Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Naprawa Radmor 5102 - po włączeniu słychać tylko buczenie z głośników

11 Lut 2014 12:54 2208 10
  • Poziom 9  
    Witam
    Postanowiłem wyciągnąć ze strychu Radmora 5102 ,i go naprawić,mianowicie mam taki problem,iż po podłączeniu go do prądu nie działają głośniki;

    1) W dwóch gniazdkach głośnikowych ( 25W) słychać ciche buczenie w jednym gnieździe ciszej a w drugim głośniej(lewe) ,natomiast w dwóch 15W jest cisza.

    2) Radmor nie reaguje na włączenie wbudowanego tunera (w głośnikach cisza),jak podłącze np. magnetofon to tak samo brak reakcji,ponadto chciałbym dodac,że w prawym wskażniku głośności lekko wibruje wskazówka a w lewym stoi w miejscu nieruchomo,no i oczywiście wskaźniki nie reagują na podgłośnianie i ściszanie.

    Proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • Sklep HeluKabel
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Tylne gniazda głośnikowe dają różnice kanałów i nimi sie nie zajmuj.
    Co do podłączania źródeł to upewnij sie czy dysponujesz właściwymi kablami i właściwie ustawiasz przełacznik wejść.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 9  
    Sygnał z magnetofonu idzie,przełączyłem go z Radmora na inne sprawne radio,w którym słychać nagranie magnetofonowe.Czyli problem tkwi w Radmorze,kiedyś moje młodsze rodzeństwo podłączyło głośnik bez wtyczki czyli ''na zapałkę",najwidoczniej zrobili zwarcie i z gniazda zaczęło się kopcić,więc może to końcówka mocy poszła.
  • Poziom 9  
    Przełożyłem płytki końcówek mocy,tzn.płytkę z kanału prawego przełożyłem do kanału lewego,a lewą płytkę do prawego,teraz gra tylko kanał prawy ,gniazdo 25W.
    Co jest powodem nie działania kanału lewego?,i gniazda 15W w kanale prawym.

    pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
  • Poziom 17  
    Tylne głośniki nie będą działać bo grają różnice kanału L i P, spójrz na schemat. Pisał o tym jdubowski
    16romet napisał:
    Co jest powodem nie działania kanału lewego?

    Dobre pytanie ale raczej dla wróżki. Trzeba prześledzić gdzie ginie sygnał, na początek podaj sygnał np z komputera/magnetofonu na pin W7 płytki PWN niedziałającego kanału.
  • Poziom 17  
    Zobacz bezpieczniki na płytce PWM jeżeli buczy to bezpieczniki chyba masz z gwoździa ale jeżeli miał byś przepalone bezpieczniki i na funkcji Radio nie będzie buczeć lecz będzie charczeć.
    Sam posiadam Radmora 5102 i od wyprodukowania nazwał bym go Amplitunerem dziś wymieniłem potencjometr od Głośności, Balansu i Barwy.

    Jeżeli bezpieczniki masz takie jak dała fabryka i dalej buczy np z wejścia uniwersalne to raczej nie masz GND lub masy zwał jak zwał ten kto chodź trochę zna elektronikę wie o co chodzi.
    Jeżeli Radmorek gra z wejścia Radio i nic nie buczy i nie charczy to chyba wiadomo gdzie szukać przyczyny.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem sygnał na wtyczkach do płytek PWM,i w kanale lewym sygnał jest w porządku ,natomiast w prawym oscyloskop pokazuje mi słaby sygnał.

    Wyciągłem te wtyczki i podłączyłem sygnał z magnetofonu do pinów W7,W6 itd.
    w płytce lewej sygnał przechodzi do gniazda 25W i w głośniku słychać muzykę,natomiast podłączając sygnał do płytki prawej w głośniku słychać cichszą muzykę zniekształconą charczeniem(gniazdo 25W).

    Pozostałe dwa gniazda nie działają,brak w nich sygnału.
  • Poziom 17  
    Ale jakie wtyczki a bezpieczniki sprawdziłeś na płytkach PWM ?
  • Poziom 9  
    Jeśli chodzi o wtyczki to mam na myśli te czarne plastikowe od pinów W7,W6,W5,itd.
    przepaczyłem wszystkie bezpieczniki i są sprawne,lecz mam pytanie dla czego sygnał wysyłany ze wzmacniacza na pinach W7,W6,itd.(płytek PWN), w kanale lewym jest silniejszy,a w prawym słabszy,i dla czego nie działają wogule obydwa gniazda 15W?
  • Poziom 17  
    Jak dobrze pamiętam to muszą być podłączone 4 kolumny żeby wyjście Tył grało.
  • Poziom 17  
    A co do sygnału na lewy kanał czy prawy to szukaj przyczyny na płytce z potencjometrem od głosu pooglądaj każde połączenie czy coś nie jest urwane.