Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808

Gigantor 08 Feb 2014 01:48 10299 10
Computer Controls
  • Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808

Najkrócej mówiąc, przedstawione urządzenie jest modułem perkusyjnym do syntezatora w standardzie EURO, bazującym na zmodyfikowanym układzie "krowiego dzwonka" z automatu perkusyjnego Roland TR808.

Historia powstania układu jest krótka – obiecałem dziewczynie zbudować perkusję elektroniczną, niestety w międzyczasie konstrukcja wymknęła się nieco spod kontroli (jeszcze tylko jeden, ostatni moduł i już kończę!). Na moduł dzwonka zdecydowałem się, gdyż uwielbiam ten właśnie dźwięk, poza tym bez problemu dostępne są oryginalne schematy.

"Krowi dzwonek" (ang. cowbell) był jednym z brzmień dostępnych w automacie perkusyjnym Roland TR808 (przedstawionym w roku 1980). Jego dźwięk jest bardzo łatwo rozpoznawalny i nie przypomina rzeczywistego instrumentu. Dla przykładu parę utworów jego zastosowaniem:

Twilight 22 - "Syberian nights"
    Afrika Bambaataa & Soul Sonic Force - "Planet Rock"
    Armand van Helden - "Koochy"

Oryginalnie jedynym paramentem opisującym brzmienie dzwonka była jego głośność. Ja pozwoliłem sobie na szereg modyfikacji – jednak zgodnie z założeniem, że musi istnieć możliwość szybkiego powrotu do oryginalnego brzmienia. Układ Rolanda bazuje na dwóch generatorach przebiegu prostokątnego, pracujących z częstotliwością 540 oraz 800 Hz (delikatnie rozstrojona kwinta czysta). Mój układ korzysta z dwóch par generatorów – oryginalnej lub modyfikowalnej – użytkownik może wybrać, czy chce korzystać brzmienia Rolanda czy własnego, zdefiniowanego za pomocą 2 potencjometrów. Dodatkowo wprowadziłem modyfikację obwiedni (można wybrać między oryginalną, a skróconą) oraz parametrów filtra wyjściowego (jednoczesna zmiana częstotliwości odcięcia i dobroci).

Panel przedni urządzenia to 2 mm anodowane aluminium pokryte kalkomanią i lakierem akrylowym. Konstrukcja z blachy ma za zadanie podtrzymanie płytki. Zastosowano elementy mechaniczne bardzo dobrej jakości (wyciągnąłem w końcu wnioski w poprzednich konstrukcji). Płytka projektowana i wykonana samodzielnie.

Interfejs:
    - wybór częstotliwości pracy generatorów „przestrajalnych” (TUNE1 i TUNE2),
    - wybór pomiędzy parą generatorów „oryginalnych” / „przestrajalnych” (TUNING),
    - wybór obwiedni amplitudy - „oryginalna” / „szybka” (DECAY),
    - wybór parametrów pracy filtra wyjściowego (FILTER),
    - regulacja poziomu sygnały wyjściowego (LEVEL),
    - wejście napięcia kontrolnego (CV) - zmienia ono głośność / dynamikę dźwięku,
    - wejście impulsu wyzwalającego (TRIG),
    - wyjście audio (OUT),
    - sygnalizacja wyzwolenia dźwięku – LED.

Zasilanie:
    Układ „startuje” od 9 V, przy zasilaniu +/-12 V pobiera poniżej 10 mA z każdej linii.

Film z testów układu:

Poniżej kilka zdjęć konstrukcji:

Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808 Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808 Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808 Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808

Schemat:

Moduł "krowiego dzwonka" na bazie Rolanda TR808

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Gigantor
    Level 19  
    Syntezatory dźwięku DIY :: syntherjack.net
    Gigantor wrote 388 posts with rating 1076, helped 1 times. Live in city Poznań. Been with us since 2004 year.
  • Computer Controls
    MasMas
    Level 16  
    Mam pytanie co do samego panelu - bo bardzo fajnie wygląda. Jaka cena takiej blachy i jak z jej przycięciem (kupuje się w arkuszach, czy mogą dociąć)? Oraz w jaki sposób wykonuje się ten nadruk?
    Anonymous
    Anonymous  
  • Computer Controls
    cefaloid
    Level 33  
    Nie wiem dlaczego, ale czytając tytuł pomyślałem że chodzi o dzwonek do drzwi, a jest on 'krowi' bo generuje tego typu dźwięki :D

Ale wracając do projektu - czekamy na prezentację kompletnego urządzenia!
    Płyta czołowa bardzo fajnie się prezentuje - wszystkie elementy na niej są wizualnie spójne a brzmienie jak na prostotę schematu bardzo ciekawe. Przez chwilę zastanawiałem się czy schemat jest kompletny: "tylko tyle i gra" ? A jednak.
    Gigantor
    Level 19  
    MasMas wrote:
    Mam pytanie co do samego panelu - bo bardzo fajnie wygląda. Jaka cena takiej blachy i jak z jej przycięciem (kupuje się w arkuszach, czy mogą dociąć)? Oraz w jaki sposób wykonuje się ten nadruk?

Dociętą na wymiar, oksydowaną blachę aluminiową 2 mm można zakupić na popularnym portalu aukcyjnym - cena jest na tyle dobra, że nie opłaca się samemu piły dotykać :)
    Nadruk to kalkomania (taka jak do modeli), zabezpieczona 4 warstwami akrylu i utrwalana w piecu. Efekt jest bardzo dobry, choć pracochłonny.

cefaloid wrote:
    Ale wracając do projektu - czekamy na prezentację kompletnego urządzenia!
    Płyta czołowa bardzo fajnie się prezentuje - wszystkie elementy na niej są wizualnie spójne a brzmienie jak na prostotę schematu bardzo ciekawe. Przez chwilę zastanawiałem się czy schemat jest kompletny: "tylko tyle i gra" ? A jednak.

Na gotowe urządzenie przyjdzie niestety jeszcze poczekać. Mam wiele modułów perkusyjnych, brakuje miksera i sekwensera (lub interfejsu do padów). Inną sprawą jest to, że zainteresowanie tematem jest raczej nikłe (czemu się nie dziwię).
    Wszystkie panele mają wspólne wzornictwo, praca nad założeniami (przewidywana siatka elementów, zastosowane fonty, dopuszczalne rozmieszczenie opisów, gałek itd) zająło mi wiele tygodni.
    A co do schematu, Roland słynął z ciekawych, minimalistycznych rozwiązań układowych - tutaj np. wzmacniacz sterowany napięciem na 1 tranzystorze (Q2).
    xanio
    Level 27  
    Jak się 'utrwala w piecu' taką kalkomanię? Mówisz o piekarniku?
    Gigantor
    Level 19  
    xanio wrote:
    Jak się 'utrwala w piecu' taką kalkomanię? Mówisz o piekarniku?

Naniesioną kalkomanię należy wygrzewać w piecu, zwiększając temperaturę stopniowo od 40 do 150 st. C. W 150 st. C wygrzewa się jakieś 15 min, cały proces zabiera ok. godziny. I tak, chodzi o zwykły, domowy piekarnik. Piec brzmi bardziej "pro" :)
    kris16
    Level 13  
    konstrukcja hmm ciekawa zawsze jakoś analogowe syntezatory to było to. Konstrukcja bardzo ciekawa. Połaczysz to z jakimiś modułami czy to tylko taki jeden dla zabawy ?
    Gigantor
    Level 19  
    kris16 wrote:
    konstrukcja hmm ciekawa zawsze jakoś analogowe syntezatory to było to. Konstrukcja bardzo ciekawa. Połaczysz to z jakimiś modułami czy to tylko taki jeden dla zabawy ?

Jest to część większego syntezatora perkusyjnego, oto inne moduły:
    http://www.modulargrid.net/e/users/view/26754.
    kris16
    Level 13  
    Kurczę może sam coś takiego złożę
    Skąd zaczerpnąłeś schematy ?
    Gigantor
    Level 19  
    kris16 wrote:
    Skąd zaczerpnąłeś schematy ?

Schematy biorę przeważnie z instrukcji serwisowych (ta Rolanda TR808 zawiera wyjątkowo dużo informacji), starych czasopism (projekty Craiga Andertona i Thomasa Henryego) stron internetowych (forum Muff Wiggler i electro-music.com, Music From Outer Space, Cat Girl Synth, Yusynth), niekiedy ktoś pokusi się o reverse-engineering syntezatora i opublikuje schematy. Czasem zaprojektuję coś własnego.