Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra WS-417 Głośnik gra, ale z buczeniem.

16 Lut 2014 16:49 8715 115
  • Poziom 16  
    Witajcie.
    Jak w temacie. Wreszcie naprawiłem (prawie) WS-417, ale gdy gra razem z muzyką jest głośne buczenie. Pomożecie? A i jeszcze na prawym wyjściu głośnikowym są 64 volty.

    Wylutowałem, i wlutowałem tranzystory końcowe, i odkryłem, że na kondensatorze filtrującym (4700uF 40v) jest napięcie 63v, czyli ok. tyle co na prawym wyjściu głośnikowym.Czy to może być przebicie tranzystora? Może źle ustawiłem izolator.

    Jeszcze zauważyłwm, że R54 jest lekko przypalony, wymienić?


    A zapomniałbym, wylutowałem uszkodzony 2N6488 z prawej końcówki.Może to przez to są 64v?
    Chciałem dać film, ale nie wgrywa.

    Widzę, że nikt nie chce mi pomóc...
  • TestoTesto
  • Poziom 22  
    Jak mierzysz to napięcie?
  • Poziom 16  
    multimetrem-- napięcie stałe max 200v
  • Poziom 22  
    Nie czym, tylko jak, względem masy?
  • Poziom 16  
    Ale o które dokładnie chodzi?

    A i dla pewności wymieniłem R543.
  • TestoTesto
  • Poziom 22  
    To inaczej, gdzie przykładasz sondę czarną , jak mierzysz napięcie, do masy?
  • Poziom 16  
    Sondę czarną do minusa, a czerwoną do plusa.
  • Poziom 22  
    Należy mierzyć, względem masy, sonda czarna do masy. Wzmacniacz jest zasilany symetrycznie ± 37V.
  • Poziom 16  
    Ok, to pomierzę względem masy.

    L: 0,098v
    P:64,7v

    Kondensator:
    masa/\plus : 27,2v
    masa/\minus 37,6v

    Dodano po 5 [minuty]:

    A gdy podłączam z powrotem tranzystor 2N6488 to na prawym kanale jest zwarcie.
  • Poziom 22  
    Ten kondensator, sprawdzałeś jest sprawny, jak nie wy lutuj i pomierz, podstaw inny jak masz.
  • Poziom 16  
    Ale może wiadomo, skąd te "brumienie", buczenie.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i czy jest jakiś zamiennik 2N6488?

    Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

    Dodam, ze buczenie występuje też na słuchawkach, bez tranzystorów końcowych.
    Czyżby przedwzmacniacz?
  • Poziom 22  
    Zostaw na razie w spokoju przedwzmacniacz. Sprawdź ten kondensator 4700µF i zmierz napięcia na nim jeszcze raz, na pewno są takie jak podałeś. Pod tranzystor dajesz podkładkę. Za 2N6488 , można dać BD911, a za 2N6491 , BD912, a najlepiej pójść do sklepu i coś dobrać. Masz schemat jak nie to poszukaj i zobaczysz dlaczego w słuchawkach masz to samo co głośnikach.
  • Poziom 16  
    Tak napięcia są jak podałem, pod tranzystory dam nowe podkładki i powiem co jest.
    A czy podkładki mogą być z tego czerwonego papieru, co jest czasem w radiu i izoluje układ od obudowy? Bo mam cały arkusz. Zapomniałem jak to się nazywało.

    Dodano po 47 [minuty]:

    Zupełnie z innej "paki" postanowiłem zmierzyć napięcie na masa--faza w mostku, i wychodzi 0.00v, czy to źle?

    Dodano po 3 [godziny]:

    Nadal to samo...
  • Poziom 22  
    To znaczy, że wcześniej montowałeś tranzystory bez podkładek. Podkładki kup w sklepie, lub pozyskaj z jakiegoś uszkodzonego sprzętu. Nie wiem co to za papier masz, podkładki powinny być cienkie, odporne na wysoką temperaturę i nie palne. Nie wiem jakie tam fazy mierzysz, ale zostaw je w spokoju. Jak poprawnie mierzyłeś napięcia na kondensatorze to coś tam jest nie tak, na plusie i minusie kondensatora 4700uF ma być ±37V.
  • Poziom 16  
    A mogą być podkładki z bakielitu?
    A może po prostu transformator?

    Dodano po 20 [minuty]:

    Przed chwilą odkryłem coś, w prawej końcówce (bez 2N6488) na rezystorach drutowych sa 34v, a w lewej nie ma napięcia.Czy tak powinno być?
  • Poziom 22  
    A co się stało z podkładkami tymi co tam były oryginalnie?
    Daj jakie masz byle zwarcia kolektora do radiatora nie było.
    Co transformator?
    Włącza się ten wzmacniacz?
    Pisz bardziej zrozumiale bo już się zgubiłem, czytasz to co piszę, kondensator sprawdziłeś jest sprawny?
  • Poziom 16  
    Chodzi o sprawdzenie pojemności? Nie mam tego na multimetrze. Wzmacniacz się włącza, ale ciągle jest głośne buczenie w głośnikach.



    Ale przyśpieszyło...I dźwięku nie ma ..... suuuper.

    Chyba, że:
    https://filmy.elektroda.pl/99_1392660846.flv
  • Poziom 22  
    Ten 2N6488 jest uszkodzony, pozostałe tranzystory sprawdzałeś są sprawne? Bez jednego tranzystora nie będzie grać.
  • Poziom 16  
    Tylko 2N6488 jest niesprawny, ale w prawej końcówce, w lewej gra, ale buczy.Prawa w ogóle nie gra.
  • Poziom 22  
    Pisałem daj inny kondensator, nie musi być nowy tylko sprawny.
  • Poziom 16  
    Akurat nie mam na 40v, mam tylko na 25v.
  • Poziom 22  
    Prze lutuj ten kondensator, może zimne luty, może być na większe napięcie. Jak będziesz miał kondensator i tranzystor, to zobaczymy, czy problem zniknie, jak nie to musisz szukać dalej.
  • Poziom 16  
    Zimne luty na pewno nie, już dawno przelutowałem wszystkie zimne luty.

    A z tranzystorem było tak, że zaczął przebijać na mase i paliło bezpiecznik z tyłu (1.25A), tak dla ciekawostki.

    Dodano po 5 [minuty]:

    A takie głupie pytanie, czy musi być 4700uF?
    wiem, wiem głupie pytanie, ale wiadomo ciekawość.
  • Poziom 22  
    To pozostaje wymiana, może on jest powodem buczenia, na odległość nie da się tego sprawdzić na pewno, masz wzmacniacz na stole mierz szukaj, może jakiś problem z masą.
  • Poziom 16  
    + Uszkodzone okazały się też BD139 i 2N6491 w prawej końcówce.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A jakby odpiąć kondensator od masy? Może zwiera? Coś się stanie/spali jak odłączyłbym?
  • Poziom 22  
    Pisałeś, że wszystkie sprawne, na próbę może być trochę mniejszy, lub większy.
  • Poziom 16  
    O ile woltów maksymalnie mniejszy?
  • Poziom 22  
    Nie woltów, pojemności, napięcie nie może być mniejsze.
  • Poziom 16  
    Acha! Funkcją beep sprawdzałem różne rzeczy od przebić i nie wiem, czy tak ma być.
    Dalem na obudowę i na wejścia przy mostku ~~ i pikało. Tak ma być? Czy to przebicie?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oj, mam tylko 1000uF 40v. Czyli muszę kupić, bo to prawie 5x mniejsza pojemność.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kolejne oj, wszystkie styki transformatora mają "beep", czyli chyba przebijają.Mam rację?

    Dodano po 1 [minuty]:

    No wszystkie, oprócz wejściowych z fazą 220v