Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wyliczyć kompensację mocy biernej?

cichy9107 23 Feb 2014 19:18 2496 6
Computer Controls
    cichy9107
    Level 2  
    Witam,

Jestem tu nowy... Mam wielką prośbę... Zatem, wkopałem się w temat pracy w zakresie tej dziedziny. I muszę zaprojektować system kompensacji mocy biernej dla zakładu jakiegoś przemysłowego. Wymyśliłem sobie, że to będzie Tartak ( ze względu na różne rodzaje silników). Mam dane jakimi są urządzenia:

a) silnik traka 15,5 kW
    b) grubościówka 5kW
    c) obrzynarka 4,5kW
    d) strugarka 4kW
    e) frezarka 2kW

Chciałbym aby mi ktoś pomógł co ja tutaj mam zrobić? trochę poczytałem o tym, ale nie wiele mi to dało. Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi coś podpowiedział.

Pozdrawiam!
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    cichy9107
    Level 2  
    Usłyszałem od znajomego, że muszę dobrać jakoś baterie kondensatorów, mam książkę W. Dołęga 'Projektowanie instalacji elektrycznych w obiektach przemyslowych' i tam jest m.in dobór baterii kondensatorów. Dobrałem jedną baterie do jednego urządzenia i nie wiem co dalej. Musze to jakoś dla całego zakładu zrobić. i moje pytanie. Co jeszcze musze zrobić? Przepraszam, ze tak trochę dupę zawracam, ale naprawdę potrzebne mi jakiekolwiek rady.
  • Helpful post
    jerry1960
    Level 36  
    Musisz dobrać baterie kondensatorów do wszystkich silników w zakładzie .
    cichy9107
    Level 2  
    i to wszystko?

Ze wzoru Qk = Ps (tgφs – tgφk) wyliczamy moc bierna skompensowaną,
    Pomógłby mi ktoś jak wyliczyc dla któregoś urządzenia?
    Bo Qk wychodzi mi bardzo małe np Qk=5(0,88 - 0,42)= 1,848kvar
    I do tej wartości dobieramy baterie? Na zasadzie wyliczonej mocy Qk?
    mikolaj.
    Level 14  
    Kompensacja to poprawa cosinus [fi], silniki pobierają moc bierną pojemnościową trzeba i ją więc dostarczyć, realizuje sie to faktycznie przez kondensatory (pobierają pojemnościową, przesuniętą o 90 stopni i oddają indukcyjną, też przesuniętą o 90 stopni ale w drugą stronę, suma wektorów daje zero i Cos[fi] jest bliższy jest liczbie 1)

Realizuje sie to także przez silniki synchroniczne na biegu jałowym.