Czym mogę zastąpić diodę prostowniczą w instalacji 12V aby zabezpieczyć element przed zmianą polaryzacji ale nie powodowała obniżenia napięcia przy prawidłowym przepływie prądu lub obniżała w minimalnym stopniu?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:Mógł bym napisać to samo, u ciebie jest źle.Przy stosowaniu Mosfeta do zabezpieczenia przed zmianą biegunowości trzeba zwrócić uwagę na diodę znajdującą się w strukturze tranzystora.
Jeżeli podłączymy tranzystor odwrotnie to nie uzyskamy żadnego zabezpieczenia, bo dioda będzie przepuszczać napięcie w obie strony - przy prawidłowym zasilaniu i przy zmianie biegunowości na wyjściu.
Quote:PS. Chyba jednak usytuowanie diody w strukturze tranzystora MOSFET w przypadku układu zabezpieczającego przed niewłaściwą polaryzacją ma znaczenie.
Quote:Nie wydaje mi się żebyś mnie skompromitował.
Quote:Nie ma różnic między teorią a praktyką, odpowiedź musi być zawsze taka sama.Koniecznie chcesz teoretycznie udowodnić swoją rację.
Quote:Denerwował? ależ ja się dobrze bawięAle żebyś się nie denerwował proponuję zrobić to zabezpieczenie praktycznie
Quote:To ja ci zaproponuję odwróć zasilacz albo użyj na dwóch akumulatorach.(najpierw według mojego rysunku, a następnie według Twojego rysunku - drugi rysunek w poście 14) i sprawdzić jego działanie podłączając nieprawidłowo akumulator.
jarek_lnx wrote:Nie zabezpiecza przed odwrotnym podłączeniem źródła do obciążenia.
sliver1 wrote:Czym mogę zastąpić diodę prostowniczą w instalacji 12V aby zabezpieczyć element przed zmianą polaryzacji ale nie powodowała obniżenia napięcia przy prawidłowym przepływie prądu lub obniżała w minimalnym stopniu?
sliver1 wrote:Czym mogę zastąpić diodę prostowniczą w instalacji 12V aby zabezpieczyć element przed zmianą polaryzacji ale nie powodowała obniżenia napięcia przy prawidłowym przepływie prądu lub obniżała w minimalnym stopniu?
krzysztof723 wrote:
Masło maślane z tym odwracaniem odbiornika i zasilacza lub źródła zasilania przed lub za układem zabezpieczającym.
Jeżeli układ będzie zainstalowany (według schematu w poście 4 i w poście 13) na wyjściu zasilacza, na wyjściu prostownika lub w obwodzie instalacji samochodowej to nic nie zmieni prawidłowego działania tego układu zabezpieczającego jeżeli nastąpi zmiana polaryzacji przewodów zasilających dołączanych do odbiornika.