Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Harman Kardon Festival 300 - Przydźwięk, prąd spoczynkowy

10 Lut 2014 21:00 3537 7
  • Poziom 18  
    Witam,
    dostałem od znajomego wieżę Harman Kardon Festival 300 do "przeglądu". Poza kilkoma zimnymi lutami jest problem z odtwarzaczem CD, tzn gdy go się podłączy kabelkami RCA do reszty sprzętu pojawia się jakiś przydźwięk, brzęczenie. Występuje ono niezależnie od tego co aktualnie jest włączone, tzn nawet przy słuchaniu radia. Najfajniejsze jest to, że jak podłącze CD'ka do innej wieży - gra normalnie, bez żadnego buczenia. Tak samo po podłączeniu innego źródła dźwięku zamiast CD. Zanim się poddam chciałbym was jeszcze zapytać co polecacie zrobić w takiej sytuacji?
    Co zostało dotychczas zrobione: "poprawienie" lutów przy złączach taśmy, wyjść, wejść oraz przejrzałem zasilacz CD'ka - wszystko wygląda ok.

    Druga sprawa o którą chciałem zapytać to prąd spoczynkowy. Zmierzone na rezystorach emiterowych 6mV daje przy rezystorach po 0,22ohm jakieś 13,6mA prądu spoczynkowego na parę. Mało, tym bardziej że w instrukcji serwisowej (załącznik) zalecają ustawić 26mV czyli prawie 60mA na parę. Tu moje pytanie: czy to z kolei troszkę nie za dużo? Tranzystory końcowe wyglądają na oryginalne (KTD718/KTB688). Wzmacniacz odczuwalnie się grzeje po ustawieniu zgodnie z instrukcją.

    Pozdrawiam
    Bartek
  • Relpol przekaźniki
  • Użytkownik usunął konto  
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    Generalnie najpierw zabrałem się za zasilacz (myślałem że padła dioda prostownicza, jakiś stabilizator, kondensator wysechł), a później spróbowałem go uruchomić podłączając do czegoś innego.
    Oczywiście regulację prądu wykonywałem po "rozgrzaniu", później jeszcze po godzinie korygując. A zacząłem przy nim kręcić, ponieważ słyszalne były zniekształcenia.
    Dziwne właśnie że zalecają w tej instrukcji od razu ustawienie na tak wysoką wartość, zamiast polecić pomiar zniekształceń i ustawić "tyle ile potrzeba". Może uda mi się pożyczyć oscyloskop to ustawie na oko i ucho ten prąd - w końcu szkoda marnować tyle energii :D

    Tylko co teraz z tym przydźwiękiem? Tak właśnie myślałem że może być to pętla masy, tylko gdzie jej szukać? Jak się za to zabrać?

    Pozdrawiam
    Bartek
  • Poziom 32  
    Przełącz odtwarzacz CD do wejścia AUX i sprawdź, czy również pojawi się brum.
    Jeśli tak, to powodem może być przerwana (zimne lutowanie) masa zespołu gniazd wejściowych lub słabej jakości przewód łączący CD z wieżą, położony w pobliżu źródła dużych zakłóceń, np. panela LCD w TV.
  • Poziom 2  
    Te uszkodzenie było już opisywane na elektrodzie. Przyczyną jest wyschnięty kondensator. Przeszukaj dokładnie forum bo było nawet wskazane który to kondensator należy wymienić. Miałem ten sam problem z moją wieżą i jak zwykle forum pomogło.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Gdybyś nic nie znalazł to rozkręcę swój i dam znać który dokładnie trzeba wymienić.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Aha... Znajduje się on w przedwzmacniaczu a nie w CD
  • Poziom 18  
    pikarel napisał:
    Przełącz odtwarzacz CD do wejścia AUX i sprawdź, czy również pojawi się brum.


    "jak podłącze CD'ka do innej wieży - gra normalnie, bez żadnego buczenia. Tak samo po podłączeniu innego źródła dźwięku zamiast CD."

    Cytat:
    Jeśli tak, to powodem może być przerwana (zimne lutowanie) masa zespołu gniazd wejściowych lub słabej jakości przewód łączący CD z wieżą, położony w pobliżu źródła dużych zakłóceń, np. panela LCD w TV.


    "Co zostało dotychczas zrobione: "poprawienie" lutów przy złączach taśmy, wyjść, wejść"



    Kolego wojnowice jakbyś mógł dokładniej podpowiedzieć gdzie go szukać, to byłbym wdzięczny.

    Przerwa była bo nie było czasu żeby siedzieć przy tym, ale wracam do tematu.

    Pozdrawiam
    Bartek
  • Poziom 2  
    Nie zaglądałem tutaj bo myślałem, że odpuściłeś temat....
    A więc do wymiany jest kondensator C-10 w przedwzmacniaczu, który znajduje się pomiędzy przekaźnikiem, a tranzystorem IC-3 (patrząc z góry to lewy dolny narożnik przedwzmacniacza). Jest to wada fabryczna tych sprzętów, ponieważ zamontowany kondensator C-10 znajduje się za blisko tranzystora IC-3, który grzejąc się po prostu wysusza kondensator.
    Pozdrawiam. Po wymianie daj znać czy pomogło.
  • Poziom 23  
    Dodam tylko, że w takich przypadkach dobrze jest odsunąć kondensator od źródła ciepła, np. przylutować go nie obcinając końcówek (jeśli jest o małych gabarytach). Lutuję tak od lat, szczególnie w układach impulsowych, gdzie kondensatory grzeją się też same od siebie - końcówki pomagają się schłodzić.