Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV + Cyfrowy Polsat + napisy

hun19 14 Feb 2014 13:28 17937 10
    hun19
    Level 9  
    Witam, dostałem zlecenie na wybór telewizora dla rodziców (37-39 cali, led). Będą używać go w 90% do oglądania cyfrowego polsatu (podstawowy dekoder Mini) - Wiadomości, sport, jakieś Na Dobre i Na Złe, 5 razy do roku jakiś film na dvd - także wymagania niewielkie ale problem jest inny.
    Otóż Ojciec bardzo słabo słyszy i w związku z tym korzystają z napisów z teletextu. W przypadku ich obecnego TV CRT nie ma problemu bo po prostu włączają 777 na telegazecie i hula, ale na moim TV (Samsung UE37D5500) nie da się włączyć telegazety w czasie oglądania CP. Znalazłem już odpowiedź na ten problem, że to niby wina podłączenia dekodera po HDMI. Rodzice
    I teraz moje pytania:
    1. Jak mają podłączyć dekoder do nowego Tv żeby mieć telegazetę?
    2. Czy jest inny sposób wyświetlania napisów na cyfrowym polsacie niż z teletextu? (bo na cyfrowej naziemnej naciskam sobie przycisk Subtitles na pilocie z TV i działa)
    3. Co mam kupić żeby działało??

Dzięki za wszelkie podpowiedzi,mam nadzieję że nie jest zbyt chaotycznie napisane.
    irekr
    Moderator
    A w dekoderze CP jest teletekst? Co jest jak włączysz stronę 777 w DEKODERZE.
    hun19
    Level 9  
    No w tym dekoderze, który uzywają Rodzice tak - z pilota TV włączają telegazetę, wpisują 777 i mają napisy, ale nie wiem jak to będzie w nowym TV - u mnie telegazeta nie chce się włączyć.
    Mają taki model dekodera
    [img]http://www.hdtv-sat.eu/foto/tunery/cp/dekoder_mini_polsatu02.jpg TV + Cyfrowy Polsat + napisy

I teraz nie wiem jak to podłączyć? Obraz do żółtego "chincha", dźwięk optycznym (u nich w dekoderze jest gniazdo optyczne) i wtedy będzie telegazeta?

A może można kupić jakiś dekoder, który będzie miał wbudowaną funkcję odtwarzania napisów?
    irekr
    Moderator
    Nie pamiętam już czy ten dekoder ma teletekst, miałem go w rękach i oglądałem, ale już nie pamiętam czy z poziomu dekodera czy z poziomu TV.
    W specyfikacji jest napisane tak:

...
    ---

EPG (elektroniczny przewodnik po programach)
    obsługa do 4000 kanałów
    wiele trybów wyszukiwania w tym szybkie/automatyczne skanowanie satelity
    tworzenie list ulubionych
    sortowanie i grupowanie kanałów
    aktualizacja oprogramowania poprzez satelitę (OTA)
    teletekst za pomocą dekodera teletekstu w TV
    tryb TV, Radio
    proporcje ekranu: 4:3, 16:9
    wyciszenie audio
    nadzór rodzicielski wyłącznik czasowy*
    komunikaty SMS*
    elektroniczna instrukcja obsługi*
    zgodność z MPEG-2/DVB
    ...
    ---
    Wygląda na to ze teletekst jest obsługiwany z poziomu odbiornika.

Nie zostaje nic innego jak włączyć i sprawdzić.
    Najlepiej podłączyć przez EURO i ustawić tryb RGB zamiast Video/CVBS.

Drobna ale istotna uwaga: taki zapis "...zgodność z MPEG-2/DVB..." oznacza że dekoder nie obsługuje MPEG4/DVB-S2, a obecnie kanały SD w MPEG2 DVB-T zaczynają znikać z satelity i niebawem taki dekoder będzie bezużyteczny.

Może lepiej pomyśleć o czymś większym i nowocześniejszym...?
    hun19
    Level 9  
    No tak, teraz jak maja podlaczony przez euro to nie ma problemu ale nowe telewizory chyba nie maja tego zlacza - ja przynajmniej w swoim nie mam.
    irekr
    Moderator
    Jak mają tylko Video to fakt, nic lepiej nie będzie, ale teletekst powinien działać.
    Zastanów się nad tym co napisałem powyżej. Polsat znany jest z "głupich numerów", może być tak, że za pół roku stwierdzą ze masz "za stary dekoder i musisz go wymienić" oczywiście z nową umową na następne "X" lat...
    Kupując nowy telewizor zawsze wybrałbym taki z jednym EURO......! Jeszcze są takie w sprzedaży.
    hun19
    Level 9  
    Aaa dopiero zobaczylem ze edytowales posta. No tak, wielkiej przyszlosci przed tym dekoderem nie ma. A moze bylbys w stanie polecic mi jakis sensowny dekoder?
    irekr
    Moderator
    Polsat paruje dekodery z kartami, musisz więc kupić coś z ich oferty.

Generalnie nie jest to sprzęt najwyższych lotów, na forach satelitarnych poczytasz sporo niepochlebnych opinii o dekoderach Polsatu, ale jak się decydujesz na "budżetową" platformę, to niestety trzeba zapłacić.
    Dlatego ja nie stosuję tej platformy właśnie z powodu "transakcji wiązanej".

Na stronie Polsatu masz trochę dekoderów, w zasadzie potrzebujesz każdego z HD. Popatrz na na forach satelitarnych a będziesz wiedział co w "trawie piszczy".
    http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/nasze-dekodery.cp
    hun19
    Level 9  
    No właśnie w międzyczasie zacząłem się wgłębiać w temat i widzę, że nc+ poważniej podchodzi do osób niedosłyszących - tam nawet podstawowy dekoder obsługuje napisy. Trzeba zobaczyć do kiedy jest umowa i może zmienić dostawcę telewizji...

Dzięki irekr za pomoc.
    leszekpo59
    Level 28  
    Witaj. Pozwolę sobie zabrać głos związany z Twoim problemem. Obecny układ, jaki maja rodzice, pozwala ojcu czytać napisy z teletekstu, jaki odbiera na TV CRT, pod który podpięty jest ten dekoder Polsatu, o którym wspominasz. Nowy TV, zanim będzie miał zmieniony dekoder na inny model, też będzie umożliwiał odbiór telegazety, jak to miało miejsce w TV CRT. Nie sądzę, aby nowy TV nie miał wejścia EURO. Owszem, Twój TV pomimo, że Ty podajesz, że EURO nie ma, jednak takowe posiada. Nie jest jednak ono takie, jak przyzwyczajony jesteś do wyglądu z TV CRT, ale dostępne jest poprzez przejściówkę, której wygląd masz na fotografii poniżej.

Podejrzewam, że nowy TV też może mieć coś takiego.
    Ty na swoim TV nie odbierasz telegazety, bo masz podłączone poprzez przewód HDMI. U rodziców przy tym dekoderze, nie będzie to możliwe, ponieważ ten dekoder nie ma możliwości połączenia poprzez HDMI, lecz tylko poprzez EURO lub
    przewody RCA. A sygnał dostarczony tą drogą pozwoli z poziomu TV wybrać stronę 777 i uzyskać napisy na programach, do których zostały one dołączone. Pozdrawiam.
    hun19
    Level 9  
    O i to jest dobra informacja , w takim razie sprawa jest dużo prostsza niż myślałem.
    Dzięki leszekpo59