Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Baza danych, PHP, Mysql - Nie wiem jaki zrobić skrypt.

kamilkos16 09 Lut 2014 18:35 1602 15
  • #1 09 Lut 2014 18:35
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Czy dało by się zrobić skrypt żeby po zalogowaniu użytkownika zaznaczonego na czerwono, obok jego nazwy pojawiła się liczba zaznaczona na czerwono? Baza danych, PHP, Mysql - Nie wiem jaki zrobić skrypt.
    I jeżeli tak czy mógłby mi ktoś taki skrypt napisać?

    0 15
  • #2 09 Lut 2014 20:08
    globusek14
    Poziom 31  

    Ale gdzie to ma Ci się wyświetlać? Na stronie internetowej?

    0
  • #3 09 Lut 2014 20:09
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Tak

    0
  • #4 09 Lut 2014 20:26
    D214d3k
    Poziom 38  

    Trzeba by spojrzeć co pobiera zapytanie. Jeśli tylko login to trzeba by je rozwinąć. Jeśli całą linię to tylko kwestia wyświetlenia treści z kolumny o nazwie "balance".

    0
  • #5 09 Lut 2014 20:38
    globusek14
    Poziom 31  

    Wybierasz z tabeli po prostu 2 kolumny i nadajesz w HTML atrybuty koloru tekstu na czerwony. Dosyć to proste.

    0
  • #6 09 Lut 2014 22:22
    kamilkos16
    Poziom 9  

    A czy mógłbyś mi napisać przykład takiego kodu php? , bo jestem w tej sprawie troszke jeszcze zielony :/

    0
  • #7 09 Lut 2014 22:32
    D214d3k
    Poziom 38  

    Bez zajrzenia co jest w oryginalnym kodzie można jedynie pogdybać. Nawet nie wiadomo czy to jest w PHP. To jakiś popularny CMS? Nie publikuj haseł realnych kont zakodowanych md5 bo rozkodowanie jest proste.

    0
  • #8 09 Lut 2014 22:36
    kamilkos16
    Poziom 9  

    <?php
    }
    /* jeżeli istnieje zmienna login oraz password i sesja z autoryzacją użytkownika jest FALSE to wykonaj
    * skrypt logowania
    */
    elseif (isset($_POST['login']) && isset($_POST['password']) && isset($_SESSION['auth']) == FALSE) {

    // jeżeli pole z loginem i hasłem nie jest puste
    if (!empty($_POST['login']) && !empty($_POST['password'])) {

    // dodaje znaki unikowe dla potrzeb poleceń SQL
    $login = mysql_real_escape_string($_POST['login']);
    $password = mysql_real_escape_string($_POST['password']);

    // szyfruję wpisane hasło za pomocą funkcji md5()
    $password = md5($password);

    /* zapytanie do bazy danych
    * mysql_num_rows - sprawdzam ile wierszy odpowiada zapytaniu mysql_query
    * mysql_query - pobierz wszystkie dane z tabeli user gdzie login i hasło odpowiadają wpisanym danym
    */
    $sql = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `user` WHERE `username` = '$login' AND `password` = '$password'"));



    // jeżeli powyższe zapytanie zwraca 1, to znaczy, że dane zostały wpisane poprawnie i rejestruję sesję
    if ($sql == 1) {

    // zmienne sesysje user (z loginem zalogowanego użytkownika) oraz sesja autoryzacyjna ustawiona na TRUE
    $_SESSION['user'] = $login;
    $_SESSION['auth'] = TRUE;

    // przekierwuję użytkownika na stronę z ukrytymi informacjami
    echo '<meta http-equiv="refresh" content="1; URL=/">';
    echo '<p class="blad" style="padding-top:10px";><strong>Proszę czekać...</strong><br />trwa logowanie i wczytywanie danych</p>';
    }

    // jeżeli zapytanie nie zwróci 1, to wyświetlam komunikat o błędzie podczas logowania
    else {
    echo '<p class="blad" style="padding-top:10px;color:red";>Błąd podczas logowania do systemu<br />';
    echo '<a class="blad" href="/">Wróć do formularza</a></p>';
    }
    }

    // jeżeli pole login lub hasło nie zostało uzupełnione wyświetlam błąd
    else {
    echo '<p class="blad" style="padding-top:10px;color:red";>Błąd podczas logowania do systemu<br />';
    echo '<a class="blad" href="/">Wróć do formularza</a></p>';
    }
    }


    // jeżeli sesja auth jest TRUE to przekieruj na ukrytą podstronę
    elseif (isset($_SESSION['auth']) == TRUE && !isset($_GET['logout'])) {
    echo'<div id="topbar">
    <div class="topbarLogoutCointainer">
    <ul class="topbarList">
    <li id="topbarAvatar">

    <a class="friendSmall"><span></span><img height="22" src="ico.ico" width="22">';




    echo"$_SESSION[user]";
    echo'</a></li>
    <li>
    <a href="/action/PrivateMessage" id="topbarMessage" title="Prywatne wiadomości" rel="nofollow">Wiadomości
    <span class="messageCount" style="display: none;">0</span>
    </a> </li>
    <li>


    <a id="topbarTransfer" href="/action/products" rel="nofollow" oldtitle="Transfer"><strong>326,29 MB</strong>
    transferu
    <span class="transferAdd"><img src="http://x4.static-chomikuj.pl/res/368b50242d.png" alt="Dodaj transfer"></span>
    </a>

    <div id="topbarTransferHelp" style="display: none">
    <h3>0 MB</h3>
    transferu tygodniowego<div style="display: inline">
    (odnawia się: <h3>poniedziałek</h3>)</div>
    <div style="margin-top:2px;margin-bottom:5px;"><h3>326,29 MB</h3>
    transferu dodatkowego</div>

    </div>


    </li>
    <li>
    <a id="topbarPoints" rel="nofollow" oldtitle="Punkty" aria-describedby="ui-tooltip-3"><strong>';
    echo"!!!balance!!!";
    echo'</strong>
    Dolarów</a>

    </li>
    <li>
    <a id="topbarOptions" href="/action/Account/Edit" class="TopBarOptions" title="Opcje" rel="nofollow">Opcje</a> </li>
    <li class="right">
    <form action="/?logout" method="post"><input id="redirect" name="redirect" type="hidden" value=""><input alt="Wyloguj" id="logout" name="logout" src="http://x4.static-chomikuj.pl/res/95945e3549.png" title="Wyloguj" type="image"></form> </li>
    </ul></div></div>';

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tam gdzie jest !!!balance!!! chce żeby była wyświetlana wartość z kolumny balance zależnie od zalogowanego użytkownika

    0
  • Pomocny post
    #9 09 Lut 2014 23:42
    D214d3k
    Poziom 38  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #10 09 Lut 2014 23:53
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Dziękuję ci bardzo. :)

    Dodano po 7 [minuty]:

    oj jednak mam problem

    Notice: Undefined variable: row in C:\xampp\htdocs\index.php on line 177

    0
  • #11 10 Lut 2014 00:01
    globusek14
    Poziom 31  

    " Dodano po 1 [minuty]:

    Tam gdzie jest !!!balance!!! chce żeby była wyświetlana wartość z kolumny balance zależnie od zalogowanego użytkownika"

    To widocznie też skopiowałeś.

    0
  • #12 10 Lut 2014 00:02
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Mo właśnie nie :/

    Dodano po 24 [sekundy]:

    Przepraszam No*

    Dodano po 46 [sekundy]:

    Przeczytałeś w ogóle treść komunikatu?

    0
  • #13 10 Lut 2014 00:05
    globusek14
    Poziom 31  

    Nie zdefiniowana zmienna. Nie jest to cały kod więc nie możemy Ci wskazać jaka jest odpowiedź. Wstaw kod bądź linijkę gdzie jest ten błąd.

    0
  • #14 10 Lut 2014 00:09
    D214d3k
    Poziom 38  

    Jedna linia zbyt mało tak powinno działać.

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #15 10 Lut 2014 00:17
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    To jest cały skrypt

    Dodano po 6 [minuty]:

    Już sprawdzam czy dziala

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dalej to samo :/

    0
  • #16 10 Lut 2014 11:44
    kamilkos16
    Poziom 9  

    Już chyba powinno działać ale teraz wyskakuje mi po zalogowaniu tylko tyle:

    Wykonanie zapytania nie powiodło się: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '1' at line 1

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo