprawny. Tylko musisz uważać żeby nie wkręciło krańcówki w koło paska. najlepiej zasprzęglić bramę na wózku.
  • Poziom 7  
    Witaj Kotbury. Podłączyłem fotki do akumulatora, ale diody nie zapaliły się na nich, może przewód był zbyt długi i napięcie spadło, bo nie wyjmowałem akumulatora z auta. Postanowiłem jednak zainwestować w nowe fotki. Martwi mnie jednak co innego. Według wszystkich podpowiedzi napęd z odłączonymi fotkami i zworkiem zamiast czerwonego i czarnego przewodu powinien działać, a on nawet nie drgnie. Jeszcze nie tak dawno cykał jak go pilotem włączałem i lekko przesuwał ”łańcuch”.
    Za to dioda, która mi mruga, po wypięciu fotek (wszystkie cztery przewody) i zrobieniu zworka na czarnym i czerwonym przestała całkowicie świecić.
    Witaj Scorpion. Z pomarańczowym przewodem mam zrobiona zworkę, która łączy się z czerwonym przewodem fotek. Wcześniej wspomniałeś bym sprawdził bezpieczniki. Na centrali i ten obok. Ten obok chyba znalazłem, jest przy przewodzie doprowadzającym napięcie , natomiast gdzie mogę odnaleźć ten na centrali? Potem zabiorę się za sprawdzanie silnika.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Drugi bezpiecznik jest w zielonej obudowie pod niebieskim kondensatorem. Sprawdź go. Wypnij przewody zasilania fotek z centrali i te od przycisku sciennego.
  • Poziom 7  
    Witaj Scorpion. Dziękuje za podpowiedź. Tak myślałem, że tam może być bezpiecznik, jak mi o nim po raz pierwszy napisałeś, ale nie chciałem niczego zepsuć. Wyciągnąłem go, jest przepalony. Nie wiem czy dzisiaj dam radę jeszcze pojeździć za nim, ale będę starał się jak najszybciej go wymienić. Potem ponownie powypinam wszystkie wskazane przewody, pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

    Witajcie.
    Scorpion przede wszystkim Tobie, ale również wszystkim tym, którzy pomagali mi, podpowiadając jak obejść fotki WIELKIE DZIĘKI. Może kiedyś je wymienię. Natomiast na ta porę brama działa. Był spalony bezpiecznik, o którym nie wiedziałem. Poza tym zrobiłem zworka na czarnym i czerwonym przewodzie z fot (za Waszą podpowiedzią), oraz wypiąłem im napięcie. Wszystko działa, jeszcze raz wielkie dzięki, zostanę chyba bohaterem w domu, pozdrawiam.