Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica AWST10L - Błąd silnika - ale silnik kręci

sulti 17 Lut 2014 14:15 1887 5
  • #1 17 Lut 2014 14:15
    sulti
    Poziom 2  

    Witam,

    ostatnio kilkukrotnie w ciągu jednego prania pojawił mi się na pralce błąd silnika (świecące 3 pierwsze diody od lewej strony patrząc). Po odłączeniu od prądu i wznowieniu prania, za którymś razem się dokończyło.

    Włączyłem sobie pranie krótkie (30min) i dokładnie obserwowałem zachowanie pralki. Pranie się skończyło bez błędów, ale mam zastrzeżenia do pracy silnika podczas samego prania - krótkie pojedyncze obroty pralki - w tym momencie słychać jakieś wibracje, jakby bęben o coś tarł, albo silnik nie miał mocy, momentami aż obudowa mocno zadrży.
    Przy wejściu na obroty podczas wirowania nie zauważyłem żadnych problemów, ładnie się rozpędza i trzyma wysokie obroty przez całe odwirowanie.

    Dodam, że pralka ma ok 3 i pół roku, używana średnio raz w tygodniu, więc nie powinna być jeszcze zajechana. Sam bęben kręci się luźno, nie widać żadnego bocznego bicia.

    Pytanie brzmi - czy pralka jest do uratowania? Mogę do niej zajrzeć (już nawet zacząłem do niej "wchodzić" :)) ale na co zwrócić uwagę? Zmierzyć jakiś element przy programatorze czy dotrzeć do samego silnika? Czy to bardziej silnik czy może sama elektronika? Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

    Pozdrawiam,
    Janusz

    0 5
  • #2 17 Lut 2014 14:50
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Sprawdziłbym szczotki.

    0
  • #3 17 Lut 2014 14:59
    sulti
    Poziom 2  

    Dzięki, sprawdzę. Jeszcze takie pytanie - czy do silnika w tym modelu dochodzi się od góry pralki - wyjmując po kolei wszystko? Czy da się jakoś od dołu?
    ===edit===
    znalazłem foto-opis do jakiejś innej amiki, widzę pewne podobieństwa więc z rozbiórką sobie chyba poradzę.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12187798#12187798

    0
  • #4 17 Lut 2014 22:51
    itam67
    Poziom 17  

    Witam
    Tak jak widać na zdjęciach należy zdemontować dolną część frontu (dwie śruby po obu stronach pralki na dole).NIE WYCIĄGAJ ZBIORNIKA . Mocowanie silnika zobaczysz.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 19 Lut 2014 08:15
    sulti
    Poziom 2  

    No i rozebrałem, szczotki wydają się w porządku, obie zebrane bardzo podobnie, zapasu jest jeszcze bardzo dużo. Sprężyna dociskowa chodzi na obu ładnie. Komutator też na pierwszy rzut oka nie wygląda źle. Poczyściłem, podmuchałem i złożyłem z powrotem i puściłem pranie bez założonej dolnej osłony. Na pierwsze odczucie zniknęło to szarpanie/tarcie przy kręceniu, jednak mimo to po 10 min znowu zaświecił błąd. Reset, pranie od początku i znów po ok 10 min to samo... Przełączyłem pranie na krótkie i tutaj znowu się dokończyło, choć mam wrażenie, że w tym cyklu już było słychać tą momentami cięższą pracę..
    Podczas pracy silnik iskrzy w miarę równomiernie, nie widać przebić ani nic niepokojącego.
    Na co jeszcze zwrócić uwagę?

    Dorzucam fotki (jakość taka sobie bo z komórki...)
    Amica AWST10L - Błąd silnika - ale silnik kręci Amica AWST10L - Błąd silnika - ale silnik kręci

    0
  • #6 19 Lut 2014 10:46
    egon42
    Poziom 37  

    Kolego błąd silnika to nie znaczy że silnik jest uszkodzony bo silnik to nie wszystko są jeszcze kable i jest moduł sterujący. Długie szczotki to też nie wszystko trzeba sprawdzić czy się nie zacinają w obsadkach itp.

    0