Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

8Level WUSB-150A - Nowa karta sieciowa, brak internetu

15 Lut 2014 20:23 6273 29
  • Poziom 8  
    Witam serdecznie,

    Karta 8Level WUSB-150A
    Router Netgear DG834G v3
    Mam Windowsa XP sp 3

    Mam następujący problem,: do mojego starego kompa kupiłem kartę 8level WUSB-150A, zainstalowałem oprogramowanie z płytki (Ralink), skonfigurowałem połączenie z siecią, wpisałem klucz i program Ralink pokazuje, że jest połączone. Ale ikonka windowsowa pokazuje brak połączenia. Czym to jest spowodowane?

    Komendy ipconfig nic nie zwracają. Ping wp.pl też nic.

    Po zmianie dns na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 ikonka windowsowa pokazuje połączanie, ale internetu i tak nie ma, a komendy nadal nic nie zwracają. Nie wiem co jeszcze zmienić, przekopałem się przez mnóstwo tematów, ale nic nie zadziałało.
    Dodałem ipconfig /all z komputera podłączonego kablem do routera
    8Level WUSB-150A - Nowa karta sieciowa, brak internetu
  • Poziom 20  
    Wywal ten program ralinka, zaainstaluj z opcją "only drivers" i połącz się przy użyciu windowsowego managera sieci wi-fi.
  • Poziom 16  
    Sprawdź na innym kompie .
    Jesteś pewny że internet jest podłączony ? Bo te wszystkie informacje podane to tylko dhcp z routera.
  • Poziom 8  
    cahr napisał:

    Jesteś pewny że internet jest podłączony ? Bo te wszystkie informacje podane to tylko dhcp z routera.


    Czy jestem pewny, że internet jest podłączony gdzie? Wszędzie indziej internet działa bez problemu, 3 telefony, tablet, laptop, i stacjonarny podpięty kablem.

    Ralinka wywaliłem, zainstalowałem sam sterownik, następnie włożyłem kartę, ale nie wiem co dalej, automatycznie nie wykrywa żadnej sieci, nie wiem gdzie to skonfigurować.
  • Poziom 20  
    Syzyfe napisał:
    cahr napisał:

    Jesteś pewny że internet jest podłączony ? Bo te wszystkie informacje podane to tylko dhcp z routera.


    Czy jestem pewny, że internet jest podłączony gdzie? Wszędzie indziej internet działa bez problemu, 3 telefony, tablet, laptop, i stacjonarny podpięty kablem.

    Ralinka wywaliłem, zainstalowałem sam sterownik, następnie włożyłem kartę, ale nie wiem co dalej, automatycznie nie wykrywa żadnej sieci, nie wiem gdzie to skonfigurować.


    Wejdź w menedżer sieci WiFi, wlaściwości, i tam znajdziesz ptaszka do zaznaczenia który brzmi jakoś tam "używaj windowsa do zarządzania sieciami bezprzewodowymi".
    Znalazłem screena po angielsku ale to bez znaczenia, złapiesz o co chodzi, ptaszek ma być zaznaczony.
    8Level WUSB-150A - Nowa karta sieciowa, brak internetu
  • Poziom 8  
    Nie mam tej karty mam tylko dwie karty Ogólne i Zaawansowane.
  • Poziom 20  
    Syzyfe napisał:
    Nie mam tej karty mam tylko dwie karty Ogólne i Zaawansowane.


    Zrób screena bo ja już nie wiem gdzie ty wlazłeś.
  • Poziom 8  
    No włazłem dokładnie tam gdzie powinienem, prawym przyciskiem myszy na połączenia sieciowe i na właściwości i tam mam tylko dwie karty.
    Znalazłem coś takiego:
    http://support.microsoft.com/kb/870702/pl#5

    Cytat
    "Jeśli można wyświetlić okno Właściwości ikony Połączenie sieci bezprzewodowej, ale brak w nim karty Sieci bezprzewodowe, oznacza to, że sterownik karty sieciowej nie w pełni obsługuje usługę konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej lub że usługa konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej nie została uruchomiona. W tym przypadku możliwe jest skonfigurowanie systemu Windows XP w taki sposób, aby korzystał z połączenia, lecz opcje konfiguracyjne mogą być bardzo różne w zależności od używanej karty sieciowej i sterownika. Aby rozwiązać ten problem, spróbuj utworzyć połączenie robocze, wykonując poniższe czynności. "

    Zastosować się do tego?
  • Poziom 16  
    Jak nie pomoże ^ to > .
    Kiedyś instalowałem właśnie tą karte wifi i były problemy , sterowniki musiałem instalować ręcznie na win8. Pobierz ze strony producenta sterownik i zaktualizuj sterownik z menadżera, albo pierw odinstaluj z menadzera dany sterownik zaznaczając kasowanie sterownika. Oczywiście nigdy nie instaluj oprogramowania z 2 ręki jak menadżery wifi.
  • Poziom 8  
    Ściągnąłem z tej strony
    http://8level.pl/index.php?page=shop.product_...id=14&option=com_virtuemart&Itemid=2&lang=pl#

    Ale tego sterownika w żaden sposób nie idzie zainstalować. Przy automatycznej nic nie znajduje, a przy ręcznej wywala komunikat "w podanej lokacji nie ma informacji o używanym sprzęcie"

    Edit.
    To chyba nie są jednak do mojej karty sterowniki bo ja mam wersję v3, a do niej na stronie producenta nie ma żadnych sterowników.
  • Poziom 16  
    Na stronie producenta w ogóle nie ma sterowników do tej wersji to dziwne... .
    To zrób to z płytki co pisałem wcześniej, pierw odinstaluj z menadzera dany sterownik zaznaczając kasowanie sterownika. Odłacz karte chwile odczekaj i podłącz , zainstaluj z menadźera jak sie pojawi "?".

    Dodano po 10 [minuty]:

    zobacz czy możesz zainstalować ten sterownik.
    https://drive.google.com/file/d/0B5RLNu_JpEg4X0pIRWJnZ0g3bjg/edit?usp=sharing
  • Poziom 8  
    Z płytki ręcznie nie da rady, ten co podałeś niestety też nie da rady zainstalować. Jedynie z płytki przez setup.exe daje radę ale wtedy nie działa prawidłowo.
  • Poziom 16  
    Możesz rozpakować ten setup ? Spróbuj go wrzucić do winrar i zobacz czy ci pokaże pliki w środku. Jak możesz to wrzuć go do pobrania dla mnie jak nie idzie.
    Jak możesz to sprawdź tą kartę na innym kompie.
  • Poziom 8  
    Nie mogę rozpakować, po spakowaniu winrarem nie pokazuje plików. Mogę sprawdzić, ale nie wiem co to da drugi komp ma win7 to niezbyt podobne.
  • Poziom 16  
    To tylko celem sprawdzenia czy ta karta jest ok. Bo z tego co jest na ipconfig /all to ta jakby tej karty wogle nie było.
  • Poziom 8  
    Ok sprawdzę w dzień, bo drugi komp nie jest mój . Dzięki za dotychczasową pomoc i liczę na dalszą współpracę przy dziennym świetle :)
  • Poziom 16  
    Wrzuć mi ten sterownik z plyty na email cahrrr(malpa)gmail.com
  • Poziom 20  
    Wejdź w menedżer urządzeń, znajdź kartę (lub znak zapytania) i kliknij aktualizuj sterownik, rozpakuj tego rara i wskaż windowsowi ten folder gdzie rozpakowałeś, nie ma takiej opcji żeby nie poszło.

    Cytat:
    To tylko celem sprawdzenia czy ta karta jest ok. Bo z tego co jest na ipconfig /all to ta jakby tej karty wogle nie było.


    Bo ipconfig był robiony na całkiem innym kompie, tylko w celu pokazania działania DHCP - to jak chciałeś tam zobaczyć kartę :lol:
  • Poziom 8  
    Jest opcja ponieważ nie poszło. Zwróciłem się z tą sprawą do producenta, bo mi się wydaje że coś sterownik jest skopany. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
  • Poziom 20  
    Podaj identyfikator urządzenia.
    Nie sugeruj się zawartością mojego obrazka, masz pokazać ID karty.
    8Level WUSB-150A - Nowa karta sieciowa, brak internetu

    Najlepiej zaznacz i wklej , bo screena ciężko przepisać ;)
  • Poziom 8  
    Identyfikatory sprzętu:
    USB\Vid_148f&Pid_5370&Rev_0101
    USB\Vid_148f&Pid_5370
  • Poziom 8  
    Nadal nie działa, dziwna sprawa. Nie widzi żadnych sieci bezprzewodowych, ipconfig nadal nic nie pokazuje i nadal brak karty "Sieci bezprzewodowe" we właściwościach" Połączenie sieci bezprzewodowej"
  • Poziom 20  
    Pokaż screen z otwartego menedzera urządzeń.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    :lol: :lol: :lol: :lol:
    Wywal avasta i te urządzenia z wykrzyknikami, uruchom ponownie komputer.
    Później będziesz się martwił antywirusem.
  • Poziom 8  
    Odinstalowałem avasta i internet śmiga, dzięki za radę. Nie sądziłem, że ten avast tak to utrudnia.

    Problem rozwiązano.