Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra B X18XE1 - ssanie automatyczne raz jest a raz nie

23 Lut 2014 15:25 1761 3
  • Poziom 12  
    Witam, posiadam Vectrę B z 1998r. z silnikiem X18XE1. BEZ LPG
    Mam problemy ze ssaniem.
    Po odpaleniu zimnego obroty na biegu jałowym od razu stają jak wmurowane na poziomie ok 950obr/min, a na ssaniu powinny mieć jakieś 1300 i pomału schodzić.

    Zauważyłem, że gdy go odpalę i chwile pochodzi na 950, zgaszę go i odpalę to ma wtedy podniesione obroty tak jak powinien na automatycznym ssaniu.

    Na komputerze żadnych błędów. Czujnik temperatury sprawny, podmieniałem chyba ze trzy i problem nie znika. Parametry pracy silnika też wydają się w normie na zimnym jak i na ciepłym. Brak jakiegokolwiek falowania obrotów. Ostatnio wymieniałem świece, rozrząd i płyny ale to niemiało żadnego wpływu.
    Problemu jako-takiego z odpalaniem nie mam. Spalanie też dobre(w granicach 10l)
    Nie wiem co jeszcze może mieć wpływ na tą usterkę.
    Może ktoś miał podobne problemy z tym silnikiem lub podobnym?
  • Użytkownik obserwowany
    papaj205 napisał:
    Czujnik temperatury sprawny, podmieniałem chyba ze trzy i problem nie znika.

    Ja wchodzę w parametry i wiem od razu.
    Wiesz co steruje przepustnica?
  • Poziom 21  
    Jakie ssanie?? Dlaczego Ci przeszkadzają takie obroty?? Na rozgrzanym powinien mieć ok 800/min. Dławi go?? brak mocy?? Po co Ci 1300??
  • Poziom 43  
    W tym aucie nie ma ssania. Wykręć i umyj przepustnicę w środku.