Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie bateryjne do raspberryPi z możliwością ładowania

zaloon 14 Feb 2014 00:18 2571 2
Nazwa.pl
    zaloon
    Level 8  
    Chciałbym wykonać zasilanie do rPi (wejście 220V, wyjście 5V, 1A).

Chcę by zasilanie działało z baterii lub sieci.
    Nie zależy mi na automatycznym przełączaniu bateria/sieć, wystarczy "hebelek".
    W momencie, gdy urządzenie zasilanie będzie z sieci chciałbym by można było włączać ładowanie baterii.
    W momencie przełączania nie powinna wystąpić przerwa w zasilaniu.

Urządzenie ma działać jako serwer MPD - odtwarzanie muzyki z DACa HifiBerry.

Dodam, że jestem początkujący, ale chętnie się uczę.

Na sieci znalazłem coś takiego - http://www.eevblog.com/forum/projects/raspberry-pi-server-with-diy-ups/

Czy nadawałoby się do moich potrzeb?
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
  • Nazwa.pl
    kszysek
    Level 18  
    Najprosciej zastosowac powerbank, jak prad padnie zasili rpi, jak wroci zacznie sie ladowac z gniazdka.
    zaloon
    Level 8  
    kszysek wrote:
    Najprosciej zastosowac powerbank, jak prad padnie zasili rpi, jak wroci zacznie sie ladowac z gniazdka.

Mam w domu 2 powerbanki i oba nie działają "przelotowo". Kiedy są podłączone do prądu to się ładują, a urządzenie zasilane jest z ładowanej baterii.

Zależy mi na tym by móc zasilać urządzenie prądem niekoniecznie ładując w tym czasie baterię (nieważne, czy rozładowaną, czy nie).

Coś takiego jak na rysunku, przełączanie zasilania musi być zrealizowane w sposób bezpieczny dla wyjścia (bez przerywania)

Zasilanie bateryjne do raspberryPi z możliwością ładowania

Edit

Jeśli jest taki powerbank to poproszę o link, rozwiązałoby problem.

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Tu znalazłem ciekawą dyskusję o powerbankach http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?t=13558&p=159199