Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI 865PE Neo3. Early Chipset Initialization.

01 Kwi 2005 22:49 2338 9
  • Poziom 12  
    Witam
    Własnie składałęm sobie nowego kompika ....
    a tu płytka MSI 856PE Neo3 + ram Kingston + Celeron 2.66 ...
    i.....
    qpa zapala mi sie na LED`ach D-Bracket błąd:
    Early Chipset Initialization

    Oczywiście wszytko nowe z pudełka, podpięta sama płyta, ram i grafika ...
    Proszę o pomoc - gwarancja jest wymienie ale to nei oto chodzi :)
    Moje pytanie brzmi : Czy ktos zna ten bląd i co chodzi ??
  • Poziom 35  
    Podaj jeszcze jaki błąd pokazuje bios (beep code)
  • Poziom 12  
    No włąsnie nie piszy pokazuje tylko bład na kontrolkach :P
    od bo beep codach to i ja dojde co jest nie tak ;>
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Znalazłem dla Ciebie takie oto informacje:
    "Whereas this is what it looks like when things are not too good. There are 16 possible combinations for it to report, in this instance it's failing during "Early chipset initialization" because the FSB was set too high. However, I found that removing the video card and using the onboard made it happy again, so a message more specifically related to the AGP would have been more helpful" (http://www.overclockers.com.au/techstuff/r_msi_k7n420_pro/page3.shtml)
    "I might do a more detailed examination of overclocking this motherboard in a future article and try fiddling with more of the AGP timing but for now the maximum I could get it to boot at is 145FSB with the Asus GF2U installed. Above that it would fail to even POST, with the D-Bracket saying "early chipset initialization" failure. Even 145 wasn't entirely stable, failing to finish booting sometimes. At the next lower setting of 140MHz it was rock-solid and could run CMR2, 3DMark etc with no problems."
    (http://www.overclockers.com.au/techstuff/r_msi_k7n420_pro/page5.shtml)
    Gdybyś pogrzebał po informacjach znalezionych przez Google: http://www.google.pl/search?q=MSI+%22Early+Chipset+Initialization%22+&hl=pl&lr=&start=10&sa=N
    to być może dopasujesz informacje do swojego przypadku.
    Powodzenia
  • Poziom 35  
    Zapytaj w eServisie msi-polska.
  • Poziom 12  
    Coz chwilowo temat zamkniety czekam na nowa bede mial jutro i sie okaze ...
    W tamtej płycie grzałsie mostek bez radiatora ale z..... no tak 60 stopni !!
    wiec oddalem na gwaracji jutro maj mi przywiesc z Actiona ;>
  • Poziom 12  
    Zamykam Temat płyta wróciła do mnie nowa podpialem graty i ruszyła za pierwszym wcisnieciem POWER

    W tamtej wnioskuje uszkodzenie mostka strasznie sie grzal

    Pozdrawiam
    Dzieki wszytkim za Pomoc
  • Poziom 12  
    A jednak wrocilem do tematu ... nowa płytka smiga ino szum ale ....
    nie wylacza sie do konca ... winda zamyka dyski prakuja i ....
    dziala wentylator na procku i w zasilaczu
    jak wylacze z kalwisza to samo po wlaczanie odpala sie normalnie bios i startuje od zera ... jak wyjme power beszczelnie z zasilacza i wloze spowrotem cisza ( nie kreca sie) odpale kompa i jak juz wlacze to sie kreci mimo ze komp niby wylaczony ...

    Obudowa sprawdzona, zasilanie tez, klawisze, bios

    Czy ktos mial takie objawy z ta płytą?
  • Moderator
    ... a może nie z płytą tylko z przyciskiem na obudowie ?
  • Poziom 12  
    oppalam recznie ;> np. srubokretem, spinaczem co mam pod reka :> wiec uszkodzone przelaczniki wykluczam, plyta na golym stole :>