Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indukcja I3D4R MASTERCOOK

antek_b79 23 Feb 2014 09:47 2346 3
    antek_b79
    Level 9  
    Witam,
    czy jest technicznie możliwe, aby wymienić oryginalny sterownik w płycie indukcyjnej I3D4R, na inny?
    O co chodzi:
    - płyta pracuje w sposób "impulsowy" tj. przez chwilę daje max. moc a potem się wyłącza. Powoduje to albo kipienie potraw, albo ich przypalanie... Niestety kupiłem tą płytę zanim przejrzałem opinie o niej na elektrodzie....
    = za taki tryb pracy (na mój tzw. chłopski rozum) odpowiada zapewne jakiś układ elektroniczny, nazwijmy go sterownikiem.
    + czy można wymienić tenże sterownik na taki, który będzie dostarczał moc w sposób ciągły?
    User removed account
    Level 1  
    antek_b79
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Mam jeszcze jedno pytanie - czy jest możliwość "przeprogramowania" sterownika tak, aby włączał płytę na dłużej, lub aby pracowała cały czas, ale z mniejszą mocą?

Tak jak pisałem w pierwszym pytaniu: ta konkretna płyta daje prawie 100% mocy przez kilka sekund a następnie się wyłącza.
    Dla porównania: to tak, jakby włączać zwykłą (np gazową) kuchnię na kilka sekund na 100% mocy, a następnie wyłączyć na kolejne kilka sekund i znów włączyć na 100%. W ten sposób np. woda bardzo gwałtownie wrze przez kilka sekund, a następnie nic się nie dzieje.

Wszystkich poziomy mocy (od 1-9) działają w ten sposób. Różnica między 1 a 9 polega na tym, że odstępy między "pulsami" są krótsze. Booster faktycznie jest i działa bardzo skutecznie.

Chodzi mi o to, czy można tak przeprogramować sterownik, aby cykl pracy był dłuższy, ale z mniejszą mocą, tak aby "zachowanie" (tj. płynność regulacji mocy) się płyty było zbliżone do kuchni gazowej (na przykład).
    User removed account
    Level 1