Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Punto I /1,1 B+G - Punto I nie odpala, kontrolga LPG nie zapala

wujekbaniu 14 Feb 2014 00:56 1968 6
    wujekbaniu
    Level 14  
    Witam.
    Wczoraj po wjechaniu na przejazd kolejowy (podczas jazdy na LPG) zapaliła mi się kontrolka od wtrysku ("dioda marchewki") i jednocześnie zauważyłem, że pomimo dodawania gazu samochód zwalnia. Dotoczyłem się więc na pobocze i bezskutecznie próbowałem ponownie uruchomić silnik.
    1. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone - OK.
    2. Pobieżnie posprawdzałem kable, wtyczki, przewody - zero luzu - OK
    3. Podmieniłem czujnik położenia wału (ten na dole obok czujnika ciśnienia oleju) - brak poprawy.
    4. Odłączyłem akumulator, komputer i podłączyłem ponownie - brak poprawy.

Co ciekawe, zawsze po przekręceniu kluczyka na zapłon (bez odpalania) przycisk do przełączania G/B zaświecił diodami, a teraz brak reakcji. Z tego co się orientuję to ta instalacja (Elpigaz) jest zasilana z cewek (+ z cewki, w warsztacie gdzie to zakładali kazali podmienić czujnik położenia wału - niestety nie pomogło).
    Z tego co rozumiem to czujnik położenia wału daje sygnał to puszczenia iskry, natomiast problem pojawia się przed próbą rozruchu, ponieważ już w tedy nie palą się diody na włączniku.

Druga istotna w/g mnie uwaga jest taka, że zwykle po przekręceniu kluczyka na zapłon i odczekaniu chwili przed rozruchem kontrolka wtrysku gasła, teraz nie zawsze się tak dzieje, ale może to być początek innego problemu nie związanego z niemożnością odpalenia.

W skrócie: Nie pali, proszę o pomoc i wskazówki co jak sprawdzić?
    pozdrawiam.
    pioart
    Level 38  
    wujekbaniu wrote:

Co ciekawe, zawsze po przekręceniu kluczyka na zapłon (bez odpalania) przycisk do przełączania G/B zaświecił diodami, a teraz brak reakcji.

Drak zasilania, brak sygnalizacji optycznej włącznika. Szukaj dodatkowego, osobnego zabezpieczenia instalacji gazowej.
    wujekbaniu wrote:
    w warsztacie gdzie to zakładali kazali podmienić czujnik położenia wału - niestety nie pomogło.

I co to miało zmienić w tym przypadku?
    Iskra jest?
    andrzej20001
    Level 43  
    A może podpięli sie za crashwłącznikiem ? Pod fotelem kierowcy wduś symbol dystrybutora. Różne cuda juz widziałem. Tym bardziej że po przejechaniu przez przejazd kolejowy problem zaistniał.
    wujekbaniu
    Level 14  
    Sprawdzałem wyłącznik p.wstrząsowy tzn. wciskałem.
    Brak napięcia na kablu prowadzącym do cewek zapłonowych. Oddałem samochód do zaprzyjaźnionego warsztatu i po 4 godzinach:
    "jakiś kabel za skrzynką bezpieczników się przetarł, zaizolowali go i wymienili przepalony bezpiecznik (duży żółty pod maską, schowany pod przykręcaną na dwie śruby pokrywką przy ścianie oddzielającej wnętrze auta od komory silnika) - usterka usunięta!"

SUPER- przejechałem jednak około 200m i po wykonaniu manewru skrętu w prawo (wcześniej skręt w lewo i OK) auto ponownie zgasło na skutek przepalenia się żółtego bezpiecznika wspomnianego powyżej.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło być przyczyną?
    andrzej20001
    Level 43  
    Masz zwarcie trzeba szukać.
    wujekbaniu
    Level 14  
    Dzis odebralem punto. Porobili to co podpadalo i jak problem sie powtorzy mam wrocic po pieniadze i wiecej nie dzwonic... za drugim razem tez wywalilo ten bezpiecznik.

Dam znac co dalej. Tak sie zastanawiam, komputer? Czy cewki moga robic zware?
    wujekbaniu
    Level 14  
    Witam, przyczyną zwarcia były przetarte przewody idące od puszki bezpiecznikow pod maską. Izolacja skruszała lub gazownik ją wymęczył. Tak czy inaczej problem rozwiązany.