Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACER Aspire 5741G - Oznaczenie MB- NEW71 LA 5893P brak napięć

16 Lut 2014 16:20 4941 11
  • Poziom 9  
    Witam,
    mam płytę, która nie wstaje... z tego co do tej pory zdążyłem bez schematu znaleźć to brak napięć na wyjściu układu RT8206B (sterownik od przekształtników napięć 3 V i 5 V) do tego pomiary rezystancji na następujących elementach do masy: PL27- 23Ohmy i PL28 91 Ohmy, dodatkowo linia LD0 lub LDO (nóżka 7 układu) na układzie RT8206B pomiar wynosi 2 Ohmy- tutaj podniosłem jedyny kondensator, którego udało mi się na tę chwilę znaleźć na drodze tej linii i pomiar ten sam- niestety brak na płycie oznaczeń elementów kondensatorów i rezystorów.
    Dodatkowo znalazłem takie niepokojące pomiary jak na L33 do układu ENE KB926QF 0 Ohm, PL9 5 Ohm...
    Jeśli ktokolwiek posiada skrawek schematu tej płyty z tym sterownikiem/przetwornicą (RT8206B) to bardzo prosiłbym o podrzucenie. Ewentualnie pomoc w diagnozie- będę wdzięczny.
    Dodatkowo przesyłam fotkę tej części płyty (układ RT8206B).
    ACER Aspire 5741G - Oznaczenie MB- NEW71 LA 5893P brak napięć

    P.S. Z płyty rzecz jasna powyciągałem wszystko co można (Procka, pamięci, HDD itd.)
  • Spec od komputerów
    Rev płyty podaj?
  • Poziom 9  
    New71 LA-5893P
    Rev: 1.0
    2010-01-25
  • Poziom 9  
    Witam ponownie,
    boro1234567 dzięki bardzo za schemat- przydał się, jednak wciąż nie mogę dojść do ładu z tą płytą. Wczoraj dopiero dostałem układ, który wymieniłem.
    Po zlokalizowaniu uszkodzonego układu PU16 (RT8206B), zwarte wyjście 7 (LD0) i wymianie tego układu wciąż nie mam niestety napięć. Czy ktoś może coś podpowiedzieć, przemierzyłem następujące linie i wychodzi tak:
    Pin 14 EN1 do masy 670 napięcie 0,55 V w nocie katalogowej znalazłem, że tutaj powinna być wartość 5 V
    Pin 27 EN2 do masy 617 napięcie 2 V w nocie 3,3 V
    Pin 4 EN LD0 do masy 840 napięcie 9,5 V
    Pin 7 LD0 do masy 590 napięcie 0,95 V.

    Oczywiście wartość napięcia zasilania układu B+ prawidłowa 19 V- układ jest zasilony.
    Z góry dzięki za wszelką podpowiedź.

    Mały update:
    po prze lutowaniu układu PU16 trochę się pozmieniało:
    Pin 14 EN1 do masy 670 napięcie 0 V w nocie katalogowej znalazłem, że tutaj powinna być wartość 5 V
    Pin 27 EN2 do masy 617 napięcie 2 V w nocie 3,3 V
    Pin 4 EN LD0 do masy 840 napięcie 9,5 V
    Pin 7 LD0 do masy 580 napięcie 5 V.
  • Spec od komputerów
    Padek84 napisał:

    Po zlokalizowaniu uszkodzonego układu PU16 (RT8206B), zwarte wyjście 7 (LD0)

    Zwarte wyjście czy zwarcie na płycie?
    Sprawdziłeś po zdjęciu układu?
  • Poziom 9  
    Tak, tak... zwierało na Pinie 7 lini LD0 do 2 Ohm, po zdjęciu układu przywarcie zniknęło.
    Po wymianie układu i prze lutowaniu (nie dolutowane piny) na tej linii mam 5 V (według schematu tam powinno być tyle) i myślę, że coś mam z linią MAINPWON, który to wysyła stany niski/wysoki Enable na wejścia EN1 (Pin 14) i EN2 (Pin 27).
  • Poziom 9  
    Witam, ponownie- doszedłem już co z tą płytą jest nie tak :) z braku czasu i pewnych obowiązków- dopiero dzisiaj...
    Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że brakuje mi sygnału MAINPWON, który jednocześnie jest sygnałem ENABLE 1 (tutaj nie do końca jak ostatnio myślałem, ma być 5 V tylko jest odpowiedzialny za włączenie części sterownika- przetwornicy odpowiedzialnego za 5 V) i ENABLE 2 (odpowiedzialny za część 3,3 V) na układzie PU16- RT8206BGQW.
    No i tutaj możliwości braku tego sygnału były dwie: wzmacniacz operacyjny- PU18B LM393DG_SO8, który to (?prawdopodobnie?) generuje ten sygnał i układ PU30- G718TM1U_SOT23-8 odpowiedzialny za: CPU thermal protection, ochronę cieplną procesora- co by się nie przegrzewał. Wszystkie znaki na płycie informowały, że układ zachowuje się tak, jak gdyby procesor był przegrzany... po wyciągnięciu tego układu napięcia się pojawiły, tylko teraz pytanie czy to wina na pewno układu, czy któregoś z elementu...
    Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was nie ma czasami na wyposażeniu tego układu, bo przeglądałem internet i są, jednak albo w ilości minimum 10 sztuk, albo z Chin... albo jeśli możecie podpowiedzieć, jakiś zamiennik bo na razie nic znaleźć nie mogę...
    Pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    Schemat jest w bazie. Może tak jak w moim na tej samej mb jest po zalaniu, przetwornice ruszyły gdy wymieniłem uszkodzony opornik przy PU18 LM393 a jest to wzmacniacz operacyjny kontroler napięć występujących w tym notebooku a oporniki powinny mieć 1% tolerancji. .
  • Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź, jednak po wyciągnięciu układu PU30 napięcia się pojawiają, dlatego myślę, że nie chodzi tutaj o wzmacniacz operacyjny (kontroler napięć) bo nie powinien on w ogóle ruszyć, gdyby było coś z układem kontrolera- dodatkowo żaden sygnał nie dochodzi do kontrolera z układu zabezpieczenia termicznego.
    W normalnej pracy laptopa wszystko jest OK (wow :) ). Jeśli jednak laptop się przegrzewa wtedy, poprzez układ zwierany jest sygnał MAINPWON do masy (otwarty dren- Open-Drain Active Low Output Stage). A tutaj on zachowuje się tak jakby za każdym razem zwierał. Bez układu działa prawidłowo. Możliwości są faktycznie dwie- układ lub któryś z elementu/ów, jednak element PH1 (jakiś czujnik termiczny lub termistor) jest gdzieś koło procesora- znaleźć go nie mogę, a element PH2 w ogóle nie wiem gdzie jest, dlatego chciałbym zacząć od wymiany układu.
    Powielam pytanie- czy miałby ktoś do odsprzedania takowy układ lub zamiennik.
  • Spec od komputerów
    Padek84 napisał:

    Powielam pytanie- czy miałby ktoś do odsprzedania takowy układ lub zamiennik.

    Mam, zainteresowany pisz.
  • Poziom 9  
    Boro1234567 dzięki bardzo za pomoc :)
    Wymiana układu pomogła. Płyta odzyskana.
    Dzięki wszystkim, którzy zainteresowali się tematem.
    Temat uważam już za zamknięty.