Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MSI A55m-P33 - Płyta nie załącza biosu -przestawiłem ustawienia.

Dropsmen 08 Feb 2014 13:05 2016 10
GoodRam konkurs
  • #1
    Dropsmen
    Level 10  
    Cześć.
    Jak każdy i ja szukam pomocy na elektroda.pl.Oto mój problem dotyczy mojej płyty głównej MSI A55M-P33 (MS-7786 ve:1,0).Sam sobie jestem winny,ale mój brat nie jest bez winy.Otóż przyszedł pożyczyć ode mnie kartę graficzną podpiętą pod slot PCI-E Ati Radeon hd 4850(vx4850 1GbD5-H).Chciał pograć w gierkę.Jako,że zauważył iż płyta jest wyposażona w zintegrowaną kartę graficzną...tak myślał-przestawił w coś w biosie,F10 zatawierdził i już komputer po restarcie się nie odpalił. Tzn. odpalił ale tylko wiatraki się kręcą.dalej nie startuje.Z tego co wiem wchodził w zakładkę initiate graphics adapter[peg] [jgd]
    integrated graphics [force]
    i jeszcze coś z z przydzielaniem pamięci.
    domyślam się iż jest to włączanie-wyłączanie zintegrowanej karty graficznej.Problemem jest to iż na płycie jest procesor AMD Athlon II x4 model 631 2600mhz.(ad631xwnz43gx) który nie ma w "sobie zintegrowanej karty graficznej"
    i mój domysł jest taki iż to przez procesor nie chce nam odpalić się nawet bios.Mam racje?nadmienię,resetowałem bios przez wyjęcie baterii,złączenie zworek.Może pomoże podmianka procka z serii A4,A6,A8.Może się mylę.Tyle ile mogłem -zrobiłem.O poradę proszę Was bo już 2 dni kopie w sieci i nic nie widzę podobnego.Miało być krótko i zwięźle-ale nie wyszło.Pozdrawiam
  • GoodRam konkurs
  • #2
    ValValiantThor
    Level 33  
    Jeśli wyciągnięcie baterii nie pomogło. To nie jest to wina przestawienia domyślnej grafiki w biosie tylko coś innego.
  • GoodRam konkurs
  • #3
    Dropsmen
    Level 10  
    Z tego co mi powiedział nic więcej nie przestawił.Nawet kompa nie rozkręcił.Miał się pojawić obraz na grafice zintegrowanej .Co za pech.Po co mi to było.Piszcie ludzie każde pomysły.
  • #4
    ziolek2
    Level 17  
    rozumiem, że włożyliście z powrotem tą grafikę?
    jeśli tak to sprawdźcie jeszcze raz czy wszystko dobrze siedzi, dajcie info o sygnałach POST, jakieś sygnały z buzzer'a?
  • #5
    ValValiantThor
    Level 33  
    No iczy wszystkie wtyczki pod kartę i płytę główną są podłączone.
  • #6
    Dropsmen
    Level 10  
    Karty graficznej nawet nie wyjeliśmy,gdyż od razu po zatwierdzeniu zmian w biosie nastąpił reset i już nie było reakcji na monitorze.Dopiero godzinę temu nas to pokusiło.Ale nic nie dało wyjmowanie i wkładanie karty.Nie wydaje żadnych sygnałów.Powiem szczerze,że nie ma tu buzera czy też głośniczka.chyba nigdy nie słyszałem żadnych dźwięków w stylu piknięcia nawet gdy komp działał.Może ktoś oszczędnie mi kompa poskładał.
  • #7
    ziolek2
    Level 17  
    odłącz kompa od prądu, wyciągnij baterię, zewrzyj styki gniazda baterii na minutę, przy okazji możesz kilka razy nacisnąć włącznik komputera (nie zaszkodzi). Włóż baterię, podłącz komputer do sieci, zobacz czy zadziała.

    Nie zadziała to napisz jakie są objawy po włączeniu kompa - jakieś oznaki pracy dysku? zmiana prędkości wiatraków, nagrzewanie się grafiki, proca?
  • #8
    Dropsmen
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie.Niestety wszelkie typy resetu bios nie pomagają.Kontrolki na klawiaturze podpiętej pod ps2 migają raz(caps,num i cos tam) tylko podczas włączania,przy resecie nie migną.Wiatraki kręcą równo od początku.Wszystkie działają.Nie świeci na przedni panelu dioda od hdd ani power.Procesor,pamięć,karta graf lekko ciepłe.Podczas włączania napęd cd wydobywa się szemranie(ruch) i miga w nim dioda jednak płyty nie kręci.Napięcie na dodatkowej 6 pinowej wtyczce do karty graf 12v(wpięta).Właśnie tu kolega z forum wspomniał o piknięciach z buzera.Poszedłem tropem i załatwiłem buzer (bo u mnie nie ma ,dziwne)i przy włączeniu wydaje 3 piknięcia,dłuższe.Zabieram się za szukanie co to oznacza.Aha i dysk "czuć" że pracuje
  • #9
    ziolek2
    Level 17  
    Dropsmen wrote:
    Aha i dysk "czuć" że pracuje

    tylko kręci czy głowice chodzą?

    o ile mnie pamięć nie myli to RAM - sprawdź!
  • #10
    Dropsmen
    Level 10  
    Dysk twardy normalnie odpala,karta graficzna też,zasilacz sprawny.sprawdzone na innym kompie.Pozostał procesor,pamięć ram.Ale tego teraz nie sprawdzę.A piknięcia to chyba coś z kartą graficzną ,już sam nie wiem
  • #11
    Dropsmen
    Level 10  
    Witam.Temat zamykam.Płyta pojechała do serwisu msi i otrzymałem nową.Pozdrawiam wszystkich udzielających się w temacie.