Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smart UPS SC 1500, pytanie

brac1ak 21 Feb 2014 18:07 1542 6
    brac1ak
    Level 8  
    Witam,
    Mam takie pytanie, chciałbym się dowiedzieć czy 3 takie ups'y wystarcza aby serwerownia chodziła i jak długo by chodziła na tych ups'ach (Smart UPS SC 1500)

Łączna moc maksymalna pobierana przez urządzenia: 7620 W.
    - jak możecie to jak to obliczyć ile czasu by chodziło (znacie jakiś wzór itp ),
    - czy wystarczyły by tylko 3 czy dokupić dodatkowo jeszcze jeden.
    Dziękuję za pomoc
    zbychmg
    Level 31  
    Ten ups daje niewiele ponad 800W 1500kVA.
    Jeśli potrzebujesz zasilić wszystko, to potrzebujesz 10szt.
    Przy pełnym obciążeniu i nowych accu zasilą układ przez ok. 6min.

A jak obliczyć czas pracy UPS-a,
    obliczasz moc wyjściową np 800W
    sprawność przetwornicy ok 80%
    czyli potrzeba 1000W z baterii
    przy accu 24V (2x12V) płynie z niego ok. 40A (40Ax24V=960W)
    pojemność ACCU 2x10Ah czyli 24V 10Ah to teoretycznie powinno działać 0,25godz (0,25h x 40A = 10Ah) czyli 15min.
    Niestety przy takim poborze prądu sprawność accu jest mniejsza i już po kilku minutach napięcie na zaciskach spada poniżej 20V, przez co musi wzrastać pobierany prąd (20Vx50A=1000W) spadek na rezystancji wewnętrznej accu jest coraz większy napięcie spada jeszcze bardziej i UPS wyłącza się.

Jeśli chcesz wydłużyć czas pracy UPS-a musisz dokupić dodatkową baterię, większe UPS-y maja specjalne gniazda do podłączenia takiej baterii, zwykle 2x większej niż ta, która jest zamontowana w środku.

pozdrawiam
    brac1ak
    Level 8  
    Dobrze, napisze tyle ile zrozumiałem :D. czyli moja serwerownia przy braku zasilania będzie pracować tylko około 6 min, czyli jak będę miał aż 10 takich ups'ów to będzie pracować godzinę tak ?. Mówię od razu że jestem zielony :D
    TechLOG
    Level 19  
    Nie, te 10 sztuk wystarczy Ci tylko na 6 minut działania. W sam raz, żeby w tym samym czasie zdążył odpalić agregat prądotwórczy, który IMO przy takim zapotrzebowaniu na moc i posiadaniu własnej serwerowni powinieneś po prostu mieć na stanie.
    brac1ak
    Level 8  
    Trochę nie rozumiem mając 10 ups'ów które łącznie dają 8000 W a zapotrzebowanie jest na 7620 W. To nie wiem czemu to tylko 6 min będzie działać możesz jakoś to opisać ??. Jakiś wzór na to jest ?,
    brac1ak
    Level 8  
    UPS SC 1500 - w nim są 4 akumulatory po 12 V połączone szeregowo równolegle o maksymalnej mocy wyjścia 24 V

Płynie z niego około 20 A, Czyli
    20A x 24V = 480 W
    480W x 4 = 1920 W
    Czyli w każdym z UPS’ów na baterii mamy 1920 W .

2 x 10Ah czyli 24V 10Ah to teoretycznie powinno działać 0,25 godziny
    0,25h x 40A = 10Ah czyli 15 min

Czyli te UPS'y które chce obliczyć będą 2x wiecej chodzić czyli 30 min ??

To sugerując się wykresem podanym:
    Smart UPS SC 1500, pytanie
    ( wykres ze stronki APC, do tego UPS'a )

Przy poborze mocy na tym UPS'ie 750 W będzie działać jakieś 19 min
    Przy drugim UPS'ie 1200 W będzie działać 10 min
    a przy trzecim UPS'ie 555 W będzie działać 29 min
    Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze myślę, jak nie to czy mógł by ktoś to rozpisać co źle zrobiłem