Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LC-32DH520E - trudno włączyć, trudno wyłączyć.

14 Lut 2014 13:12 6285 9
  • Poziom 12  
    Włączam wtyczką do sieci zapala się czerwona dioda, a w zasilaczu pojawia się napięcie 5V zasilające płytę główną. Włączam pilotem zapala się zielona lampka i telewizor się włącza i wszystko działa prawidłowo. Tak jest przez kilka minut, można włączać można wyłączać wtedy napięcie 5V jest stabilne . Po pewnym czasie, gdy chcę telewizor wyłączyć, gaśnie zielona dioda, telewizor się wyłącza (w tym czasie na chwilę zanika 5V i po około1/3 s pojawia się znowu) wtedy zapala się znowu zielona dioda i telewizor się włącza. Tak samo jest, gdy włączam telewizor 5V na chwilę zanika, zapala się czerwona dioda i telewizor się nie włączy. Przy wielu próbach włączania czy wyłączania 5V nie zaniknie i wszystko zadziała prawidłowo. Płytę główną podstawiałem, bez zmian. Zasilacz nazywa się FSP170-4F01. Wymieniłem w nim transoptory, kondensatory elektrolityczne po stronie gorącej i wtórnej STRA6069H, sprawdziłem diody i luty nic nie znalazłem. Czy ktoś może miał takie uszkodzenie i znalazł przyczynę, proszę o pomoc.
  • Poziom 14  
    try to test power supply alone , remove cable from controle board and test voltage
  • Poziom 12  
    U 101 nic nie zmieniło , NCP1607 nie ma gdzie kupić STRA 6069H jak pisałem wcześniej wymieniłem, czyli żadnych postępów w naprawie nie mam.
    Możliwe że jest to jakieś typowe powtarzające się uszkodzenie zasilacza w Sharpie.
    Rok temu miałem identyczne uszkodzenie w Sharpie , ale wtedy wymieniłem cały zasilacz (tanio używany) . Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to uszkodzenie to będę bardzo wdzięczny. Szukam też całego zasilacza , ale jak na razie nic nie widać.
    mirex bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc w temacie.
  • Poziom 43  
    Czy oprócz układów scalonych tam nie ma innych elementów?
    Czy istotne są tylko napięcia na wyjściu zasilacza??
    No chyba, że nie wiesz co zmierzyć i tylko wymiana elementów wchodzi w grę.
    Nie ma czegoś takiego jak
    TELEWIZJA napisał:
    5v

    Ty nie masz nawet, po 5 dniach naprawiania, świadomości, czy uszkodzenie masz w zasilaczu, czy gdzie indziej.
    To o czym tu gadać?
  • Poziom 12  
    Sarkazm nie jest potrzebny. W tym przypadku właśnie ważne jest napięcie z zasilacza standby nazwane przeze mnie wcześniej 5v, bo tu jest cała przyczyna opisywana wcześniej. Tak jak pisałem napięcie to czasem w chwili włączania, czy wyłączanie zaniknie i wtedy jest problem z włączeniem lub wyłączeniem. Przypominam, że podstawiałem płytę główną od tego zacząłem. Pomierzyłem w tej części zasilacza rezystory, wymieniłem diody i to co pisałem wcześniej. Jeżeli czasem coś się dzieje z jakimś kondensatorem SMD albo może jakaś upływność między ścieżkami i elementami SMD to czy jest metoda na znalezienie tego? Stosowałem też miejscowe selektywne schładzanie elementów. Pisząc tu i prosząc o pomoc liczyłem, że może jest ktoś co znalazł to uszkodzenie.
    Pisałem wcześniej, ale jeszcze raz. Rok temu miałem w Sharpie takie samo uszkodzenie skończyło się wymianą zasilacza.
  • Poziom 43  
    Widocznie jednak jest, jeśli wreszcie określiłeś, o które z dwóch, zasilających MB, chodzi!
    O ile prawdę gadasz.
    TELEWIZJA napisał:
    a w zasilaczu pojawia się napięcie 5v zasilające płytę główną.

    Nikogo nie interesuje, jak ty sobie coś nazywasz. Na swój użytek możesz sobie nawet Bolkiem tą gałąź nazwać.
    Tutaj potrzebne są KONKRETY - zapis na schemacie, pin złącza!

    Po co się powtarzasz?
    TELEWIZJA napisał:
    Jeżeli czasem coś się dzieje z jakimś kondensatorem SMD albo może jakaś upływność między ścieżkami i elementami SMD to czy jest metoda na znalezienie tego? Stosowałem też miejscowe selektywne schładzanie elementów.

    Już dawno byś wszystkie elementy w tym fragmencie zasilacza wymienił. Ale fakt, zawsze można całym modułem obciążyć klienta, zamiast znaleźć ten jeden element. ;)
    TELEWIZJA napisał:
    Pomierzyłem w tej części zasilacza rezystory, wymieniłem diody i to co pisałem wcześniej

    Wszystkie diody? No to się napracowałeś. A z napięć co jeszcze pomierzyłeś i porównałeś wtedy gdy jest dobrze i wtedy, gdy kłopoty?
    A wiesz po co jest na przykład Q504? Wiesz jak działa PC102?

    Do teraz, a mija 5 dzień, wiemy tylko, że zanika jakieś "5v", i że wymieniałeś między innymi jakieś diody oraz
    TELEWIZJA napisał:
    Wymieniłem w nim transoptory kondensatory elektrolityczne po stronie gorącej i wtórnej STRA6069H sprawdziłem diody i luty nic nie znalazłem.

    A z cytatu nawet wprost nie wynika, czy układ scalony wymieniałeś, czy kondensatory elektrolityczne w jego otoczeniu.
  • Poziom 23  
    Dołączę się do tematu i podzielę się doświadczeniem.
    U mnie efekt był ten sam, wszelkie pomiary nie uchwyciły problemu.
    Problem z "klękającym" standby w momencie włączenia lub wyłączenia, przy pomiarach nie dawały rezultatu.
    W akcie desperacji wygrzałem hot'em cały zasilacz standby, strona pierwotna i wtórna. Po tym tym zabiegu wszystko ok, TV działa już parę dni bez problemu.
  • Poziom 43  
    No dobra! Ale ten akt desperacji niewiele zmienił w kwestii znalezienia prawdziwej usterki.
    I w innym przypadku może się nie powtórzyć.

    Może warto było zwykłą lutownicą kolejno wygrzewać elementy i sprawdzać efekty?!

    To jest klasyczny przykład tematu pod tytułem "powiedzcie mi co uszkodzone". Przy czym praca własna sprowadza się do absolutnych podstaw, a jej opis na forum tym bardziej jest nadmiernie uciążliwy dla autora jakiegoś tematu.
    Forum ma pomóc i już! Bo tu jasnowidze i inni czytający w myślach. ;)

    Jak widać, po bardziej dociekliwych pytaniach, temat umarł. A za dwa lata zakończy się dopiskiem - "wymieniłem cały zasilacz". ;)
  • Poziom 12  
    Nie mogłem znaleźć usterki problem z wyszukaniem utrudniał fakt, że czasem działał dwie godziny prawidłowo. Klientowi nie zależało na czasie więc go odstawiłem i szukałem kilka tygodni zasilacza. W końcu udało się kupić za 120zł. Przed zamontowaniem nowego włączyłem telewizor i o dziwo chodził prawidłowo dwa dni i usterka powróciła , oglądałem cały w dużym powiększeniu cm. po centymetrze wszystko było ładnie polutowane. Zamontowałem nowy, wygrzałem trzy dni po osiem godzin i wszystko ok. Jak trzeci raz spotkam to uszkodzenie to spróbuję zrobić to co kolega witt 69 zrobił.