Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EXCEL - arkusz płatności - wyszukiwanie wartości

Mesjash 16 Feb 2014 16:27 3225 23
    Mesjash
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Mam następujący problem:
    Próbuję zaadaptować arkusz bieżących płatności (faktur) dostępny w excelu. Troszkę go przerobiłem ale napotkałem następujące problemy z którymi nie umię sobie poradzić :( Może komuś z Was uda się rozwiązać kilka moich problemów:

Problem 1: Chciałbym aby komórka I20 wyświetlała w podsumowaniu TYLKO sumę płatności z aktualnego miesiąca czyli jeśli mamy LUTY to tylko z lutego (jeszcze lepiej gdyby była możliwość wybrania danego miesiąca bo wtedy mógłbym sukcesywnie dodawać płatności nawet na cały rok do przodu.

Problem 2: Chciałbym powiązać kolumnę B z kolumną D aby przykładowo po wpisaniu MZN automatycznie wpisywał się numer konta, na który należy dokonać płatności itp
    Baza "KONTA BANKOWE" znajduje się w drugim arkuszu

PROBLEM 2: (najmniej uciążliwy bo to tylko kosmetyka)
    Sformatowałem warunkowo kOLUMNĘ F tak, aby podświetlały mi się kolorami najbliższe płatności, ale napotkałem problem, że jeśli w kolumnie E nie ma wpisanej żadnej daty to EXCEL domyślnie traktuje to jako (tak myślę) 1900-01-00 i uzupełnie "PO TERMINIE" Jeśli da się to jakoś ominąć to byłbym wdzięczny.

Załączam szablon, żeby było wiadomo o co chodzi
    bogson
    Level 15  
    ad1. Funkcja Jeżeli
    ad2. zrób na tabelach - zdefiniuj tabele dla nazw firm i kont. w kolumnie d skorzystaj z =WYSZUKAJ.PIONOWO(D10;'NUMERY KONT BANKOWYCH'!$A$4:$B$8;2;0); JEŻELI(D10)="";"0");0)

Dodano po 2 [minuty]:

tu masz pomocne lekcje:

http://www.youtube.com/watch?v=xtCiS7Vrq9E

kombinuj. Powodzenia. :)
    markoz7874
    Level 31  
    Mesjash wrote:
    .. jeśli w kolumnie E nie ma wpisanej żadnej daty to EXCEL domyślnie traktuje to jako (tak myślę) 1900-01-00 i uzupełnie "PO TERMINIE" ..

Dodaj kolejny warunek który uwzględni ten przypadek.
    Mesjash
    Level 9  
    Problem w tym, że jeśli dam aby pomijał tekst "po terminie" to będzie pomijał wszystkie teksty... Chodzi o to, że pomimo tego, że komórka jest pusta to arkusz pustą komórkę traktuje jako datę jeśli cała kolumna jest tak sformatowana.

Dodano po 1 [minuty]:

dziękuję bogson, ale nie dałęm rady :( Ale będę próbował bo Twój pomysł jest jak najbardziej sensowny tylko moich umiejętności brak :)
    bogson
    Level 15  
    Przecież możesz dodawać komórki i porównywać je z np =dziś() +
  • Helpful post
    markoz7874
    Level 31  
    Mesjash wrote:
    Problem w tym, że jeśli dam aby pomijał tekst "po terminie" to będzie pomijał wszystkie teksty... Chodzi o to, że pomimo tego, że komórka jest pusta to arkusz pustą komórkę traktuje jako datę jeśli cała kolumna jest tak sformatowana.
    ..

Wiec sprawdzaj 2 warunki w forumule np.:
    ORAZ(E20<DZIŚ();E20<>"")
    albo kolejny warunek jeżeli.

w załączniku rozwiązanie do dalszego dopracowania.
  • Helpful post
    bogson
    Level 15  
    Dla mnie bomba. :)

Możesz jeszcze drobne kosmetyczne poprawki zrobić.
    Żeby się nie wyświetlało #N/D! - formatowanie warunkowe.

Dla 'NUMERY KONT BANKOWYCH'!$A$5:$J$104 zadeklarować tablicę, dla takiego właśnie obszaru, wtedy dopisując kolejny wiersz automatycznie obszar będzie się powiększał, ale w regułach będziesz musiał zmienić z 'NUMERY KONT BANKOWYCH'!$A$5:$J$104 na nazwę tablicy. I w każdej regule zawierającej =WYSZUKAJ.PIONOWO(B5;'NUMERY KONT BANKOWYCH'!$A$5:$D$105;2;FAŁSZ) zmienić numer kolumny którą ma przeszukiwać. :)

Pozdr. :D
  • Helpful post
    markoz7874
    Level 31  
    bogson wrote:
    Dla mnie bomba. :)

Możesz jeszcze drobne kosmetyczne poprawki zrobić.
    Żeby się nie wyświetlało #N/D! - formatowanie warunkowe.

Co do wyświetlania #N/D!, zostawiłem celowo - prowokuje do uzupełnienia danych.

Mesjash, dobrym zwyczajem na tym forum jest klikniecie przycisku pomógł. Nic nie kosztuje, a pomagającym jest miło, że ktoś ich docenił .. :)
    bogson
    Level 15  
    markoz7874 to zrób jeszcze tablicę i będzie cacy.
    Nie będzie błędów przy dodaniu czegoś poza obszarem.

PS.
    Tak się zastanawiam, czy lepiej jest dać rybę, czy wędkę. ;)
    Mimo wszystko moje uznanie za Twoje dzieło. :D
    Mesjash
    Level 9  
    Faktycznie sorki, zapomniałem kliknąć "pomógł", ale już się poprawiłem :)
    Co do samego szablonu to jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na usprawnienie tego to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym wątku zamieszczać wersje aż do finalnej włącznie :)
    Może uda nam się stworzyć coś co przyda się wielu ludziom zapominalskim :)
    Moje sugestie, z którymi ja sobie nie poradziłem a już nie chciałem zawracać głowy:
    -Może faktycznie przydałoby się coś co automatycznie będzie dodawało kolejne wiersze (wtedy nie trzeba by było robić szablonu na określoną ilość pozycji)
    -i przydało by się coś co by pozwalało oznaczyć płatność jako już zrealizowaną (i np po zapłaceniu automatycznie by się ukrywał cały wiersz lub oznaczał innym kolorem
    -kolejna rzecz z którą może ktoś by sobie poradził to "TYTUŁ PŁATNOŚCI"
    Teraz zaznaczone np płatność faktur jako "masarnia faktura1, 2, 3) trzeba szablon za każdym razem zmieniać... Jakiś pomysł na to, żeby po prostu dodawać kolejne numery faktur ?
    Może komuś uda się rozwiązać te problemy bo myślę, że to ciekawe rozwiązanie "dla potomnych"
    markoz7874
    Level 31  
    bogson wrote:
    markoz7874 to zrób jeszcze tablicę i będzie cacy.
    Nie będzie błędów przy dodaniu czegoś poza obszarem.

PS.
    Tak się zastanawiam, czy lepiej jest dać rybę, czy wędkę. ;)
    ..

Zrobić to tu można wiele ale dajmy się też autorowi wątku wykazać.:)
    bogson wrote:
    ..
    Mimo wszystko moje uznanie za Twoje dzieło. :D

Nabijasz się ze mnie? ;)
    bogson
    Level 15  
    Nie. Nie nabijam się.
    Mówię serio. Moje gratulacje.
    Chociaż chciałem, aby arkusz zrobił Mesjash. Bo wiesz ... ryba czy wędka. ;)
    markoz7874
    Level 31  
    bogson wrote:
    Nie. Nie nabijam się.
    Mówię serio. Moje gratulacje.
    Chociaż chciałem, aby arkusz zrobił Mesjash. Bo wiesz ... ryba czy wędka. ;)

Też uważam, że wędka jest lepsza ale musza być jeszcze chęci do nauki.
    Nie bardzo wiem, czy mamy prawo narzucać komuś naukę. Czasami ludzie mają zajęcia które mają większy priorytet i wystarczy im tylko rozwiązanie drobnego problemu.

Jeżeli masz ochotę, zrób podliczanie miesiąca bez kolumny pomocniczej, przy pomocy formuły tablicowej. Wiem, że można ale jakoś nie miałem weny aby zrobić tego samemu :)
    Mesjash
    Level 9  
    Muszę dodać, że rozwiązanie mojego problemu dzięki Waszej pomocy się udało, bo ja zbyt mocny w excelu nie jestem niestety, chociaż się staram :) W dużej mierze uczę się na czyichś szablonach i sporo czytam na tym forum :)
    Czasem zdarza mi się również przerabiać szablony, które zrobiłem już dawno i mam tych szablonów całkiem sporo przydatych zwłaszcza w prowadzeniu rachunków prywatnych i firmowych (szablony strat towarowych, zestawienia finansowe, szablony sprzedaży, rejestry towarów itp)
    Przydają się w codziennym życiu (zarówno w pracy jak i prywatnym)
    Gdyby ktoś był zainteresowany takimi szablonami to chętnie się podzielę:)
    bogson
    Level 15  
    markoz7874 No to Ci powiem, że chyba należysz tutaj do nielicznych życzliwych, bo ja do tej pory trafiałem na takich bufonów, którzy zamiast pomóc, to wywalali do kosza moje posty.
    I zamiast naprowadzić na rozwiązanie problemu, pokazywali swoje ochy i achy.

OK Panowie, jak Wam coś w tym albo innym arkuszu trzeba pomóc - służę swoją wiedzą.

Pozdr. :)

PS.
    Mądrze mówisz: "Nie bardzo wiem, czy mamy prawo narzucać komuś naukę. Czasami ludzie mają zajęcia które mają większy priorytet i wystarczy im tylko rozwiązanie drobnego problemu. "
    Mesjash
    Level 9  
    OK w takim ja razie ja brutalnie wykorzystam Twoją chęć pomocy :)

a tak poważnie to byłbym bardzo wdzięczny gdybyś pomógł znaleźć jakieś rozwiązanie (chodzi o to że ja wogóle nie za bardzo mam pomysł czy coś takiego da się wogóle zrobić...)
    na czerwono zaznaczyłem problemy z którymi się borykam

Chodzi o to, że jak są różne numery faktur (np. MASARNIA-FAKTURA 1, MASARNIA-FAKTURA-2 itp) to idealnie by było gdyby akurat ten wiersz dodawał się jako następny automatycznie żeby za każdym razem nie trzeba było kasować i zamieniać tytułu płatności.
    Przykładowo jeśli wpiszę w tytule płatności już "FAKTURA NR: XXX" to aby dodało się automatycznie w następnej wolnej kolumnie pusta kolumna z wpisaniem "FAKTURA NR:"
    A drugi to jakiś sposób na oznaczenie płatności jako zrealizowane, ale niekoniecznie ich usuwanie tylko np ukrywanie albo oznaczanie innym kolorem (dzięki czemu w ciągu roku będzie można sobie wyrobić jakiś pogląd na "uciekające pieniądze" :)

Pozdrawiam również i cieszę się, że są jeszcze ludzie, którym się coś chce bo w dzisiejszych czasach coraz trudniej o bezinteresowną pomoc :(

p.s. odniosę się jeszcze do pytanie czy lepiej dać rybkę czy wędkę :)
    moim zdaniem rybkę, bo jakbym rozdawał wędki to bym z głodu umarł (prowadzę sklep rybny hahaha)
    bogson
    Level 15  
    Masz stałych kontrahentów, czy będzie się to zmieniać?
    Lista rozwijalna kontrahentów może być?

Nie bardzo rozumiem:

1. "za każdym razem nie trzeba było kasować i zamieniać tytułu płatności."
    2. "jeśli wpiszę w tytule płatności już "FAKTURA NR: XXX" to aby dodało się automatycznie w następnej wolnej kolumnie pusta kolumna z wpisaniem "FAKTURA NR:"
    3. "A drugi to jakiś sposób na oznaczenie płatności jako zrealizowane, ale niekoniecznie ich usuwanie tylko np ukrywanie albo oznaczanie innym kolorem (dzięki czemu w ciągu roku będzie można sobie wyrobić jakiś pogląd na "uciekające pieniądze" Ma to później coś liczyć?

Napisz to jeszcze raz posługując się nazwami kolumn które masz w arkuszu.
    Mesjash
    Level 9  
    Lista kontrahentów w zasadzie jest stała, chociaż dobrze by było gdyby listę można było powiększyć w przyszłości, bo różnie to bywa.

co do punktu pierwszego:
    w arkuszu NUMERY KONT BANKOWYCH:
    kontrahent to: MASARNIA. Ale z tej masarni w ciągu roku mam przykładowo 200 faktur gdzie w tytule przelewu wpisuję za każdym razem inny numer

Cały problem polega na tym, że faktury i płatności, które są do zrealizowania dodają czasem również moi pracownicy a opłacam je albo ja albo moja żona więc chciałbym, żeby można było zaznaczyć, które są już zrealizowane bo wtedy nie trzeba by było ich kasować i wydłużać listy w nieskończoność.

A teraz spróbuję to opisać nazwami arkuszy i komórek:
    Jeśli w L5 a arkuszu PŁATNOŚCI wpiszę TAK to cały wiersz się ukryje lub podświetli np na czerwono.

a co do kolejnych faktur musiało by to wyglądać następująco:
    Jeśli w arkuszu NUMERY KONTA BANKOWYCH w komórce A7 wpiszę (akurat teraz jest już wpisane) "MASARNIA-FAKTURA 3" TO AUTOMATYCZNIE doda się pod spodem cały wolny wiersz gdzie będzie można wpisać domyślnie np "MASARNIA-FAKTURA 4" i analogicznie dalej.

Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem :)
  • Helpful post
    bogson
    Level 15  
    Trochę zmodyfikowałem, i tak:

W arkuszu NUMERY KONT BANKOWYCH masz kontrahentów i tu możesz dodawać kolejnych, to jest Twoja baza kontrahentów, adresy konta itd.
    W arkuszu PŁATNOŚĆ w kolumnie PŁATNOŚĆ-SKRÓT wybierasz z listy kontrahentów i wprowadzasz FV. Z resztą sam poćwicz...

Nie wiem po co Ci kolumna PŁATNIK:, no zawsze coś tam można wrzucić. ;)
    Mesjash
    Level 9  
    Super ! Baaaardzo dziękuję !
    Dało by się, żeby lista W ARKUSZU "płatności" wydłużała się automatycznie z każdym dodaniem nowej płatności ?
    Jeśli to jakikolwiek problem to niema tematu :)
    p.s. kolumna "płatnik" potrzebna do rozróżniania wydatków jako "prywatne" lub "firma 1", "firma 2", "firma 3"
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc bo dokładnie o to mi chodziło i pozdrawiam serdecznie
    bogson
    Level 15  
    trzeba by makro... :)
    na to samo wyjdzie w ilości klikań, jak wstawisz wiersz, tabela automatycznie się wydłuży. :D

pozdr
    Mesjash
    Level 9  
    Spoko :) Szablonik baaaardzo ułatwi mi życie :)
    Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję
    bogson
    Level 15  
    Spoko :D wpadnę kiedyś na rybkę ;)

Pozdr