Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative Inspire T3100 - pływający dźwięk.

11 Lut 2014 10:25 4824 3
  • Poziom 10  
    W zestawie dźwięk jest cichy, pływający, bardzo przytłumiony, jakby "pod wodą".
    Na obydwu kanałach, subwoofer również cichutki.
    Dźwięk jest cichszy, niż z głośników w laptopie.

    Wymieniłem już jeden elektrolit (C23-470uF), był rozlany, dzięki temu pozbyłem się całkowitej ciszy, w sytuacji gdy dźwięk powinien być głośniejszy (gdy zwiększyłem amplitudę sygnału lub głośność zestawu)

    Zastanawiam się co teraz może być, któryś ze wzmacniaczy operacyjnych (2x MC4558CN), czy może jakiś tranzystor (C945)?
    Schemat //To jest schemat części elektrniki w satelitce, nie mogę znaleźć schematu elektroniki w subwooferze.

    Proszę o jakieś wskazówki dotyczące sposobu sprawdzenia, co może być przyczyną.
    Z góry dziękuję.


    Edit: Wynik badania tranzystorów C945:
    Creative Inspire T3100 - pływający dźwięk.
    Czy tranzystor B jest uszkodzony, czy przyczyną przewodzenia EC mogą być elementy zewnętrzne? Dlaczego jest przejście między BC, skoro to tranzystory NPN? Może zrobiłem jakiś błąd...
  • Poziom 22  
    Jak mierzyłeś w płycie to coś bocznikuje, wy lutuj i sprawdź, napięcie zasilające jest prawidłowe.
  • Poziom 10  
    Napięcie zasilania - 16,45V - sprawdzane na kondensatorze 4700uF.
    Wydaje się być prawidłowe.

    EDIT: Jednak wymianą wylanego kondensatora nie usunąłem problemu. Nadal gdy muzyka jest cicho, to coś słychać, ale gdy podgłośnię, lub gdy w muzyce jest głośniejszy moment, głośniki na sekundę cichną.

    Jak sprawdzić te wzmacniacze operacyjne? Napięcie zasilania = 11V, jest jakiś sposób, żeby zbadać je multimetrem?
  • Poziom 22  
    To napięcie na wzmacniaczu 11V, jest moim zdaniem za niskie, zwykle jest wzmacniacz zasilany12V - 15V , sprawdź dokładnie, może coś obciąża, nie ma opisu jakie powinno być.