Jak dobrze pójdzie to w przeciągu kilku miesięcy przyjdzie mi zakupić oscyloskop. Budżet to 5000zł (nie wiele więcej nie wiele mniej). Dlatego też postanowiłem założyć nowy temat żeby rozpoznać trochę opinie.
Na początku do czego będzie wykorzystywany
-analiza fluktuacji sygnałów prostokątnych o częstotliwości od kilku kHz do 100kHz. Tutaj zalezy mi na tzw funkcji persystencji i nie wiem czy każdy przyzwoity cyfrzak to ma.
-elektronika cyfrowa ale niskich częstotliwości (mikrokontrolery AVR głownie)
-rzadziej elektronika analogowa
To na czym mi zależy
-częstotliwość próbkowanie minimum 1GS/s
-pasmu mimiumum 70MHz
-pamięć przynajmniej 1M
-miniumum 2 kanały analogowe
-mile widziane kanały cyfrowe ale nie wiem czy w tej cenie to realne.
-analiza magistrali ale też nie wiem czy w tej cenie to realne
I teraz pytanie czy przy tym budżecie patrzeć jeszcze na RIGOLA (np seria DS2000) czy już raczej tylko tektronix,agilent,hameg.
RIGOL w tej cenie oferuje na pewno dużo większą pamięć i to jest zasadniczy plus, nie wiem jak z analizą magistrali i analizatorem logicznym w tej cenie, raczej z markowych to na pewno nie da rady.
Z modeli o których myśle to :
TEKTRONIX DPO2002B
RIGOL DS2102A (ma niby 2GS/s wiec lepszy niż poprzednik)
Pozdrawiam serdecznie
Na początku do czego będzie wykorzystywany
-analiza fluktuacji sygnałów prostokątnych o częstotliwości od kilku kHz do 100kHz. Tutaj zalezy mi na tzw funkcji persystencji i nie wiem czy każdy przyzwoity cyfrzak to ma.
-elektronika cyfrowa ale niskich częstotliwości (mikrokontrolery AVR głownie)
-rzadziej elektronika analogowa
To na czym mi zależy
-częstotliwość próbkowanie minimum 1GS/s
-pasmu mimiumum 70MHz
-pamięć przynajmniej 1M
-miniumum 2 kanały analogowe
-mile widziane kanały cyfrowe ale nie wiem czy w tej cenie to realne.
-analiza magistrali ale też nie wiem czy w tej cenie to realne
I teraz pytanie czy przy tym budżecie patrzeć jeszcze na RIGOLA (np seria DS2000) czy już raczej tylko tektronix,agilent,hameg.
RIGOL w tej cenie oferuje na pewno dużo większą pamięć i to jest zasadniczy plus, nie wiem jak z analizą magistrali i analizatorem logicznym w tej cenie, raczej z markowych to na pewno nie da rady.
Z modeli o których myśle to :
TEKTRONIX DPO2002B
RIGOL DS2102A (ma niby 2GS/s wiec lepszy niż poprzednik)
Pozdrawiam serdecznie