Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lexus RX300 I generacja - światła automatyczne i europejskie radio - Śląsk

galtom 10 Feb 2014 11:08 3804 12
    galtom
    Level 11  
    Witam,

mam dwa pytania/problemy - być może będziecie wstanie coś wymyślić/pomóc.

1. Większy problem.

Mój RX jest z USA, ale jest wersją bez nawigacji. Chciałbym wymieć w nim radio lub radio i wyświetlacz na wersję europejską (chyba, że możliwa jest przeróbka/przestrojenie?). Niestety na allegro widzę (głównie - raz było samo radio ale nie zdążyłem kupić) zestawy radio/wyświetlacz z nawigacją.
    Raz, że nawigacji ami nie potrzebna a dwa, że chyba to znacznie więcej przeróbek, niż zamiana samego radia.

Chciałbym móc korzystać z naszych częstotliwości FM oraz zmienić na wyświetlaczu F na C i mpg na l/km.

Jeśli macie jakieś pomysły/ sugestie - czekam :-)

2. Auto ma układ automatycznie włączający światła mijania zamiast dziennych. Działa bez problemów ale po wyłączeniu silnika światła świecą się bardzo dugo.
    Czy wiecie czy i jak można regulować/skrócić ten czas?

Pozdrawiam,
    galtom
    gabik001
    Level 37  
    Ad2
    Światła zgasną szybciej jeżeli zamkniesz auto pilotem (to jest funkcja oświetlenia drogi po wyjściu z auta).
    Co do 1 to tam chyba jest wyświetlacz zespolony z radiem i komputerem od nawiewu/klimy jak pamiętam (to już trochę starawy model i chyba ze dwa razy takim jechałem) co pokazuje i ustawienia radia i takie rzeczy jak temperatura, spalanie, itp (były chyba dwie wersje z większym i mniejszym wyświetlaczem w zależności z którego roku - pierwsze modele nie były przewidziane z nawigacją i miały duży wyświetlacz) . Po mojemu to raczej w grę wchodzi ewentualne przestrojenie i nie będzie to proste. Ale na pocieszenie dodam że były wersje ze skokiem syntezy co .050 MHz w FM (Toyota Harrier) i podejrzewam że procek/wsad z takiego będzie pasował.
    galtom
    Level 11  
    THX.
    Ad2. Nietety po zamknieciu pilotem swiatla swieca sie ok. 1,5 minuty. Naprawde dlugo

Ad1. Chyba najprosciej (choc to proste nie jest), bedzie kupic takie radio z wyswietlaczem z UK.... tylko na razie jedno na allegro widzialem I nie zdarzylem nabyc :-(

To czego szukam, wyglada tak: http://www.allegromat.pl/aukcja152842

Moje jest identyczne tylkp te duze pokretla - wlaczenie radia, kontrola nawiewu, temeperatura, itd.. sa po przciwnych stronach.

No nic.. szukamy....
    gabik001
    Level 37  
    90 sekund to w sam raz żebyś trafił do drzwi z podjazdu, chyba że parkujesz w garażu.
    Co do radia to wygląda mi to na pierwszą wersję co jeszcze bez opcji nawigacji była.
    Powodzenia w szukaniu.
    galtom
    Level 11  
    No wlasnie te 90 sekund nie jest mi potrzebne do niczego...
    A radio pewnie tak. smieszne tylko ze auto jest z koncowki produkcji ten generacji - 2003, a jednak GPS nie ma.
    Rozwazalem zakup nowej jednostki, ale ciagniecie instalacji do czytnika pam do bagaznika (ktory nie jest mi potrzebny), itd.. to chyba o wiele za duzo roboty. Tak wymienilbym radio I juz... :-(
    gabik001
    Level 37  
    To są właśnie dylematy sprowadzanych samochodów z USA.
    Jeżeli nie ma nawigacji to wyświetlacz z tego co się orientuję powinien mieć wielkość 1DIN.
    gabik001
    Level 37  
    To masz tak samo jak miał kumpel w 2001 RX300. To jest wyświetlacz wielkości 2DIN. Spotkałem się z wyświetlaczem mniejszym (o takiej samej szerokości co Twój) a pod spodem były większe niż u Ciebie guziki.
    galtom
    Level 11  
    Dziwne bo w zyciu takie nie widzialem. Do RX'a pierwszej generacio montowano jednosti Pioneer'a (jak u mnie) albo takie z nawigacja, wyswietlacz identyczny ale bez guzikow stacji na dole.
    Dodatkowo jako opcja Premium było nagłośnienie Nakamichi.

Moze myslisz z innym Lexusem? W Googolu tez innego radia/wyswietlacza nie znalazlem.

Gdzie tego szukac w UK... a moze sa jakies firmy co takie czesaci sciagaja z UK na zamowienie?
    gabik001
    Level 37  
    Kurcze no widziałem (chyba że pomyliłem z genII) ale no ręki bym nie dał.
    Ciężko będzie, bo nawet z Japonii (z toyoty harrier) nie będzie pasować bo tam FM chodzi od 76 do 90 MHz... Chyba tylko UK pozostaje - może na ebay coś się znajdzie.
    Dlatego niektórych modeli nie warto dzwigać z US.
    Pozdrawiam
    galtom
    Level 11  
    Z japonii ( o ile skok jest o 100Khz to moze byc, bo skale da sie latwo rozszerzyć: np http://www.trademe.co.nz/motors/car-parts-acc...ts-other-makes/exterior/auction-696290028.htm

Znalazlem tez takie cos.. ale wolabym radio: http://www.ebay.co.uk/itm/American-Radio-Conv...209123?pt=Car_Audio_Video&hash=item3a8a3abfa3

Zastanawiam sie tez co bedzie jak jednak wynienie radio I wyswietlacz na taki od zestawu z nawvi, ale bez podlaczania nawigacji... Na chlopski rozoum, to powinno dzialac niezaleznie (jak sie komus navi zespuje, to przeciez chyba calosc nie siada).... ale pewnosci nie ma.
    gabik001
    Level 37  
    To pierwsze to byłoby ok, ale to z drugiego linka to jakaś ściema (chyba że to zdjęcie to takie i do tego jest jaszcze jakiś układ elektroniczny). Jak można bez ingerencji w elektronikę radia zmienić krok syntezy?
    Kurcze, prześledziłbym schemat obydwu modeli ale teraz mam bana na dostęp do bazy Mitchell1 OnDemand5 i aktualnie nie dam rady.
    galtom
    Level 11  
    W tm drugim jest mala elektronik zaszyta - takich aukcji sporo I to tylko modeluje czestotliwoscinieparzyste.. ale u nas stacje tez tak dzialaja...
    Sam nie wiem ....