Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki odkurzacz kupić do domowego warsztatu

krisxxl 06 Feb 2014 09:45 6783 4
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Potrzebuje doposażyć domowy warsztat w odkurzacz przemysłowy, najlepiej nowy, z gwarancją. Oto funkcje, do których będzie używany:

- odkurzanie powierzchni warsztatowej i garażowej
    - odkurzanie samochodu
    - odciąganie pyłu i wiórów z elektronarzędzi (frezarka, strug, szlifierka oscylacyjna, itp.)
    - odciąganie pyłu z bruzdownicy (sporadycznie, przy okazji remontu domu)
    - odciąganie pyłu gipsowego (sporadycznie, przy okazji remontu domu)

Przeglądając opinie i mając budżet rzędu 1500 złotych, jedynym (jak na razie) sensownym wyborem wydaje się być odkurzacz Starmix ISC ARD 1425 EWS. Czy to będzie dobry wybór? Czy jest jeszcze jakaś alternatywa do tego modelu?

Pozdrawiam

Krystian
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Mam go i mogę polecić ale jest jedno ale nie wciągałem gipsu i nie mam bruzdownicy. Pyły z kucia wciąga ale oszczędzam filtry więc mam worek papierowy ale efekt zadowalający. Wióry wciąga też dobrze ale mam problem z wpasowaniem węża ssącego do narzędzia jest w zestawie taki niby reduktor ale go nie stosuje.
    Gniazdo jest do 2000W wedle naklejki.
    Brakuje mi tylko zatyczki do otworu ssącego by syf nie wylatywał i h... rozwiązano problem z przewodem zasilającym. Trzeba go na rzep spinać do rączki transportowej to mi najbardziej przeszkadza w transporcie.
    Nie bawiłem się z wodą bo nie mam potrzeby wciągania jej więc nie wiem jak się zachowuje. Ma elektrody do kontroli poziomu. W zestawie mam filtry poliestrowe więc wody się nie boją. Obtłukuje głośno ale efekt zadowalający jest.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Dziękuję za informację. Dopytam jeszcze: na ile mniej - więcej wystarcza worek papierowy w przypadku odsysania pyłów remontowych? Da się to jakoś określić?

Co do wody, to nie będę korzystał z tej funkcji, no chyba, że mi pokój zaleje :)

Pozdrawiam

Krystian
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Nie umiem ci tego określić. Jest kontrolka spadku ciągu jak się przytka i zapala się.
    Worek ogranicza pojemność niż bez worka. Teraz to oszczędzam go bo kupiłem w listopadzie ale to się zmieni. Tyle że jak pył suchy filtry suche to ładnie się otrzepują to że biorę worek to tylko moja nadgorliwość.
    Jest pod ręka to masz zdjęcie jak wygląda worek w nim i wyjęty. Wyjęty ma kształt tak jak jest ułożony w zbiorniku to widać jak ogranicza się jego pojemność.

Jaki odkurzacz kupić do domowego warsztatu Jaki odkurzacz kupić do domowego warsztatu Jaki odkurzacz kupić do domowego warsztatu

Staram się worek wykorzystać wielokrotnie wysypując delikatnie z niego zawartość na razie mi się udaje ratować worek.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Kupiłem go i nie żałuję. Wykonanie przyzwoite, parametry też. Po kilku godzinach zabawy, stwierdzam, że wart jest swojej ceny.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Krystian