Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clio II 1.9 dti - Zimny silnik ciężko odpala

12 Feb 2014 09:18 1761 2
  • Level 2  
    Witam,

    Mam problem z odpalaniem samochodu, gdy temperatura dochodzi do zera/lekkiego minusa, a pojazd jest po 10godz+ postoju - czyli w praktyce po nocy.

    Podgrzewam świece (kontrolka pali się jakieś 8-12 sekund) kilka razy. (akumulator wymieniony w zeszłym miesiącu).

    Przy próbie odpalenia samochód kręci. Dźwięk jakby miał zaskoczyć, ale jakoś tak wolno kręci - nie męczę dłużej niż 5-6 sekund. Próbuję drugi raz, trzeci raz.. I już kręci trochę szybciej. Czwarty raz, piąty i kręci już dużo szybciej. No i w końcu odpala, ale tak jakoś, że na tym "odpalonym" jeszcze z sekundę przetrzymuję rozrusznik, żeby wskoczył na obroty.
    Dziś przy -4 samochód opalił, ale przy większym minusie nawet bym nie próbował. Po kilkudniowym postoju problem ten był także przy temp +3.

    Łudzę się, że moje objawy zawężają podejrzanych.

    Dodam, że po kilku godzinnym postoju (nawet po całym dniu w pracy) samochód po podgrzaniu świec odpala natychmiast, w mniej niż sekundkę.

    Oczywiście będę wdzięczny za wszystkie sugestie
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 9  
    Może filtr paliwa albo paliwo się cofa.
  • User removed account