Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

naświetlacze led na zewnątrz -

roman88 23 Feb 2014 12:14 12096 9
Optex
    roman88
    Level 10  
    Koledzy chcę zamontować naświetlacze led na zewnątrz na ścianie domu na wysokości jeden tak 4-5m nad chodnikiem i myślę o 20W ,drugi pod daszkiem przy schodach i tutaj chcę 10W.I mam pytanie czy wystarczą czy lepiej mocniejsze.
    I jeszcze jak się łączy czujnik ruchu do takich naświetlaczy i jaki byście polecili.
    dzięki
  • Optex
    tomix
    Level 16  
    W przypadku zwykłej żarówki przyjmij 15 lm/W, halogenowej 20 lm/W w przypadku oświetlacza led ok 60 lm/W. Czujka ruchu jakaś najtańsza typu pir z czujnikiem zmroku. Możesz też kupić oświetlacz z wbudowaną czujką.
  • Optex
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    tomix
    Level 16  
    Rhainkraft, praktycznie to samo wyżej napisałem. Halogen 100W = 2000lm, oświetlacz LED 10W = 600lm. Różnica będzie łatwo zauważalna.
    roman88
    Level 10  
    witam
    Chcę 2 naświetlacze zamontować zamiast dwóch żarówek na zewnątrz ,są one połączone tak jak włącznik/wyłącznik schodowy i moje pytanie jest takie czy można je zamontować na tych samych przewodach żeby działały z czujnikiem ruchu i oprócz tego czy będzie możliwość żeby je zaświecić włącznikiem by świeciły ciągle.
    pozdro
    Anonymous
    Anonymous  
    B_O_N_K
    Level 10  
    A czy możecie podpowiedzieć jak taki naświetlacz 20W zachowywać się będzie w garażu jako dodatkowe oświetlenie? Garaż 25-30m², ściany z blachy nierdzewnej niemalowanej.

Planuję powiesić go na jednej ze ścian jako dodatkowe doświetlenie do podwójnej świetlówki sufitowej. Zastanawiam się czy nie będzie to za silne źródło światła w stosunkowo niewielkim pomieszczeniu.
    iwus_76
    Level 12  
    Witam

Dobierając naświetlacz LED należ podzielić przez 2 to co jest napisane aby nie nastąpiło rozczarowanie.

Pozdrawiam
    miroy
    Level 10  
    iwus_76 wrote:
    Dobierając naświetlacz LED należ podzielić przez 2 to co jest napisane aby nie nastąpiło rozczarowanie.

Chyba że inwestuje się w sprawdzone, markowe, ale niestety kosztowne rozwiązania.
    Testowo wziąłem sobie kiedyś 20 i 50 watowe naświetlacze Osram Ledvance i jestem pod wrażeniem mocy światła. Innych już nawet nie testuję.
    Owszem, kosztują po kilkadziesiąt zł, ale wg mnie warto zainwestować, zwłaszcza jak ktoś chce ciepłą barwę światła - w tej kwestii owe osramy świecą bardzo ładnie, w przeciwieństwie do różnych tanich naświetlaczy, w których "ciepłe" światło oznacza pomarańcz lub róż.