Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

A6 C6 - Elektryczy hamulec ręczny

23 Lut 2014 22:03 20124 19
  • Poziom 9  
    Witam Koledzy

    Mam problem z ręcznym, jest błąd na fisie i mrugająca czerwona ikonka ręcznego (P) po zaciągnięciu...
    Był urwany przy kostce kabel z prawej strony po naprawie i usunięciu błędu miałem nadzieję że wszystko wróci do normy ale jednak nie do końca błędy się skasowały ale zostały wszystkie objawy i błąd na fisie... A błąd pod podłączeniu pod kompa jest taki:

    0981 Zasilanie napięciem nastawnika hamulca postojowego po prawej
    Elektr. usterka w obwodzie prądowym

    Jak załączam hamulec ręczny to słychać przy obu kołach że działa i trzyma ale najwidoczniej jest problem tak jak wyzej napisałem. Jakieś rady co może być uszkodzone? Co jeszcze sprawdzić? Co naprawić?
  • Użytkownik obserwowany
    Lampy z tyłu palą się wszystkie?
  • Poziom 9  
    A nie wiesz przypadkiem gdzie tego bezpiecznika szukać?
  • Użytkownik obserwowany
    Który przewód i rok tej audi ?
  • Poziom 9  
    Przewód przt prawym kole przy samej wtyczce był urwany, został naprawiony. Rocznik 2004
  • Użytkownik obserwowany
    Jaki kolor nawet nie powiesz.
    opamp napisał:
    Lampy z tyłu palą się wszystkie?
  • Poziom 9  
    Czerwony, tak wszystkie się palą.
  • Użytkownik obserwowany
    jak okablowanie ok , to sterownik powiedział kaput
  • Poziom 9  
    Dziś sprawdziłem że po zaciągnięciu ręcznego napięcie jest tylko na lewej stronie a na prawej brak, także muszę sprawdzić cały kabel od sterownika do zacisku... Wie ktoś gdzie znajduję sie sterownik ręcznego w a6 c6 sedan?
  • Poziom 38  
    Jakie masz teraz błędy? Czy usterka nie powstała po wymianie klocków? Przyjrzyj się dokładnie wtyczce przy zacisku.
  • Poziom 9  
    Kupiłem samochód z tym błędem, okazało się że jest urwany jeden kabel przy wtyczce, naprawiłem to i po sprawdzeniu na vagu i usunięciu błędów pozostaje ciągne jeden błąd:

    0981 Zasilanie nadstawnika hamulca postojowego po prawej
    Elektryczna usterka w obwodzie prądowym

    Po sprawdzeniu jeszcze na vagu napięcie wysyłane do koł z lewej jest ok ale z prawej nie ma prądu
  • Poziom 38  
    Opcje są takie, albo wtyczka jak pisałem, gniazdo, lub siłownik przy zacisku. Podaj na silnik zacisku zasilanie i sprawdź czy się odzywa.
  • Poziom 22  
    czym diagnozujesz i usuwasz błędy ?
  • Poziom 9  
    Muszę jeszcze to wszystko posprawdzać...

    majsster napisał:
    czym diagnozujesz i usuwasz błędy ?


    KTS Bosch 550
    A czemu pytasz?
  • Poziom 22  
    Miałem kiedyś podobny przypadek, wymieniałem cały zacisk bo był uwalony kasowałem texą i po wył. zapłonu i ponownym włączeniu nadal błąd, dopiero po kasowaniu błędu vcds wróciło do normy.
  • Poziom 12  
    Kolego odkręć silniczek i zmień z lewej na prawa i sprawdź wtedy bo jak jest uwalony to tez bd błąd wiazki o ile dobrze pamiętam to tam nie ma zasilania cały czas idzie potencjał kontrolny jak nie "znajdzie sliniczka" to odcina zasilanie
  • Poziom 39  
    daszczykk napisał:
    Kolego odkręć silniczek i zmień z lewej na prawa
    Wymyślono już prostszy sposób na sprawdzenie tego.
  • Poziom 38  
    daszczykk napisał:
    ale to nie jest dużo roboty bo tam są dwie śrubki na imbus 5 a może wiele wyjaśnić :)
    a jak jest podnośnik to nawet kola nie musisz ściągać
    aha kolego i bardzo ważne nie zamień polaryzacji na pinach!

    A sam to kiedyś robiłeś, czy tylko tak radzisz?
  • Poziom 12  
    Sam to przerabiałem i sam się z tym męczyłem wiec wole się od razu podzielić wiedzą aby kolega się nie męczył jak ja... to źle?