Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PLC Fatek
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi

Darksaience17 12 Lut 2014 18:07 2817 40
  • #1 12 Lut 2014 18:07
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Witam posiadam router ADSL Tp-link TD-W8951ND i jest postawiona na nim siec Wi-Fi neostrada 6 Mb/s. Kiedy kupiłem router na początku dobrze się sprawował również dodałem do niego Range extendera TL-WA830RE.

    Miała być to lepsza alternatywa liveboxa. sprzęt działał bezproblemowo az do pewnego momentu, w domu było pełno ludzi i pełno użytkowników smartfony komputery itp każdy miał dostęp do internetu aż coś się sypnęło.

    W sieci mogą być teraz podłączone max 2 komputery naraz czasem nawet tylko jeden bo każdy kolejny podłączający się do sieci rozłącza użytkownika już użytkującego internet w tym czasie a w rezultacie nikt niema internetu.

    Próbowałem już różnych ustawień na początku nawet wymieniłem router myśląc ze to jego wina na próżno . Najgorzej siec ta działa z danymi jakie są podane na stronie ograne. Mnie to wygląda na jakiś konflikt adresów. siec już stawiałem od nowa parę razy i zawsze to samo- jeszcze tego samego dnia wszystkie komputery i urządzenia pięknie działały i to niezależnie od ilości użytkowników sieci. Lecz następnego dnia internet po Wi-Fi działał maksymalnie na jednym komputerze.

    Dodam że komputery się łączyły z siecią, ale w tym momencie wszystkim wywalało łączność ograniczona.

    Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu bo przetestowałem już rożne opcje i rozwiązania w internecie ale jakoś żaden nie był podobny do mojego problemu. Chętnie załączę też printscreen'y odpowiednich ostawień tylko muszę wiedzieć najpierw które są dla was istotne.

    Pozdrawiam

    0 29
  • PLC Fatek
  • #2 12 Lut 2014 20:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zmień zasilacz na 12V/1A.

    0
  • #3 12 Lut 2014 22:50
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Czyli po prostu kupić w sklepie zasilacz o takich parametrach jak podałeś ale z końcówka pasująca do tego routera??

    Czyli ten router nie wydala prądowo?? ciekawa konstrukcja widzę. Może ten range extender go tak obciąża.

    Postawiłem teraz siec odnowa i znów wszystko chodzi tak że dziwne że raz wydala a raz nie.

    0
  • #4 12 Lut 2014 23:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Darksaience17 napisał:
    Czyli po prostu kupić w sklepie zasilacz o takich parametrach jak podałeś ale z końcówka pasująca do tego routera??

    Tak dokładnie.

    Darksaience17 napisał:
    Czyli ten router nie wydala prądowo??

    Nie router tylko zasilacz.

    0
  • PLC Fatek
  • #5 12 Lut 2014 23:42
    Darksaience17
    Poziom 10  

    OK kupie jutro zasilacz bo mój ma 0,6 A jak sie doczytałem. Swoją droga gratuluje producentowi jeśli to prawda.

    Jutro zdam relacje co i jak

    0
  • #6 12 Lut 2014 23:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Testowaliśmy W8951ND u nas na forum i doszliśmy do takich wniosków. Problem już zgłoszony u producenta.

    0
  • #7 12 Lut 2014 23:59
    CHACA
    Poziom 43  

    Dokładnie tak wynika z Twojego opisu. Podstawienie zasilacza o parametrach j/w eliminuje powyższe niedomagania. Nie bój się zastosować takiego zasilacza gdyż układ przetwornicy w tym routerze jest w stanie przenieść napięcie do 40VDC oraz 1,5ADC.

    0
  • #8 13 Lut 2014 12:22
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Jade dzis kupic zasilacz a czy do range extendera też kupic mocniejszy czy zostawić aktualny?

    0
  • #9 13 Lut 2014 13:44
    CHACA
    Poziom 43  

    Do extendera może zostać taki jaki jest czyli 9VDC 0,85A.

    0
  • #10 13 Lut 2014 15:09
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Ale range extender tez ma zasilacz 9V 0,6 A.

    do router dałem 12V 1A i faktycznie moc sygnału wzrosła ale urządzenia przenośne maja problem z łącznością. Pisze 51% seci wi-fi ale łączność ograniczona

    Dodano po 36 [minuty]:

    Wymieniłem zasilacze w routerze oraz range extenderze .

    Ale problem dalej sie pojawia. Chwile po restarcie sieci wszystko działa poprawnie można podłączać urządzenia jak sie chce. Ale po pewnym czasie łącząc sie z wi-fi przez telefon to wyrzuca całą sieć, i nie odpuści do póki w urządzeniu nie wyłączy się obsługi wi-fi

    To samo laptop włączony do sieci na piętrze działa do czasu aż nie włączy sie laptopa na parterze. Dodam że dzieje sie tak z urządzeniami w zasięgu range extendera. Range jest wyłączony to na razie nie zauważyłem takich konfliktów.

    0
  • #11 13 Lut 2014 16:31
    CHACA
    Poziom 43  

    Poprzez sam router masz dalej tak samo?

    0
  • #12 13 Lut 2014 16:41
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Bo te wszelkie repeatery to jest "zło w pudełku" - dobrze działa tylko na reklamie, coś jak Mango ;). Można sobie żonglować kanałami i szukać dziury w całym , czasami zadziała a czasami nie, co i tak nie zmienia faktu że wydajność sieci spada na łeb na szyję za to szumy rosną tak jak mięśnie na reklamie abdżymnika.
    :lol:

    Cytat:
    Poprzez sam router masz dalej tak samo?


    Przecież napisał w ostatnim zdaniu że nie, sam router działa.

    0
  • #14 13 Lut 2014 17:18
    Darksaience17
    Poziom 10  

    SKANY: robione w pokoju gdzie obejmuje zasięg range extendera
    TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi


    A tu skan wyników przeprowadzonych w pokoju gdzie znajduje sie router
    TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi


    A tu w pokoju gdzie range extender
    TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi

    0
  • #15 13 Lut 2014 17:28
    CHACA
    Poziom 43  

    Nie jest źle. Jednym słowem sieć blokuje ci extender zamiast wzmacniać.

    0
  • #16 13 Lut 2014 17:29
    Darksaience17
    Poziom 10  

    To co w takim razie począć? Na początku wszystko świetnie współpracowało któregoś dnia się to dopiero zepsuło

    0
  • #17 13 Lut 2014 17:31
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Darksaience17 napisał:
    To co w takim razie począć? Na początku wszystko świetnie współpracowało któregoś dnia się to dopiero zepsuło


    Zmienić kanał i się pomodlić (kolejność dowolna).

    0
  • #18 13 Lut 2014 17:36
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Kanał nadawania mam auto na 13 możliwych. Który wybrać? szerokość kanału zaznaczona 20/40MHz

    0
  • #19 13 Lut 2014 17:39
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Darksaience17 napisał:
    Kanał nadawania mam auto na 13 możliwych. Który wybrać? szerokość kanału zaznaczona 20/40MHz


    Ustaw 13, i spluń przez lewe ramię albo co ;)

    0
  • #20 13 Lut 2014 17:47
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Ustawiony 13 zasięg spadł o połowę inSSIDer wykrywa tylko range extendera w moim pokoju na parterze.

    TD-W8951ND - Rozłącza kolejnych użytkowników sieci Wi-Fi

    Przy okazji zauważyłem że zawiewa sygnałem jakieś innej sieci


    nie wiem czy to wina tych zmian ale internet zwolnił z rzkeomych 6 mb/s do ledow 1mb/s

    0
  • #21 13 Lut 2014 17:48
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    To ustaw inny kanał a później wyłącz oba sprzęty i włącz.

    0
  • #23 13 Lut 2014 18:32
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Ustawiłem kanał 8 tak aby nie zachodziła siec na żaden inna sieć. Ustawiłem tez szerokość na 20 MHz. Na razie jest ok

    Przetestuje to dzień albo dwa i dam odpowiedz czy pomogło

    0
  • #24 13 Lut 2014 18:42
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Darksaience17 napisał:
    Ustawiłem kanał 8 tak aby nie zachodziła siec na żaden inna sieć. Ustawiłem tez szerokość na 20 MHz. Na razie jest ok

    Przetestuje to dzień albo dwa i dam odpowiedz czy pomogło


    Poza tym że dwiema zabawkami 'zasrałeś' połowę eteru to wszystko działa ;) (swoją drogą ciekawe z jaką szybkością maksymalną).

    0
  • #25 13 Lut 2014 18:47
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Nie rozumie co znaczy że "zasrałem pół eteru" ?? czyli ze miałem zasięg az do sąsiadów?? nie sadzę dom mam zbudowany pancernie grube stropy ściany z duża ilością ekranowania czyli prętów:D

    0
  • #26 13 Lut 2014 18:50
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Darksaience17 napisał:
    Nie rozumie co znaczy że "zasrałem pół eteru" ?? czyli ze miałem zasięg az do sąsiadów?? nie sadzę dom mam zbudowany pancernie grube stropy ściany z duża ilością ekranowania czyli prętów:D


    Mniejsza o większość (chodzi o ilość szumu), zajmujesz połowę z 13 kanałów , normalnie zajmuje się 3 ;), dobrze że nie masz sąsiadów i masz grube ściany :P

    0
  • #27 14 Lut 2014 00:19
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Ahh konia z rzędem temu kto ogarnie ta siec wi-fi u mnie.


    Chwile działało fajnie potem internet straaasznie zwolnił potrzebny był restart no i wszystko sie pokićkało .

    Postawiłem jeszcze raz od nowa siec i połączyłem extendera . Zas to samo w zasiegu routera wszystko śmiga w zasięgu extendera katastrofa wyrzuca użytkowników. Jak to jest możliwe ze to kiedyś bezawaryjnie działało.

    A jesli juz to w ogól nie bedzie działać to co mi radzicie?? co zrobić zeby mieć wi-fi w całym domu bez extedera . Mocniejsza antena na 100% sie nie przebije bo dom jest pancerny i pochłaniający wszelakie fale:D

    Dodam że gniazdko telefoniczne mam w 3 miejscach w domu moze to ocś pomoże choć 2 routery na jednej liini telefonicznej przecież nie zadziałają

    0
  • #28 14 Lut 2014 00:25
    hermes-80
    Poziom 43  

    PCL wifi, lub samo PLC z podpięty routerem wifi, połączenie sprzętu kablem.

    0
  • #29 14 Lut 2014 08:19
    Pan_Kleks
    Poziom 20  

    Zmień w extenderze tryb pracy z N na G , chyba że potrzebujesz tej dużej szybkości (w którą i tak śmiem wątpić).

    0
  • #30 14 Lut 2014 13:11
    Darksaience17
    Poziom 10  

    Witam po całej nocy testów wiadomo na 100% extender sieje zło. Tylko co teraz? Teraz gdy sparuje sie go z routerem juz nie pozwala nawet na włączenie sie kogokolwiek do sieci

    ps

    zmieniłem standard na b+g

    0