Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mogę zainstalować avr plugin do Eclipse ;(

Dzonzi 23 Lut 2014 23:15 1422 8
  • #1 23 Lut 2014 23:15
    Dzonzi
    Poziom 12  

    Witam

    Robię wszystko wg. tego poradnika

    Code:
    https://code.google.com/p/jatmega/wiki/Tutorial_pierwsze_kroki
    . Instalacja pluginu zatrzymuje się na 37% i dalej nie idzie. Próbowałem dwoma sposobami. Pobrałem ten plugin na dysk i instalowałem, oraz instalowałem bezpośrednio przez stronę tak jak tutaj jest to opisane
    Code:
    http://avr-eclipse.sourceforge.net/wiki/index.php/Plugin_Download
    . W obu przypadkach efekt jest ten sam.

    Co mogę na to poradzić ?

    Windows 7 Ultimate 64 bitowy

    0 8
  • #2 24 Lut 2014 00:11
    McMonster
    Poziom 32  

    Te poradniki są dość stare, proponuję użyć najnowszego Eclipse i kierować się tym poradnikiem.

    0
  • #4 24 Lut 2014 00:14
    McMonster
    Poziom 32  

    Zgadzam się z symulatorem, ale powyższy poradnik dotyczy aktualnego atmelowskiego toolchaina.

    0
  • #5 24 Lut 2014 07:16
    Dzonzi
    Poziom 12  

    Ok, zainstalowałem Atmel Studio ;D Mam jeszcze jedno pytanie. Czy żeby programować Arduino Uno w C to normalnie piszę się program w AS, kompiluje i wrzuca przez usb (tak jak arduino) na uC i ma działać ? Czy może trzeba kupić programator USBasp ?

    Win7 64 bit

    0
  • #6 24 Lut 2014 09:53
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Do Atmel Studio masz dostępny plugin Arduino - ściągasz go z extensions gallery w programie. Jak to działa nie wiem, bo nie używam takich dziwnych wynalazków :)

    0
  • #7 24 Lut 2014 16:24
    Dzonzi
    Poziom 12  

    kurcze... zainstalowałem te pluginy arduino, ale wciąż nie wykrywa mi programatora do niego. Mam takie coś: Nie mogę zainstalować avr plugin do Eclipse ;(

    Plugin się wgrał, bo są te opcje. COM3 mam dobrze ustawiony, bo sprawdzałem w menadżerze. Gdy klikam zieloną strzałeczkę "start without debugging" to się program ładuje i po chwili pojawia się komunikat, że Simulator nie jest wspierany przez start without debugging ;/

    Myślę, że tam nie po prostu mi nie wykrywa programatora arduino i mogę wybrać tylko simulator ;/

    Proszę o pomoc

    0
  • #9 25 Lut 2014 06:52
    Dzonzi
    Poziom 12  

    W polu: Tool, mam do wybory tylko Simulator, a w polu Device wybrałem Atmega328P i wyskoczył komunikat, że to nie jest obsługiwane dla simulatora ;/ Nie może programatora arduino wykryć ;/

    0