Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka

10 Lut 2014 10:23 4785 29
  • Poziom 16  
    Witam. Ładowarka do mojej kamery (typ i dane na dołączonym zdjęciu) przestała ładować. Po podłączeniu akumulatora do ładowarki zapal się na chwilę zielona dioda sygnalizujące ładowanie i zaraz gaśnie. Rozebrałem ją i nic ewidentnie uszkodzonego (wizualnie) nie widać.
    Nie jest uszkodzona całkowicie, gdyż po włożeniu kabla do wyjścia mogę kamerę normalnie zasilić i pokazuje napięcie 7,9 V.
    Na jednym ze zdjęć zaznaczyłem znaki (+TD-) sprawdzałem napięcie pomiędzy + a -
    i niestety jest 0 V.
    - Nie wiem czy napięcie powinno znajdować się tam cały czas czy dopiero po włożeniu baterii?
    - Co oznaczają te znaki (+TD-), może ja sprawdzam pomiędzy nie tymi co trzeba?
    - Czy mogły się już uszkodzić baterie? Ale mam 2 sztuki i na obu to samo. Co prawda baterie są już nieoryginalne bo 4400 mAh na 7,4V, oryginalna miała ok 700 mAh i była na 7,2V. Te już mam ok 5 lat i z czasem łądowały się coraz krócej.
    Ewentualnie chciałbym sprawdzić baterie, czy ładują się w innym prostowniku, ale nie wiem w które wejścia podpiąć przewody i jakie napięcie ustawić na wyjściu

    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka
  • Switche POE
  • Poziom 31  
    To może nie ładowarka padła, tyko akumulator.
  • Poziom 16  
    Ale obydwa by padły i to w jednym czasie? Chciałbym podpiąć do ładowarki innego rodzaju, ale nie wiem, pod które zaciski i jakie napięcie.
  • Poziom 31  
    Sprawdź każdy akumulator osobno. Jeden uszkodzony psuje drugi. Ja mam też Panasonica ale z jednym akumulatorem. Sprawdź oba parametry V i A.
  • Poziom 16  
    Witold5 napisał:
    Sprawdź każdy akumulator osobno. Jeden uszkodzony psuje drugi. Ja mam też Panasonica ale z jednym akumulatorem. Sprawdź oba parametry V i A.

    Ale w jaki sposób psuje, przecież one razem nie pracują i nie są razem ładowane.
    Bateria jest taka jak na zdjęciu.
    Parametry;
    Mierzone pomiędzy (+a-) 0,65V, (- a D i - a T) 0V, (+ a D i T A D)0,65V
    Druga bateria (+a-)7,7V, (- a D i - a T) 0V, (+ a D) 7,66V i, (T a +) 7,62V
    Prądu nie da się zmierzyć , bo przecież nie będę robił zwarcia . Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka
  • Switche POE
  • Poziom 31  
    No fakt myślałem, że pracują razem. Ale widzę różnice między nimi. Wygląda, że ten pierwszy uszkodzony, zbyt niskie napięcie. Na obydwóch bateriach, ładowarka zachowuje się tak samo?
  • Poziom 16  
    Tak jest na obydwu tak samo.
  • Poziom 16  
    Ponawiam pytanie, czy ktoś wie jak podłączyć z innej ładowarki baterię do kamery, w celu sprawdzenia czy można ją naładować, czy któreś styki muszą być zwarte, a pod inne podłączyć źródło zasilania 7,9V.? Proszę o pomysł jak to sprawdzić , gdy podłączam zasilanie pod oznaczenia (+ i - ) nie ładują się żadna z baterii. Jedna chyba jest uszkodzona bo pomiędzy (+a-) jest ok 1V, ale działała do końca, czyli do momentu kiedy zostawiłem włączoną kamerę i zauważyłem to po kilku dniach, a druga na 7,65V, ale już na wskaźniku kamery miga, że jest koniec baterii. Ją również podpinałem po inny zasilacz i nic , w oryginalnej ładowarce (zdjęcia 1 post) nie ładuje się również. Załączam zdjęcie, styki zaznaczone odpowiadają opisom jakie są w gnieździe przedstawionej wcześniej ładowarki.
    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka
  • Poziom 16  
    Nawiązując do wcześniejszego tematu, to czy jest to normalne, że po włączeniu ładowarki do sieci , to na żadnym z 4 styków nie ma napięcia?
  • Poziom 31  
    Troszkę się zmusiłem i pomierzyłem swój zasilacz. Oto wyniki:
    + i - = 0,04 V
    T i - = 3,10 V
    D i - = 2,9 V
    Teraz pomiar od + (przy tym pomiarze z + robi się - a plus jest na T i D)
    T i + = 2,14 V
    D i + = 2,00 V

    Wszystkie odczyty są z dopiskiem około, wahania są w granicach 0,02V lub nawet 0,1V
    =============================================================
    Dopiszę jeszcze pomiar baterii

    + i - = 8,40 V
    T i + = 8,33 V
    D i + = 8,09 V
    T i D do - = 0 V

    Wszystkie odczyty są "około".
  • Poziom 16  
    Witold5, z Twoich pomiarów wynika, że moje baterie są niedoładowane, a zasilacz chyba uszkodzony. U mnie na zasilaczu nie ma pomiędzy żadnymi stykami żadnego napięcia, ale w wyjściu na kabel do kamery, przez które można ją zasilić bez baterii jest napięcie 8V i podłączona kamera działa. Także chyba kupię ładowarkę, bo baterie, a przynajmniej jedna mogą być dobre.
    Chyba, że ktoś ma inny pomysł i można coś przy tej ładowarce sprawdzić (zdjęcia w pierwszym wpisie).
    Na marginesie ponawiam pytanie, czy ktoś wie jak można podłączyć na krótko do ładowarki tą baterię, aby sprawdzić czy się ładuje.
  • Poziom 31  
    Myślę, że ładowarka jest sprawna tyko baterie zbyt mocno rozładowane. Zwróć uwagę na kostkę wkładaną do kamery, tę z kabelkiem do podłączenia do ładowarki, są tam tylko dwa zaciski "+ i -". Nie ma tam zacisków "T i D". Wniosek z tego, że T i D to zaciski do kontroli stanu baterii przez system ładowania ładowarki. Dlatego uważam, że możesz podłączyć te baterie pod inną ładowarkę tylko do biegunów "+ i -". Jednak musisz uważać aby nie przekroczyć żądanego napięcia i prądu (1/10 jej pojemności). Napięcia na bateriach masz niskie i dlatego ładowarka oryginalna nie chce ruszyć. Jak podniesiesz napięcia baterii gdzieś do 7 - 7,2V, przełóż je spowrotem do oryginalnej ładowarki, powinna zaskoczyć.
  • Poziom 27  
    Częstą przyczyną braku ładowania akumulatora jest zablokowanie gniazda wtyku sznura połączeniowego z kamerą.Z wtyku sznura odłamuje się plastik i blokuje gniazdo.Sprawdź sznur czy nie brakuje na końcu czarnego plastku w kształcie pierścienia.
  • Poziom 31  
    pietran2 autor tematu napisał przecież, że przez kabel wszystko działa. Brak jest tylko ładowania baterii, a to odbywa się poza kamerą. Do tego służy inny kabel, który nie ma tego kołnierza co się może czasami ukruszyć.
  • Poziom 16  
    Witold 5. Jak pisałem wcześniej bateria ta lepsza miała 7,65V (ta co ma 0V będzie do wyrzucenia) po włożeniu do ładowarki na kilka minut zapala się dioda (wskaźnik ładowania)- zdj nr 3. Po czym gaśnie - Przez te próby od kilku dni nie dość , że się nie naładowała, to jej napięcie spadło do 7,4V.
    Podpiąłem do kabla z tej samej ładowarki- zdj nr 1, na którego końcu jest 8,2V, ładował się przez 5h podłączony do zacisków + i -. Obecnie ma 7,11V nic to nie daje.
    Dla zobrazowania przedstawiam zdjęcia ładowarki.
    Zdjęcie nr 1- Ładowarka z wpiętym kablem do podłączenia kamery na krótko, w gnieździe ładowarki przeznaczonym na baterię nie ma napięcia .
    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka

    Zdjęcie nr 2- Ładowarka z włożoną baterią i wpiętym kablem do podłączenia kamery, w takiej kombinacji bateria nie jest ładowana, a napięcie 8,2V jest na przewodzie do kamery.
    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka

    Zdjęcie nr 3- Odpięty kabel do kamery , bateria się ładuje zapala się dioda.
    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka

    W punkcie 1 tego postu na zdjęciu nr 1 jest zaznaczony potencjometr, którym można regulować napięcie od 6-9,5V, czy ktoś wie jakie powinno być oryginalne napięcie do ładowania baterii 7,2V, bawiłem się tym potencjometrem i obecnie ustawiłem 8,2V, ale na zasadzie położenia suwaka uwidocznionego na 1 zdj, a nie na podstawie napięcia pomierzonego wcześniej.
    Reasumując wszystko, chyba kupię nową baterię, ładowarka może być dobra . Zasugerowałem się tym, że w jednym czasie nagle przestała ładować obie baterie, ale w sumie mają one po 5 lat i to już nie były oryginały, a dodatkowo nie na 7,2 V a na 7,4V.
  • Poziom 31  
    To, że przy włożonym kablu do zasilania kamerki ładowarka nie ładuje to raczej normalny objaw. Przy włożeniu kabla do gniazda ładowanie się rozłącza. Poprostu nie jest w stanie uciągnąć ładowania i kamerki.
    Co do baterii, ja bym upierał się jednak na doładowanie na innej ładowarce aby podnieść napięcie baterii i dopiero po podniesieniu napięcia przełożyć na ładowarkę oryginalną. Kiedyś tak podniosłem baterie w tablecie klienta. Tablet nie mógł jej naładować. Wymontowałem ją z tabletu i ładowałem inną ładowarką małym prądem chyba ze dwa dni. Po takim ładowaniu wstawiłem baterie spowrotem do tabletu i oryginalna ładowarka już dała radę. Zrób tak samo ze swoją baterią.
  • Poziom 16  
    A jakie napięcie ustawić na autotransformatorze, który ją będzie ładował i aż 2 dni?
  • Poziom 31  
    Ja ładowałem dwa dni bo tego wymagała bateria. Nie chciała się "podnieść". Ale twoja może wstanie szybciej, musisz kontrolować czy napięcie na baterii rośnie. Napięcie ustaw nie większe niż napisano na baterii, lepiej trochę mniej. Prąd też nie duży około 1/10 jej pojemności a nawet mniej. I czekać na efekty, a powinny być dobre. Trochę obawiam się tej z niskim napięciem, ale może. Spróbuj, wyrzucić zawsze zdążysz. Sam jestem ciekaw czy się uda.
  • Poziom 31  
    Kolego pietran2 Ty precz swoje. Ten kabelek służy do podłączenie kamerki do ładowarki (bez baterii). On nie ma nic wspólnego z ładowaniem baterii. Na drugim końcu tego kabelka jest kostka o identycznym kształcie jak bateria, i tą kostkę wkłada się w miejsce baterii. Jak więc widzisz ten kabelek nie ma nic wspólnego z baterią.
  • Poziom 16  
    pietran2 napisał:
    Przy usterce gniazda sznura kamera działa przez uszkodzony kabel.Sprawdź czy końcówka sznura jest taka jak na zdjęciu.

    Te końcówki są dobre (zdjęcie) i jak kolega Witold5 pisze ten kabel służy mi tylko do podpięcia kamery, np jak przegrywam z niej 1,5h film na komputer. To jest kamera na małe kasety i przegrywanie trwa tyle co nagrywanie, bateria by siadła.

    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka

    Dodano po 11 [minuty]:

    Witold5 napisał:
    Co do baterii, ja bym upierał się jednak na doładowanie na innej ładowarce aby podnieść napięcie baterii

    Baterię ładuję już 1 dzień. Ustawiłem 7,2Vna autotransformatorze, przełączyłem na prąd stały i podłączyłem baterię. Napięcie ładowania wzrosło do 8,5V, ale to normalne.
    Bo gdy podłącza się rozładowany akumulator np samochodowy, to nap. skacze o ok 3V, a później w miarę ładowania akumulatora spada, aż się wyrówna wtedy akum. jest naładowany.
    Dzisiaj zmierzyłem napięcie na ładowanej baterii i wzrosło do 8,8V, może coś się w niej obudziło , nie zależy mi potrzymam jeszcze jeden dzień, dla własnego doświadczenia.
  • Poziom 31  
    Czekajmy więc co z tego wyjdzie. Jeszcze proszę kontrolować prąd ładowania, żeby jej nie ugotować.
  • Poziom 16  
    Niestety ładowanie przez 2 dni nic nie dało, albo trzeba inaczej podpinać niż do + a -, albo bateria jest złom. Chyba kupię nową i zobaczę .
  • Poziom 31  
    Inaczej nie da się podpiąć. Padła jedna bateria (tego się spodziewałem - zbyt długo nie była ładowana) a ta druga, działa, ładuje się?
  • Poziom 16  
    Właśnie sprawdzałem tą lepszą , ma 7,1V i po dwóch dniach ładowania nadal ma tyle.
  • Poziom 31  
    Aż nie wierzę. Może słaby styk. Czym ładowałeś, inną ładowarką? Ładuj inną i podłącz jakiś miliamperomierz, żeby było widać, że coś się dzieje. Może trzeba zwiększyć napięcie, daj mu 8,2V a może trzeba 8,5V. Co się wtedy dzieje na amperomierzu. Może ładowarka za słaba. Jaką ma wydajność?
  • Poziom 16  
    Mam autotransformator, napięcie regul od 1,5-30V prąd stały.Ustawiłem na transformatorze 7,2V Podłączyłem ją i napięcie wzrosło do 9,5V , prąd 11 mikro A, zwiększyłem U do 11V prąd 12mikro A. Po godzinie odłączyłem od akumulatora i napięcie baterii 7,08V-spadło, a na ładowarce 8,8V. Po podłączeniu baterii U wzrasta czyli styk jest dobry, chyba zbyt duża rezystancja baterii i stąd ten problem, bo zwiększając napięcie prąd powinien rosnąć, a on stoi w miejscu.
  • Poziom 16  
    Skazałem baterie na złom i postanowiłem przed utylizacją rozebrać i podzielić się doświadczeniem z innymi. W jednej z baterii, co wskazywała 0V był zimny lut (zdjęcia z płytką), po przylutowaniu bateria ma 7,7v i zaczęła się ładować- wcześniej nie ładowała wcale. Druga była gorsza, mianowicie przerdzewiały blaszki łączące ogniwa, dlatego pokazywała napięcie, a nie można jej było ładować, a po podłączeniu kamery, czyli załączając obciążenie napięcie spadało. Wyczyściłem końce blaszek, wykonałem nowe połączenia i bateria działa.
    Reasumując początek tego postu ładowarka jest dobra. Obie baterie siadły w jednym czasie po 5-ciu latach. Czyżby to było przez producentów ustalone na etapie produkcji? Nikt przecież nie będzie sprawdzał baterii tylko ją wymienia na nową, no chyba, że ja.
    Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka Kamera Panasonic NV-GS17 nie ładuje ładowarka
  • Poziom 31  
    Super to zrobiłeś. Będę wiedział co zrobić jak padną moje. Ja mam jeszcze oryginały.
  • Poziom 16  
    Reasumując początek tego postu ładowarka jest dobra. Obie baterie siadły w jednym czasie po 5-ciu latach. Czyżby to było przez producentów ustalone na etapie produkcji? Nikt przecież nie będzie sprawdzał baterii tylko ją wymienia na nową, no chyba, że ja.