Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

EEE PC 1005HA - Nie startujący windows XP...

matrix14 12 Lut 2014 13:23 1662 3
  • #1 12 Lut 2014 13:23
    matrix14
    Poziom 9  

    Mam problem z tym komputerem taki, że gdy go włączam odpala się wszystko normalnie, widze logo EEE PC, i po tym logo jest migająca kreska w górnym lewym rogu. I tak w nieskończoność ona miga... Po prostu system się nie odpala, sprawdziałem w biosie, BOOT-owanie jest ustawione normalnie (i tak tylko jeden dysk tam jest, brak CDROM). Dla testu, rozkręciłem laptopa, wyjołem dysk, podłączyłem do swojego kompa. I co ? System odpalił.

    Do tego gdy dysk był pusty to normalnie wyświetlało że nie znaleziono pliku bodajże BOOTMGR. Po zainstalowaniu systemu tak jak napisałem, migająca kreseczka. Po podłączeniu do mojego kompa system odpala. Dysk w BIOS-ie jest wykrywany, normalnie jego nazwa jest wyświetlana. Gdy miga ta kreseczka, to dioda od użycia dysku wogóle się nie świeci. Obstawiam, że mogła paść płyta główna, a dokładniej jakiś jej element od dysku.

    To nie jest moje zdjęcie, ale jest widok na środek komputera.
    EEE PC 1005HA - Nie startujący windows XP...

    Dysk jest podłączony do modułu po prawo, (widać złącze SATA), następnie taśma nad dyskiem podłączony do płyty głównej. Taśma najprawdopodobniej obsługuje tylko dysk, ponieważ złącze od taśmy jest zaraz za gniazdem SATA, oraz do tego modułu podłączone są jeszcze dwa kable, jeden w strone płyty głownej idzie, a drugi w strone, chyba, matrycy.

    Mógłbym się upewnić czy aby napewno ta taśma jest od dysku, ale pytanie można multimetrem z funkcja sprawdzenia przejścia to ? Nic się nie uszkodzi ?

    A i Windowsa musiałem instalować z innego komputera bo z laptopa instalator windowsa nie widzi żadnego dysku, po za pendrivem z instalatorem windowsa.

    Podsumowanie:
    1. Dysk nie może być uszkodzony, ponieważ na moim kompie odpala.
    2. BIOS widzi dysk, ale nie może windowsa wystartować.
    3. Instalator windowsa nie widzi dysku...

    Ehh, kolejny post i pewno znowu pokrętnie napisane :/ Mam nadzieje, że ktoś zrozumie o co mi chodzi.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 12 Lut 2014 15:02
    GrzegorzWsparcieAsus
    Poziom 14  

    Migający kursor właśnie oznacze próbę odczytu systemu z dysku.
    Instalator Windows może nie widzieć dysku jeśli nie ma wbudowanych sterowników kontrolera SATA. Sterowniki te dostępne są tutaj: http://support.asus.com/Download.aspx?SLangua..._name=AHCI-8_9_0_1023.zip#AHCI-8_9_0_1023.zip
    W biosie urządzenie proszę jeszcze sprawdzić ustawienia kontrolera w zakładce Advanced. Możliwe tryby pracy to IDE(Compatible) i SATA .
    Ponieważ dysk jest widoczny w bios a system próbuje się uruchomić proponuję nie dokonywać żadnych ingerencji w elerktronikę tylko skupić się na poprawnej instalacji systemu.

    0
  • #3 12 Lut 2014 16:27
    matrix14
    Poziom 9  

    Dziękuję, za odpowiedz.

    W biosie mam dostępny w jakiejś pierwszej opcji albo Enchanced, albo Compatible, przy wybraniu jednego z nich, (nie wiem który, nie jestem przy tym kompie teraz) znika mi 2 pole wyboru, a w tym drugim polu mam albo IDE albo AHCI.

    Czyli mam wybrać chyba AHCI, tak i zainstalować sterowniki ? Tak ?

    I sterowniki to instaluje podczas startu Instalatora Windows, lub jak mam informacje ze nie ma dysku to tam tez mogę podać sterowniki. Czyli w w jednym z tych dwóch miejsc ?
    Dodaje sterowniki do instalki windowsa.

    PS. Link podesłałeś do Win 7 ;) Ale to już nie ma problemu. Sprawdzę w domu i odpisze.

    Instaluję system aktualnie ... Zobaczymy zaraz, miałem pare problemów, ale może się uda ;)

    0
  • #4 12 Lut 2014 23:13
    matrix14
    Poziom 9  

    Rozwiązano !

    Ehh, ogólnie to był komp znajomego który już go zanosił do naprawy gdzie indziej, w innym mieście (bo studiuje on), i powiedziano mu właśnie wymiana płyty głównej 0.o

    Więc przyniósł do mnie ten komputer i powiedział mi, że powiedzieli mu o wymianie płyty głownej.

    1. Zacznijmy od tego że klawiature mu wklejali bo powyłamywali zaczepy.
    2. Tak jak pisałem tutaj, cały czas migała ta kreska, więc już wtedy zwątpiłem w wadliwość płyty głównej...
    3. Instalowałem windowsa z płyty ze swojego kompa, wkladam dysk do lapka a tu to samo...
    4. Zastosowałem sie do zainstalowania sterowników SATA, no i już szcześliwy Instalator wykrywa dyski, więc instaluje, pierwszy etap ukończony restart kompa, odpala się drugi etap się rozpoczoł chwile po chodził i nagle gasł... Przy każdym odpaleniu ogólnie wiatrak chodził na maxa bo słychać było ...
    5. Instaluje któryś raz, aż wkońcu myśl, że może się przegrzewa, rozkręcam go i widze to co już wcześniej widziałem ale nie zwracałem na to uwagi, a mianowicie: Pod klawiatura jest taka metalo płytka która jest przykręcana śrubami i opiera się za pomocą gąbko podobnego czegoś do głównego układu, ale w serwisie w którym kiedyś był ten komputer, pewno podczas gdy odkręcili to, to śruby wkręcili pod to, żeby wiadomo było gdzie one są i po zrobieniu co mieli zrobić zostawili je pod tą płytka że nie dotykała do układu i nie odprowadzała ciepła. Więc wykręcam te śruby, zakładam tą metalową płytke, przykręcam śruby, składam reszte. BINGO, system zainstalowany ;)

    Gratuluje tylko temu serwisowi, za "wklejenie klawiatury" i te śrubki pod płytka oraz wmawianie że trzeba wymienić płyte główna ;)

    0