Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung R530 - po odkurzaniu nie uruchamia się (czarny ekran)

07 Lut 2014 15:23 3024 2
  • Poziom 10  
    Witam
    Model ze spodu laptopa NP-R530
    oraz: NP-530-JT50PL
    Po dokładnym odkurzeniu wnętrza ( suchy pędzelek + odkurzacz ) laptop nie chce się uruchomić. Objawy, świeci dioda od baterii i podpięcia zasikania, wentylator się załącza, czarny ekran (nie działa podświetlenie ani matryca też nic nie wyświetla).
    Żadnych dźwięków z głośników nie słychać
    Powyższe objawy na baterii jak i na wpiętym zasilaniu.
    Laptop ładuje baterie. Gdy się wysunie tackę DVD potem ją powrotem wsunie słychać że chce czytać płytę.
    Wszystkie wtyczki na pewno są poprawnie włożone (10 razy go rozbierałem i składałem).
    Po odłączeniu obu kości ram brak dźwięków z głośników.
    Zewnętrzny monitor na VGA też nie działał. Po odpięciu wszystkich zbędnych komponentów (klawiatura, mysz, głośniki, dysk, dvd) to samo - czarny ekran, wentylator po sekundzie się załącza (chyba wieje z pełną mocą ), i świecą dwie diody. Wyjęcie baterii, oraz RTC reset nic nie pomógł.
    Co dalej robić ?
    Z przydatnych rzeczy posiadam. Multimetr, hotair, floppy na usb,
    Czy przy takich objawach BIOS jest czy trzeba go na nowo flashować, jeśli tak to jak?
    Aha czyściłem go bo od pewnego czasu (5 miesięcy) zaczął się mocno grzać a wtedy się zawieszał. Doraźnie pomagała podkładka chłodząca. Laptop ma jakieś 3,5 roku.
  • Poziom 30  
    Jeżeli wyjmowałeś płytę to istnieje prawdopodobieństwo że odkleił się któryś z mostków ewentualnie grafika i dlatego nic nie wyświetla, a wysoka temperatura to może być objaw jej uszkodzenia. Spróbuj dociskając chip włączyć swoją maszynkę :-)
  • Poziom 10  
    Otóż laptop ożył i jak na razie działa poprawnie.
    Przyczyna: najprawdopodobniej za duża ilość pasty termo przewodzącej nałożona przez zwinne żółte rączki w fabryce w odległym wielkim kraju. Gdy ja otworzyłem ten laptop za pierwszym razem, musiałem po przesuwać nie celowo chłodzenie, a nadmiar pasty porobił (chyba) zwarcia na elementach smd (opornikach?) obok chipów.
    Gdy po raz ostatni go rozbierałem ściągłem chłodzenie z CPU i GPU i chyba mostka południowego czy północnego.
    Ku mojemu zdziwieniu było tam z 10 razy za dużo pasty siwej termo przewodzącej.
    W dodatku była już wyschnięta i czasami pokrywała smdki. Wyczyściłem wszystko na sucho patyczkami (tymi do uszu:P) i dałem nowej pasty wielkości około ziarenka ryżu może trochę mniej.
    Na 99,99% wykluczam odklejenie układów BGA, zimne luty czy mikropęknięcie.