Najkrócej mówiąc, przedstawione urządzenie jest modułem perkusyjnym do syntezatora w standardzie EURO, bazującym na zmodyfikowanym układzie "krowiego dzwonka" z automatu perkusyjnego Roland TR808.
Historia powstania układu jest krótka – obiecałem dziewczynie zbudować perkusję elektroniczną, niestety w międzyczasie konstrukcja wymknęła się nieco spod kontroli (jeszcze tylko jeden, ostatni moduł i już kończę!). Na moduł dzwonka zdecydowałem się, gdyż uwielbiam ten właśnie dźwięk, poza tym bez problemu dostępne są oryginalne schematy.
"Krowi dzwonek" (ang. cowbell) był jednym z brzmień dostępnych w automacie perkusyjnym Roland TR808 (przedstawionym w roku 1980). Jego dźwięk jest bardzo łatwo rozpoznawalny i nie przypomina rzeczywistego instrumentu. Dla przykładu parę utworów jego zastosowaniem:
Twilight 22 - "Syberian nights"
Afrika Bambaataa & Soul Sonic Force - "Planet Rock"
Armand van Helden - "Koochy"
Oryginalnie jedynym paramentem opisującym brzmienie dzwonka była jego głośność. Ja pozwoliłem sobie na szereg modyfikacji – jednak zgodnie z założeniem, że musi istnieć możliwość szybkiego powrotu do oryginalnego brzmienia. Układ Rolanda bazuje na dwóch generatorach przebiegu prostokątnego, pracujących z częstotliwością 540 oraz 800 Hz (delikatnie rozstrojona kwinta czysta). Mój układ korzysta z dwóch par generatorów – oryginalnej lub modyfikowalnej – użytkownik może wybrać, czy chce korzystać brzmienia Rolanda czy własnego, zdefiniowanego za pomocą 2 potencjometrów. Dodatkowo wprowadziłem modyfikację obwiedni (można wybrać między oryginalną, a skróconą) oraz parametrów filtra wyjściowego (jednoczesna zmiana częstotliwości odcięcia i dobroci).
Panel przedni urządzenia to 2 mm anodowane aluminium pokryte kalkomanią i lakierem akrylowym. Konstrukcja z blachy ma za zadanie podtrzymanie płytki. Zastosowano elementy mechaniczne bardzo dobrej jakości (wyciągnąłem w końcu wnioski w poprzednich konstrukcji). Płytka projektowana i wykonana samodzielnie.
Interfejs:
- wybór częstotliwości pracy generatorów „przestrajalnych” (TUNE1 i TUNE2),
- wybór pomiędzy parą generatorów „oryginalnych” / „przestrajalnych” (TUNING),
- wybór obwiedni amplitudy - „oryginalna” / „szybka” (DECAY),
- wybór parametrów pracy filtra wyjściowego (FILTER),
- regulacja poziomu sygnały wyjściowego (LEVEL),
- wejście napięcia kontrolnego (CV) - zmienia ono głośność / dynamikę dźwięku,
- wejście impulsu wyzwalającego (TRIG),
- wyjście audio (OUT),
- sygnalizacja wyzwolenia dźwięku – LED.
Zasilanie:
Układ „startuje” od 9 V, przy zasilaniu +/-12 V pobiera poniżej 10 mA z każdej linii.
Film z testów układu:
Poniżej kilka zdjęć konstrukcji:

Schemat:

Cool? Ranking DIY