Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer VSX-609RDS - Jak podłączyć pasywny subwoofer Pioneer S-W39

hoopoe86 07 Lut 2014 11:42 7362 9
  • #1 07 Lut 2014 11:42
    hoopoe86
    Poziom 6  

    Witam.
    Widziałem na forum, że pojawiają się czasem tematy podobne do moich, jednak nie znalazłem w nich odpowiedzi na moja zagadkę.
    Mam zestaw 5.1 - amplituner Pioneer VSX-609RDS, 5 głośników i pasywny subwoofer Pioneer S-W39, którego nie umiem podłączyć.
    Wiem, że najlepiej byłoby kupić aktywny i nie mieć tego problemu, ale nie chcę już na razie inwestować w ten sprzęt, a wiem, że wcześniej było to podłączone u kogoś tak, że działało.

    Podłączyłem głośniki do odpowiednich wyjść lecz nie wiem, gdzie należy podłączyć subwoofer. Ma on 4 złącza z tyłu - podejrzewałem, że należy podłączyć go przed jednym z przednich lub przed centralnym głośnikiem, ale skutkowało to tym, że w subwooferze grało, ale nie grało już w głośniku, który był za nim.
    Na razie po prostu go odłączyłem, ale kiepsko wszystko brzmi bez niskich tonów...

    W załączniku wklejam schemat wyjść z amplitunera, zdjęcie tylnej ściany subwoofera (na prześwietlonej naklejce nie ma nic poza mocą i omami) i na wszelki wypadek zdjęcie wyjść z amplitunera.

    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.

    0 9
  • #2 07 Lut 2014 15:05
    Polon_us
    Poziom 41  

    Mógłbyś dokładnie opisać, jak podłączałeś ten subwoofer? W wersji z przednimi głośnikami - zdjęcie bardzo mile widziane. Centralnego głośnika nie powinno, a w zasadzie nie ma sensu używać do połączenia z subwooferem.

    0
  • #3 07 Lut 2014 16:25
    hoopoe86
    Poziom 6  

    Podłączyłem to w następujący sposób:
    - w amplitunerze do wyjścia A Front left podłączyłem 2 przewody
    - drugi koniec tych przewodów wsadziłem odpowiednio do dolnych (czarnego i czerwonego) złącz w subwooferze
    - do górnych złącz w subwooferze wsadziłem 2 przewody i podłączyłem do głośnika lewego (który pierwotnie był podłączony do A Front left w amplitunerze)

    W efekcie grał subwoofer, a głośnik podłączony do niego milczał...

    W załączniku obrazek przedstawiający to, co wykombinowałem.

    0
  • #4 08 Lut 2014 02:42
    Polon_us
    Poziom 41  

    Proszę również podać oporność (ohm) kolumn - obydwa zestawy podłączone do wyjść A i B. Również proszę podać oporność subwoofera.

    Zapomniałem o tym napisać w uprzednim wpisie - moja wina :(

    0
  • #5 08 Lut 2014 11:47
    hoopoe86
    Poziom 6  

    Wszystkie głośniki i subwoofer mają 8Ω.

    Spróbowałem podłączyć subwoofer pod dwa wyjścia B - Front L+R w amplitunerze i zaczęło grać... Jeśli jest to błąd to proszę o informację. Jeśli nie, to problem można uznać za rozwiązany.

    1
  • Pomocny post
    #6 09 Lut 2014 00:44
    Polon_us
    Poziom 41  

    hoopoe86 napisał:
    Wszystkie głośniki i subwoofer mają 8Ω.


    Obawiałem się takiej odpowiedzi - zawęża to znacznie możliwości podłączenia.

    hoopoe86 napisał:
    Spróbowałem podłączyć subwoofer pod dwa wyjścia B - Front L+R w amplitunerze i zaczęło grać... Jeśli jest to błąd to proszę o informację. Jeśli nie, to problem można uznać za rozwiązany.


    Jeżeli również podłączone są kolumny do tego wyjścia B to jest to błąd. Wypadkowa oporność czy też impedancja w takim przypadku wynosi 4Ω - połączenie równoległe głośników (kolumn). Wzmacniacz nie jest przygotowany na to, może on współpracować z obciążeniem od 8Ω do 16Ω. Rezultatem takiego podłączenia będzie uszkodzenie końcówki mocy w wzmacniaczu.

    Mozna podłączyć subwoofer do tego wyjścia B, ale bez żadnych innych kolumn, jako samodzielne urządzenie. I to jest praktycznie jedyne rozwiązanie jak na tę chwilę.
    A jeżeli kolega koniecznie chciałby wykorzystać parę kolumn B to jest to możliwe, ale niewielka inwestycja będzie konieczna.

    0
  • #7 09 Lut 2014 00:48
    hoopoe86
    Poziom 6  

    Subwoofer podłączyłem do B - front, tak jak na załączonym obrazku (gra normalnie).
    Jako Sorround speakers podłączyłem dwa tylne głośniki (grają cicho).
    Może tak być...?

    0
  • Pomocny post
    #8 09 Lut 2014 01:05
    Polon_us
    Poziom 41  

    Wydaje się w porządku. Głośniki surround zawsze są przyciszone. Można również sprawdzić w ustawieniach wzmacniacza, czy nie zostały dodatkowo przyciszone.

    Przy takim podłączeniu subwoofera tzn. do wyjścia B na wszelki wypadek proszę sprawdzić ustawienia wzmacniacza.
    Kolumny przednie "Front" powinny być ustawione na "Large", a subwoofer powinien by być ustawiony na "NO". Przy takich ustawieniach wzmacniacz kieruje całość sygnałów niskiej częstotliwości na wyjścia przednich kolumn A i B.

    0
  • #9 09 Lut 2014 01:10
    hoopoe86
    Poziom 6  

    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia zbyt wielu ustawień, bo nie mam jeszcze pilota do amplitunera, a tych opcji nie da się ustawić z poziomu panelu przedniego. Zamówię pilota w poniedziałek, wezmę instrukcję i obadam sprawę.

    Tymczasem dzięki za cenne wskazówki, pozdrawiam!

    1