Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Odea GO - czerwony wykrzyknik i nic nie robi

bikemax 19 Feb 2014 19:13 8892 9
    bikemax
    Level 13  
    Witam
    Posiadam Saeco Edae GO. Dostałem go w nieznanym stanie. Cały ekspres wyczyściłemi rozebrałem,wyczyszczony młynek, pojemnik na fusy, cały system zaparzający etc.

Po włączeniu miga szybko czerwony wykrzyknik, po otwarciu pojemnika na kawę, pojemnika na wodę czy fusy lub drzwiczek serwisowych miga wolniej.

Czuć że się grzeje ale nic więcej nie robi, nie chodzi pompka wody (nie słychać jej), casem jedynie ustawi się na pozycję system zaparzania.

Czy w pojemniku na wodę powinien być jakiś pływak? Bo tam nic nie ma.

Macie pomysł?
    BRum
    Level 21  
    kontrolka alarmowa
    zapalona szybkie miganie: sygnalizuje konieczność napełnienia obwodów wody
    Prawdopodobnie nie działa prawidłowo czujnik przepływu wody .Zwykle wskutek
    wycieków zaśniedziały styki na kostce przepływomierza.Wyczyścić i będzie działać.
    Cieknie zawór pary-wody i woda spływa po kablach na tę kostkę.
    Pozdrawiam
    cafedomino
    Level 20  
    Alarmowa dioda LED:
    • Świeci ciągle (możliwych kilka przyczyn): skończyła się kawa, pusty zbiornik wody, tacka ociekowa pełna.
    • Miga powoli (możliwych kilka przyczyn): brak bloku zaparzającego, trzeba włożyć szufladę na fusy, niezałożona pokrywka pojemnika na kawę, otwarte drzwiczki serwisowe, pokrętło otwierające przepływ gorącej wody/pary w nieprawidłowej pozycji.
    • Miga szybko: trzeba odpowietrzyć instalację wodną- wciskasz przycisk kropelki po prawej stronie i otwierasz pokrętło wody/pary niech woda poleci z rurki aż do momentu zgaśnięcia wykrzyknika.
    bikemax
    Level 13  
    Widzałem własnie w instrukcji że oznacza to "konieczność napełnienia obwodów wody". Ale jak to zrobić? Recznie trzeba jakos napełnić obieg wodą?

Nie mam po prawej stronie przycisku z kropelką, jedyny przycisk to "kawa" i "para" chyba że "para" to to samo co kropelka. Ale i tak się nic wtedy nie dzieje jak ją naciskam.

Próbowałem na krótko 230V podłączyć pompkę wody to chodzi ale i tak wykrzyknik szybko mruga.
    cafedomino
    Level 20  
    Więc włączasz ekspres (przycisk pary wyłączony-nie pali się na zielono) i odkręcasz pokrętło na górze ekspresu. Powinna po jakimś czasie zacząć wydostawać się woda (przez rurke z boku) niech leci do zniknięcia wykrzyknika. W ten sposób odpowietrzasz ekspres.
    bikemax
    Level 13  
    Irytacja doprowadziła mnie do wymiany całej elektroniki. Teraz urządzenie rusza dalej, pompuje wodę... Ale po wciśnięciu żeby robił kawę mruga na zmianę to dolne to górne czerwone światełko.

Brak mi już sił...
    cafedomino
    Level 20  
    Rozumiem że ekspres rozgrzewa się po nagrzaniu przelewa troche wody przez wylewki kawy następnie zapala się zielony wykrzyknik co oznacza gotowość ekspresu. Dopiero w momencie wciśnięcia przycisku kawy zaczynają migać na przemian górna czerwona kontrolka od pełnego zbiornika fusów i dolna sygnalizująca konieczność odkamieniania. Jeśli tak to uszkodzony jest silnik młynka, jeśli wykonuje powysze czynności (nagrzewa się wylewa wode) a blokuje się w momencie kiedy ma wystartować młynek to znak że on jest winowajcą. Niestety spory wydatek tak około 160zł za silnik + wymiana.
    bikemax
    Level 13  
    cafedomino tak dokładnie robi. Też myślałem że to będzie silnik od młynka. Spróbuje go jakoś naprawić, może się uda ;)
    cafedomino
    Level 20  
    Czarno to widzę; jeśli padły szczotki lub komutator jest zabrudzony, to jeszcze, ale zazwyczaj pada wirnik i lipa. Ale walka jest wskazana. Pozdrawiam.
    joon
    Level 13  
    Miałem podobne objawy, tyle że w moim przypadku naprzemiennie migały kontrolki górna i dolna. Młynek wymieniłem- teraz podobny objaw następuje przy próbie zrobienia kawy- ustawienia się zaparzacza w danej pozycji. Ten oczywiście umyty, zakonserwowany, przesmarowany:/ No i skończyły mi się już pomysły....