Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

php musql - Formularz wysyłania zapytania do bazy

avaster12 15 Lut 2014 18:40 1575 19
  • #1 15 Lut 2014 18:40
    avaster12
    Poziom 12  

    Witam napisałem formularz w html i plik dodający rekord do bazy ale mam problem z składnią $_post zrobiłem tak

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i mam taki błąd
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 19
  • #2 15 Lut 2014 19:10
    D214d3k
    Poziom 39  

    Pokaż jeszcze formularz bo wychodzi na to, że nie wysyłasz danych.

    0
  • #3 15 Lut 2014 19:27
    avaster12
    Poziom 12  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #4 16 Lut 2014 09:08
    roxio
    Poziom 21  

    input type="textbox"?? raczej powinno być: input type="text", przy tagu textarea nie podajesz już type. jak chcesz podać type zamień tag textarea na input i jako type = texarea

    0
  • #5 16 Lut 2014 11:19
    avaster12
    Poziom 12  

    mi nie działa php a nie html nie dodaje rekord od bazy

    0
  • #6 16 Lut 2014 12:32
    roxio
    Poziom 21  

    wywal na początek

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    dodaj
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    sprawdź czy post daje dane pomijając połączenie z bazą. jeśli daje dane to przeanalizuj jaki wpływ ma connection.php ewentualnie doklej kod connection

    masz jeszcze:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    a nie powinno być?:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 16 Lut 2014 19:34
    avaster12
    Poziom 12  

    jak możesz zrób mi ten plik dodaj bo nadal jest ten błąd

    0
  • #8 16 Lut 2014 20:38
    roxio
    Poziom 21  

    Zacznijmy od bazy danych:

    Kod: sql
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    mamy table w bazie danych gotową do przyjmowania zgłoszeń.
    teraz plik dodaj:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wszystko tańczy i śpiewa.

    0
  • #9 16 Lut 2014 21:06
    avaster12
    Poziom 12  

    dodałem tabele i zapytanie do pliku dodaj ale mój formularz coś nie wysyła a jak wejdę w adres localhost/2/dodaj.php dodaje id do bazy a reszta pusta

    0
  • #10 16 Lut 2014 21:30
    roxio
    Poziom 21  

    niemożliwe że nie wysyła, zrobiłem test na bazie twojego kodu. Spakuj mi swoje pliki (całość), zamieść w poście podbiorę, odpalę, skoryguje, oddam.

    0
  • #12 16 Lut 2014 21:38
    D214d3k
    Poziom 39  

    print_r(array_keys($_POST)); wyświetli całą tabelę zmiennych przekazywanych metodą "post" więc zobaczysz co w niej siedzi. Ewentualnie zmień na chwilę na "get" i zobacz adres.

    0
  • #13 16 Lut 2014 21:50
    roxio
    Poziom 21  

    problem leży w skrypcie walidacji - masz tam:
    kumunikat_walidacji = "Wszystkie pola zostały wypełnione. ";
    i koniec, po kliknięciu wyślij skrypt sprawdza pola i jeśli są poprawne wyświetla komunikat "Wszystkie pola zostały wypełnione. " i na tym koczy się jego akcja, cała funkcja POST zostaje zatrzymana.

    Pod Komunikatem_walidacji doklej żądanie submit, aby wyglądało to tak:

    Kod: javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    a następnie:
    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    zmień na:
    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Teraz formularz zostanie wysłany i wpis pojawi się wpis w bazie. dostaniesz komunikat Notice o deparsowaniu funkcji mysql. W załączniku poprawione wszystko, także zamienione mysql na mysqli więc wynikowo jeśli formularz wyśle się poprawnie powinieneś dostać pustą stronę.

    0
  • #14 16 Lut 2014 22:25
    avaster12
    Poziom 12  

    a jak zrobić aby nie przenosiło tylko był napis zamiast Wszystkie pola zostały wypełnione było komunikat został wysłany

    0
  • #16 17 Lut 2014 15:53
    avaster12
    Poziom 12  

    a jeśli chcę wyświetlić 3 ostatnie rekordy jakie są po id_zgloszenia np w trzech div'ach

    div 1 id które jest ostatnie
    div 2 id które jest -1 od ostatniego czyli przed ostatnie
    i div 3 id które jest -2 od div 1

    0
  • #17 17 Lut 2014 17:09
    roxio
    Poziom 21  

    jeśli ma to być dla Ciebie utwórz sobie oddzielny plik np. pokaz.php i wklej:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    w cudzysłowach printf możesz używać kodu html więc jak się uprzesz to i wygląd można do tego jakiś doklepać.
    aha, tam zauważyłem że zrobiłem literówkę w index.php
    st: $("#st").val(), a powinno być ste: $("#st").val(),

    0
  • #18 17 Lut 2014 21:08
    avaster12
    Poziom 12  

    jeśli ten plik mam po łączący z styl css i mam 3 tabele zrobione div'em to

    jak wyświetlony teks wklepać w to
    <div id ="wyswietl"><div>

    css
    #wyswietl2{
    margin: 0 auto;
    text-align: left;
    width: 500px;
    padding: 5px;
    border: 1px solid blue;
    color:blue;
    }

    0
  • #19 17 Lut 2014 21:31
    roxio
    Poziom 21  

    najszybciej tak:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #20 18 Lut 2014 16:26
    avaster12
    Poziom 12  

    znowu błąd znalazłem w Google plik logowania dodałem go i coś takiego wywala
    źródło:http://www.forumowisko.pl/topic/195643-skrypt-logowanie-rejestracja-php-mysql-na-sesjach/
    Undefined index: login in C:\wamp\www\2\admin\s_zaloguj.php on line 31
    Undefined index: login in C:\wamp\www\2\admin\s_zaloguj.php on line 32
    Undefined index: login in C:\wamp\www\2\admin\s_zaloguj.php on line 33

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    chce zrobił logowanie dla admina z zabezpieczeniem niektórych plików przez sesje.
    edytowanie i usuwanie wpisów z tabeli w bazie news z panelu admina.
    teraz wygląda tak, Czy coś potrzebuje natychmiastowej poprawy ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów