Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

corsa d z10xep problem z zasilaniem czujnika wałka

rafael.lo 05 Lut 2014 22:20 1764 7
  • #1 05 Lut 2014 22:20
    rafael.lo
    Poziom 9  

    Dzień dobry Posiadam Opla Corse d silnik z10xep padł czujnik połorzenia wałka rozrządu gm 0232103067 Ponieważ na złączu 1-masa 2-5voltów 3-masa napięcie jest po wyciągnięciu wtyczki i podczas wetkniętej wtyczki taki sam stan .Gdzie powinno być napięcie zasilania i jakiej wartości. W serwisie nie chciano mi podać jakiejkolwiek podpowiedzi. Proszę o pomoc

    0 7
  • #2 05 Lut 2014 22:25
    opamp
    Użytkownik obserwowany

    A jaki masz problem teraz?
    Tam ma być 5V masa i wejście A/D w ECU.

    0
  • #3 05 Lut 2014 22:37
    rafael.lo
    Poziom 9  

    Na 2 złączu- były impulsy prostokątne teraz ich nie ma, a na 3= było napięcie 12v lub 5v dokładnie nie pamiętam ponieważ jak był sprawny samochód zrobiłem djagrm napięć i przebiegów w programie wszystko utraciłem bo dysk padł twardy w kompie

    0
  • Pomocny post
    #4 05 Lut 2014 22:38
    rob4028
    Poziom 25  

    Tutaj masz opis corsa d z10xep problem z zasilaniem czujnika wałka
    B28 pin3:12V
    B28 pin2:sygnał (5V)
    B28 pin1:masa

    3
  • #5 05 Lut 2014 23:13
    rafael.lo
    Poziom 9  

    Dziękuje za podpowiedz.w takim razie jeżeli niema tych 12v zasilających to sterownik do wymiany ? Czy zasilić ten czujnik skąd innąd

    1
  • #6 05 Lut 2014 23:48
    rob4028
    Poziom 25  

    Jestem daleki od stwierdzenia usterki ECM .Wygląda to na zwarcie na czujniku.
    możesz zasilić go z innego miejsca , ale zabezpiecz obwód (bezpiecznik).

    0
  • #7 06 Lut 2014 21:05
    rafael.lo
    Poziom 9  

    w piątek lub w sobotę podłącze zasilanie z czujnika podciśnienia i rozpruje instalacje co jest powodem broku napięcia mam cichą nadzieje że przewód jest przecięty lub zwiera do masy !

    0
  • #8 18 Mar 2014 20:53
    rafael.lo
    Poziom 9  

    witam po długim czasie instalacja elektryczna bez zwarć do masy W konsekwencji rozebrany sterownik okazało się przerwane były połączenia pomiędzy płytką sterownika a złączem w obudowie ster. po naprawie wszystko wróciło do normy zasilanie w tym modelu jest 5v

    0