Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy CTY 104 - zatrzymuje się program podczas prania

TechLOG 21 Lut 2014 15:56 4776 16
  • #1 21 Lut 2014 15:56
    TechLOG
    Poziom 18  

    Witam serdecznie,]
    mam nietypowy problem. Pralka Candy CTY 104 ładowana od góry, model ten nie posiada wyświetlacza, a programator jest elektroniczny. Przejrzałem forum i podobne wątki, swojego problemu nie znalazłem dlatego zakładam nowy temat.

    Pralka generalnie działa, ale już kilka razy w krótkim odstępie czasu zdarzyło się tak, że nie ukończyła fizycznie prania, a programator twierdzi (stan wskaźników), że tak.

    Przykład: pranie mieszane, 50 stopni, dodatkowa woda. Pobiera wodę, pierze. Po jakimś czasie (trudnym do określenia, ale nie od razu po włączeniu, raczej gdzieś pod koniec cyklu piorącego) pralka się zatrzymuje. W bębnie zostaje woda, jest też piana (czyli nie rozpoczął się cykl płukania). Żadne wskaźniki nie migają (co by dawało jakiś kod błędu) - mało tego - stan wskaźników jest dokładnie taki, jakby pralka skończyła pracę: linijka LED symbolizująca czas jest na zero, drzwi są otwarte + LED blokady drzwi się nie świeci - taki stan zastaję jak mnie coś tknie, że dziwnie cicho w łazience. Po otwarciu klapy niespodzianka - pralka niby skończyła, a jednak nie. Dzieje się to raz na jakiś czas więc ciężko mi trafić w moment gdy to następuje, nie mam obserwacji z samego momentu zdarzenia. Nie jest też tak, że pralka tylko nie wypompowuje, bo cały cykl prania podanego w przykładzie trwa jakieś 85 minut, a ja problem zastaję czasem po mniej niż godzinie, gdzie niemożliwym jest aby pranie się już skończyło.

    Jak już wspomniałem żadne wskaźniki nie migają więc kodu błędu brak.
    Pralka utrzymana w czystości, dotąd nie naprawiana, panel sterowania nie zalany, blokada drzwi działa poprawnie, filtr czysty, pompka sprawna.

    Proszę o podpowiedź co mogłoby być przyczyną takiego zachowania. Zakłócenia z sieci energetycznej? Inny powód? Spotkał się ktoś z podobnymi objawami?

    0 16
  • Katalog Megger
  • #2 21 Lut 2014 17:03
    zbychmg
    Poziom 28  

    Pierwsza rzecz to sprawdź, czy połączenie oznaczone jako N jest podpięte do w gniazdku do N, czy do L (fazy). Możesz to sprawdzić dotykając neonówką (specjalny śrubokręt z neonowym wskaźnikiem napięcia), ewentualnie miernikiem uniwersalnym na zakresie 400V~ lub większym, napięcie między N i PE (uziemienie, obudowa).
    Jeśli jest napięcie na N, należy zamienić miejscami L z N.
    Jeśli na N masz napięcie, to przy zawilgoceniu w okolicy pompki może następować przebicie i resetować procesor, może to spowodować uszkodzenie procesora programatora.

    Oczywiście jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy, czy uprawnień elektrycznych, zleć te pomiary elektrykowi !!!

    Moderowany przez ROBSON33:

    Jeśli kolega nie zna specyfiki sprzętu AGD (pralek) proszę się nie wypowiadać.
    A jak już temat kolegę zainteresował to proszę obserwować a nie pisać bez sensu.
    Następną wypowiedź w tym stylu nagrodzę ostrzeżeniem niestety :| [mod:928e93f26a="ROBSON33"]

    [/mod:928e93f26a]

    0
  • #3 21 Lut 2014 17:11
    TechLOG
    Poziom 18  

    Wiem co to próbnik 230V, jak działa i jak jest zbudowany ;)

    Mieszkam w bloku z 1994 roku i tu od początku jest instalacja z obwodem PE i różnicówkami, obwód łazienkowy ma osobny bezpiecznik 16A. Gdyby była jakakolwiek upływność, różnicówka by wywaliła, o ile dobrze rozumiem zasadę jej działania.

    Przewód od pralki nie jest uszkodzony, do gniazdka mam za daleko i stosuję przedłużacz (z uziemieniem oczywiście), przedłużacz ten był wymieniany na inny i dzieje się to samo na starym i na nowym. Przedłużacz ma solidne gniazdo i wtyczkę oraz przekrój 3x1,5mm.

    Po zdjęciu bocznej pokrywy pralki w okolicy pompy jest sucho.

    Sprawdzę jeszcze miernikiem to co kolega sugeruje.

    0
  • Pomocny post
    #4 21 Lut 2014 21:23
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Prawdopodobnie silnik pompy do wymiany.

    0
  • Katalog Megger
  • #5 21 Lut 2014 22:52
    TechLOG
    Poziom 18  

    Hmmm, to by mniej więcej pokrywało się z moją obserwacją, to jest zatrzymaniem się po skończeniu cyklu prania i przejścia do płukań. Dziwne jest jednak to, że pralka ma tą przypadłość raz na jakiś czas, między zdarzeniami pracuje normalnie.

    Można jakoś ten silnik zdiagnozować poza oceną czy nie dostała się wilgoć?

    0
  • Pomocny post
    #6 21 Lut 2014 23:41
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    TechLOG napisał:
    Można jakoś ten silnik zdiagnozować poza oceną czy nie dostała się wilgoć?

    Można.
    ROBSON33 napisał:
    silnik pompy do wymiany.

    0
  • #7 22 Lut 2014 17:22
    TechLOG
    Poziom 18  

    Dziękuję za wyjaśnienia, szczególnie te o prawidłowości podłączenia gniazdka.
    Co do moderatorów tutaj to szkoda gadać, niestety.
    Aktualny przedłużacz robiłem sam, solidne gniazdko, wtyczka, oraz kabel 3x1,5mm, wyprowadzenia na pewno nie zostały ze sobą zamienione miejscami. Sprawdzę gniazdko w ścianie według podanego schematu.

    Widzę, że kolega ma doświadczenie w temacie więc ponawiam pytanie o zakłócenia z sieci - czy pralka ma jakikolwiek filtr i czy zakłócenia mogą zresetować program prania? Pytam, bo mieszkam w 16-piętrowym budynku gdzie zdarza się widoczne na oko przygasanie światła gdy rusza winda, czasem są też lekkie migotania - ale wszystkie puszki, skrzynka bezpieczników oraz nawet licznik prądu zostały sprawdzone przez elektryka i nigdzie problemu nie znalazł, więc to dolegliwość całego bloku a nie jednostkowa u mnie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    EDIT:
    Co do pompy to już wspominałem: reset ma miejsce raz na ileś-tam prań, poza tymi przypadkami pralka działa normalnie jakby nigdy nic.

    0
  • #8 22 Lut 2014 17:51
    movzx
    Poziom 39  

    TechLOG napisał:
    reset ma miejsce raz na ileś-tam prań
    Tak właśnie zachowuje się zużyta pompa. Proszę wymienić i już nie wzdychać na "szkoda gadać" moderatorów, bo Kol. Robson naprawił w życiu więcej sprzętu niż "doradca-teoretyk" widział na oczy.

    Na razie zamykam bo robi się wywód o promieniowaniu kosmicznym - jeśli po wymianie pompy i wyczyszczeniu odpływu problem nie ustąpi, to proszę o PW - będziemy kombinować, ścigać elektrownię, blokować windę.

    0
  • #9 13 Mar 2014 09:45
    TechLOG
    Poziom 18  

    Aktualizacja:

    Wymiana pompki nic nie dała, także dzięki za tą cenną poradę.
    Pomiary gniazdka zgodnie z poradą z nie wiedzieć czemu usuniętego posta - też O.K.
    Pralka nadal pierze normalnie, nie gotuje wody, nie wyświetla żadnych błędów - po prostu czasem się zresetuje w czasie programu (tak raczej w połowie lub pod koniec, niż na początku).

    Wkurzyłem się i rozebrałem sterownik. Znalazłem w nim ciemną plamę na druku wyglądającą na przegrzanie. Brak jakichkolwiek oznak wilgoci w sterowniku, złącza O.K. Po zdjęciu obudowy zastałem widok jak na foto poniżej - okopcony VIPer 12A (którego jak już wyczytałem mogę zamienić na 22A) i element DR101 którego nie jestem w stanie odczytać - wygląda jak dioda prostownicza ale może nią nie być.
    Prośby:
    1). czy to znalezisko odpowiada za resety (w końcu to układ zasilania)?
    2). czy ktoś potrafi podać oznaczenie elementu DR101? Wygląda jak dioda prostownicza, symbol na druku też, no ale lepiej się upewnić.
    3). czy wymienić jeszcze coś na tej płycie (np elektriolity wyglądają dobrze, ale to niewielki koszt)
    4). jak widać na płytce w torze zasilania przed VIPer'em jest miejsce na warystor VR1 ale nie został on zamontowany - w mojej sieci są zakłócenia, czy pokusić się o jego zamontowanie (jeśli tak, to jaki?), ewentualnie czy dodać jakieś inne filtrowanie zasilania wejściowego do sterownika?

    Dodam, że wykonałem procedurę testową pralki i nie wykazało żadnego błędu (migają wszystkie LEDy na końcu).
    Pomoże ktoś z tą DR101? Czy to może być HER107, czy to zwykła 1N4007?

    0
  • Pomocny post
    #10 14 Mar 2014 00:59
    zhudomel
    Specjalista AGD

    TechLOG napisał:
    Znalazłem w nim ciemną plamę na druku (...) okopcony VIPer 12A (którego jak już wyczytałem mogę zamienić na 22A) i element DR101
    To je odkurz.
    Na module sprawdź czy nie ma zimnych lutów na przekaźnikach, a resztę raczej zostaw w spokoju.
    Sprawdź połączenie przewodów we wtyczkach, szczególnie przy silniku.

    0
  • #11 14 Mar 2014 18:29
    TechLOG
    Poziom 18  

    To nie jest kurz, te elementy są nadpalone a druk wygląda jak po miejscowym nagrzaniu się. Dioda DR101 tak w ogóle jest pęknięta i się z niej coś "wylało" - widać to jak się powiększy foto, ale kolega najwidoczniej nie miał na to czasu.

    Reszta też mało trafiona, bo pralka działa i robi swoje, tylko czasem coś jej odbije i "skraca" sobie program - po (jak ja to nazywam) "resecie" stan wskaźników jest identyczny ze stanem gdy pralka kończy normalnie pranie - drzwi otwarte, STOP się świeci a nie miga, czas pozostały do końca jest na zero. Tyle, że w pralce wówczas jest woda, piana, i wygląda jakby reset nastąpił pod koniec fazy prania a przed płukaniem. To kłopotliwy objaw, gdyż wodę grzeje i nie gotuje, nie ma też błędów (co wyklucza upływ na grzałce), pompa zmieniona i dalej dzieje się to samo. Dlatego wymienię tą diodę, VIPera oraz kondensatory i zobaczymy czy coś się zmieni - te elementy i tak kwalifikują się do wymiany.
    Jeżeli to nie pomoże to już nie wiem, może coś niedobrego stało się z procesorem - procedurę testową przechodziłem kilka razy, raz stało się tak, że się sterownik zawiesił lub wpadł w stan nieustalony, po włączeniu jakiegokolwiek programu wciąż migały wszystkie LEDy jak na koniec testu, po iluś próbach wył/wł pralki z gniazda do każdego wybranego programu zapalał się czas trwania 15 min, pralka zamykała drzwi i stała sobie nic nie robiąc - udało mi się jednak jakoś z tego stanu nieustalonego wydostać i pralka pierze jak by nigdy nic. Zapewne aż do kolejnej niespodzianki - resetu programu ;)

    0
  • Pomocny post
    #12 14 Mar 2014 18:56
    maniek475
    Poziom 23  

    Witam.

    Zostaw tego VIPer-a i diodę w spokoju.

    Powiadasz okopcone ?

    Na 100% pył ze szczotek który się tak przykleił że nie da się doczyścić .

    Dioda : raczej nic się z niej nie wyleje bo nie ma co .

    Kondensatory możesz wymienić nie zaszkodzi .

    Pozdrawiam maniek475.

    0
  • #13 14 Mar 2014 21:49
    TechLOG
    Poziom 18  

    Jakich szczotek, skoro sterownik pralki znajduje się na samej górze tuż pod panelem sterowania pralką? Że nie wspomnę, iż z jednej strony (elementy) jest obudowa, a od strony druku jest zaklejony grubą folią? To jakiś cudowny pył musiał być...
    Uszkodzenie diody widać na trzecim foto (ale trzeba powiększyć sobie obraz), także proszę kolegę o nie pisanie bzdur... Jest pęknięta i przytopiona na brzegu tego pęknięcia. Ten "pył" to może z jej wnętrza? Nic innego mi nie przychodzi do głowy.

    0
  • Pomocny post
    #14 14 Mar 2014 22:04
    maniek475
    Poziom 23  

    TechLOG napisał:
    Jakich szczotek.


    Z silnika :D

    A na miernik co owa dioda pokazuje ?

    Pozdrawiam maniek475

    Ps : Skoro pralka świeci to dał bym se spokój z VIPer-em i diodą .

    0
  • Pomocny post
    #15 15 Mar 2014 07:38
    TONI_2003
    Moderator

    TechLOG napisał:
    Uszkodzenie diody widać na trzecim foto (ale trzeba powiększyć sobie obraz), także proszę kolegę o nie pisanie bzdur... Jest pęknięta i przytopiona na brzegu tego pęknięcia. Ten "pył" to może z jej wnętrza?

    Przestań Waść bajki opowiadać i wstydu oszczędź bo każdy z mechaników AGD tysiące takich „pseudo uszkodzeń” w sprzęcie AGD widział na swe oczy i na manowce by wyszedł gdyby takie wnioski wyciągał jak ty (ponoć monter)...

    Nawet tu w działach AGD co 20-ty temat traktuje o takich „pseudo uszkodzeniach”, ale żaden bodaj nie podaje takich rewelacyjnych wniosków. Popatrz zatem na powiększenie sam i na technologiczne zniekształcenie obudowy diody, a samą diodę w końcu odlutuj i pomierz miernikiem i jak ci mało to daj ją w osobny obwód testowy.

    Wszyscy już kpią z Ciebie, a Ty dalej esej tworzysz niczym sagę o Candy...
    Candy CTY 104 - zatrzymuje się program podczas prania

    0
  • #16 15 Mar 2014 17:20
    TechLOG
    Poziom 18  

    Kto kpi ze mnie i gdzie? Podaj listę loginów osób które kpią, ile jest tych "wszyscy"? Jak ktoś to robi w innym wątku to wskazuje jedynie na poziom własnej kultury osobistej.
    Poza Twoim postem zawierającym osobiste wycieczki i innymi bzdurami typu pył ze szczotek silnika (gdy sterownik jest na samej górze i dzieli go metr do silnika, a przy tym nigdzie w pralce nie ma czarnego pyłu, tylko w zamkniętym w obudowie sterowniku nagle się znalazł? Tak, są pralki ze sterownikiem na dole blisko silnika, są tu na elektrodzie fotki takich rozwiązań, ale u mnie jest inaczej) to nikt jakoś nie potrafił do tej pory podać oznaczenia elementu DR101, a takie rzesze specjalistów tu ponoć są. Liczyłem, że w wątku wypowie się ktoś, kto zna ten sterownik, a nie wróżbici. No ale cóż.
    O pęknięciu już nie dyskutuję, bo to gadanie do obrazu - nie ma sensu, skoro nikt tego nie widzi, że "rysa" nie jest do końca, rozszerza się ku przeciwnemu końcowi, a przy napisach jest kropla, jakby nadlew - to nie jest spoina dwóch połówek obudowy.
    Jako, że w temacie nikt nie umie lub nie chce pomóc, a zaczynają się w to miejsce głupie uwagi i wycieczki osobiste (i to nawet od moderatora) to nie pozostaje nic innego, niż zamknąć wątek i zapomnieć o rzeczowej pomocy na elektrodzie, co niniejszym czynię.

    0
  • #17 15 Mar 2014 17:20
    ROBSON33
    Moderator AGD

    TechLOG napisał:
    także proszę kolegę o nie pisanie bzdur... Jest pęknięta i przytopiona na brzegu tego pęknięcia. Ten "pył" to może z jej wnętrza? Nic innego mi nie przychodzi do głowy.


    Skoro pomagający piszą bzdury wnioskuję iż Kolega wie lepiej więc temat uważam za wyczerpany.

    Candy CTY 104 - zatrzymuje się program podczas prania

    0