Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seagate ST3500320AS - Czarna seria, nie widziana partycja, Wyłącza się

19 Lut 2014 11:38 1362 2
  • Poziom 13  
    Mam dysk z czarnej serii. Był już kiedyś wymieniany na gwarancji (w 2008), i działał ok, aż do listopada, kiedy postanowiłem go wymienić (cośtam mu się działo, nie pamiętam już co). No i tak sobie chodził jako zapasowy, aż do poniedziałku, kiedy usłyszałem przeraźliwy pisk. Myślałem że to z odpowietrznika, więc początkowo to olałem. Ale wsłuchując się później, stwierdziłem że dźwięk dochodzi właśnie z tego dysku. Po restarcie, komputer wisiał na początkowym ekranie, ale dysk w BIOSie był widoczny. Podłączyłem go do przelotki USB-SATA, silnik uruchomił się, poklikało parę razy, i się wyłączył. Postanowiłem spróbować podłączyć sie do niego terminalem, i wypróbować tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1882858.html sposobu.

    Niestety, Gdy próbuję go rozpędzić komendą U, silnik startuje, głowica poklika (załącznik), i wyskakuje błąd:

    Error 1009 DETSEC 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 13.809 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

    Czy da się coś jeszcze zrobić? Na danych trochę mi zależy... Szukałem po internetach, ale nie znalazłem rozwiązania problemu.
  • Poziom 13  
    Czy wymiana głowicy załatwiłaby problem? Mam drugi, taki sam dysk (różnią się datą produkcji), wystarczyłaby podmiana głowicy?