Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Passat B4 - brak prądu na rozruszniku

Matush211 11 Lut 2014 23:09 5028 5
  • #1 11 Lut 2014 23:09
    Matush211
    Poziom 7  

    Zwracam się o pomoc, ponieważ kończą mi się pomysły. Problem polega na tym,że rozrusznik w samochodzie po przekręceniu kluczyka w ogóle nie kręci, kontrolki się świecą , radio, wszystko inne śmiga. Rozrusznik kręci przy bezpośrednim zwarciu przy akumulatorze, natomiast przy zwarciu za stacyjką już nie. Prąd ginie więc gdzieś między stacyjką a rozrusznikiem. Sprawdzałem na załączonym schemacie i widać tam ,że przewód ( czerwono-czarny) , który idzie do rozrusznika w przypadku skrzyni manualnej nie ma po drodze żadnego przekaźnika. Jedynie widać ,że idzie coś do alarmu, ale nie wiem czy to może być przyczyną. Wtyk do rozruszniku siedzi solidnie na przewodnie więc tam też raczej prąd nie ucieka. Proszę o jakieś pomysły, ponieważ już na czwartek potrzebny mi samochód :cry:

    1 5
  • #3 12 Lut 2014 00:04
    Matush211
    Poziom 7  

    Też o tym na początku myślałem, ale złączyłem kable za kostką czerwony z czerwono-czarnym i bez reakcji. Sprawdziłem kontrolką i prąd pokazywał się w kablu czerwono-czarnym. Natomiast już przy rozruszniku w tym kablu nie było prądu.

    0
  • #4 12 Lut 2014 00:16
    lucifer13
    Poziom 10  

    To może jakimś trafem ten kabel został uszkodzony, jeżeli możesz sprawdź czy ma przejście.

    0
  • #5 12 Lut 2014 23:58
    lucifer13
    Poziom 10  

    Może masz zamontowany alarm z przekaźnikiem który odcina rozrusznik i ten przekaźnik padł.

    2
  • #6 13 Lut 2014 08:28
    andrzej20001
    Poziom 42  

    Złączka w okolicach akumulatora. Kabel czerwony z czarnym paskiem.

    1