Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pogorszenie jakości obrazu telewizji naziemnej po zmianach 15 lutego

pleomax 16 Feb 2014 13:36 2733 14
    pleomax
    Level 9  
    Witam, po aktualizacji i zmianach 15 lutego występuje u mnie wyraźne pogorszenie jakości obrazu (zacinanie się i rozmycie przy dynamicznych scenach). Dotyczy to programów tvp z mux 3, szczególnie widoczne przy oglądaniu tvp hd, ale na sd(tvp info, polonia) też występuje. Co ciekawe gdy nadawane są reklamy lub filmy nie ma problemu. Najbardziej przeszkadza przy oglądaniu igrzysk, inne programy np tvn, polsat - nie mam problemu. Telewizor plazma Samsung ps42c450 hd ready, siła sygnały antenowego w okolicach 90. Mieszkam w Śremie 3 km do nadajnika. Proszę o radę jak to rozwiązać.
    irekr
    Moderator
    Jest cały zestaw uzależnień jakości odbioru.
    Czy sygnał nie jest za silny? Przy obecnym "upakowaniu MUX3" najmniejszy błąd poprawności transmisji ma druzgocący wpływ na jakość tego co oglądamy. Poprzednio korekcja błędu była na tyle sprawnie działająca, że tych artefaktów nie było (specjalnie) widać.
    Reklamy są najczęściej nadawane z silnie zdegradowanym bitrate-m i niemal wyłącznie w SD, co dla transmisji HD ma dość spore znaczenie.
    Bitrate tego co leci z Soczi jest rzeczywiście bardzo dobre i widać wyraźną różnice tego co mamy naziemnie do tego co jest z satelity.

Proponuje drobne doświadczenie: nie wiem jaka masz instalację antenową, mam nadziej że pasywna bez wzmacniacza, ale dla próby załóż na wejściu regulowany tłumik i tak go ustawić, by siła sygnału była na poziomie 80 do 90%.
    pleomax
    Level 9  
    antena to zwykły kawałek kabla antenowego z odizolowanym rdzeniem. do tej pory wszystko grało na 102. dodam jeszcze ,że drugi telewizor (samsung led hd) na takiej samej "antenie" odbiera bez problemów. sam już nie wiem . podpowiem jeszcze ,że jak oglądam tvp info to widać jak lecą napisy na pasku informacyjnym wyraźnie zacinanie się płynności ich przewijania
    irekr
    Moderator
    Jak poziom sygnału?

Jeżeli odbierasz na takim "wynalazku" i w tak małej odległości to odbiór bez tłumika może być mocno utrudniony. A to co piszesz że na jednym odbiorniku jest ok a na drugim są problemy wynika właśnie z przesterowaniem sygnału.
    Prawdopodobnie odbiorniki maja innej jakości obwody wejściowe i inne procesory zajmujące się dekodowaniem.
    Większość dekoderów/odbiorników ma poważne problemy z wszelkimi sygnałami większymi od 3 mV. Na takiej "antence" jak opisujesz w takiej odległości od nadajnika napięcie będzie zapewne na poziomie co najmniej 0,1V.

Może załóż nawet najprostsza antenę, np coś takiego: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm aby uzyskać maksymalnie jednorodny i najmniej zniekształcony sygnał, następnie do kabla załóż tłumik i prosty metalowy wtyk antenowy. Powinno pomóc.
    pleomax
    Level 9  
    poziom sygnału 90 do 95. jak widzę nie jestem sam z tym problemem, kolega maldik ma identyczny przypadek....
    irekr
    Moderator
    Tak jak pisałem: przy bardzo mocno "upakowanym" MUX-ie JAKOŚĆ instalacji antenowej to podstawa poprawnego odbioru. Siła sygnału nie jest taka istotna, ważne by sygnał nie był zbyt silny.
    Wszelkie niedopasowania, zniekształcenia charakterystyki czy przesterowania to zabójstwo dla sygnału.
    carolloooo
    Level 2  
    Witam, mam ten sam problem. Czy może ktoś rozwiązał go. ?
    klamocik
    Level 32  
    No to może i ja się dołączę dwa telewizory na jednej antenie siatkowej, odbierały bezproblemowo po 15 problemy dwa dni sprawdzania teoretycznie powinno chodzić po trzech dniach chodzi teren podkarpacie sucha góra.
    carolloooo
    Level 2  
    Wina tvp złe normy nadawania oraz Samsung że nie wypuścił też aktualizacji. Próbują się dogadać Ale do kiedy to potrwa to nie wiadomo. ;/ Mam 3 tv Samsung Plazmy42 w rodzinie i jakoś nie wypada do nich montować dekoderów ;/ a w każdym z nich występuje problem.
    irekr
    Moderator
    Nie ma czegoś takiego jak "złe normy nadawania". To co obecnie nadaje TVP w MUX3 jak najbardziej jest zgodnie z obowiązującymi normami.
    To samsung "zaoszczędził" i wypuścił towar nie do końca zgodny z normami - nie pierwszy zresztą raz. Miało być tanio to jest "tanio"....

Mam w domu w sumie trzy odbiorniki, Panasłoik, Thomson i Grundig i na żadnym z nich nie ma żadnych problemów z "kaszanieniem" ekranu. Ale żaden odbiornik, nawet ten najlepszy nie da rady, jak do niego przyłączy się antenę, która nie jest w stanie odebrać całego pasma 8000 podnośnych w sposób bezbłędny. Równe i bez zniekształceń pasmo przenoszenia to podstawa funkcjonowania dobrej anteny.
    carolloooo
    Level 2  
    Problem Niestety nie dotyczy tylko Telewizorów Samsung. To raz. Dwa, przed 15 było wszystko O.k , trzy, Obraz przycina tylko na kanałach TVP.
    irekr
    Moderator
    Przycina bo MUX jest bardziej upakowany i na gorszej jakości antenach, czyli takich co nie mają właściwego pasma przenoszenia i nie są idealnie dopasowane do kabla/odbiornika będą problemy.

Wielu moim znajomym pozakładałem kiedyś anteny logarytmiczne (jeszcze "za analoga"), ostatnio kogo z nich odpytam - a mieszkają w różnych częściach Polski - z odbiorem MUX3 nie maja ŻADNYCH problemów.

Jakość, a nie zysk anteny odbiorczej i właściwej klasy kabe antenowy i nie ma problemów...
    LeDy
    Level 43  
    U mnie nic takiego nie występuje, a odbieram na antenach siatkowych z odległości ponad 60 km z dwóch kierunków. Dwa dekodery DVB-T Opticum i 2 TV LG. Anteny stare, zardzewiałe i działają bez problemu. Nie jest to więc wina anten.
    pleomax
    Level 9  
    temat do zamknięcia, "samo" się naprawiło, od wczoraj
    LeDy
    Level 43  
    pleomax wrote:
    temat do zamknięcia, "samo" się naprawiło, od wczoraj

I tak to jest z takimi tematami , a ci ........... dorabiają teorię do nie wiadomo czego, aby było po ich mniemaniu. To są tematy typu " boli mnie głowa" i już przeszło. Dlaczego bolała i dlaczego przeszło?