Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESL 65070R - Cały czas wypompowuje wode

24 Lut 2014 18:12 24924 19
  • Poziom 8  
    Witam
    Zmywarka jak w temacie, już któryś raz w czasie pracy miga kontrolka na czerwono i pika oraz pompa wypompowująca wode bez ustannie pracuje pomaga jedynie odłączenie wtyczki jednak po jej włączeniu znowu cały czas wypompowuje. Po odkręceniu przedniej dolnej listwy widać pełno wody na podłodze zmywarki, a i trochę się nawet wylało. Był juz raz wzywany serwis ale stwierdził, że filtr był brudny i niby woda zalegała w nim. Teraz znowu się to stało ale filtr w miarę czysty zresztą po wyjęciu nadal to samo, więc usunąłem tą wodę z podłogi zmywarki i śladowe ilości ze zbiorniczka gdzie znajduje się filtr i ruszyła bez problemu.
    Czy ktoś mi może wytłumaczyć co się dzieje i dlaczego na tej podłodze z blachy cały czas znajduje się woda bo wątpię aby to było normalne.
  • Relpol przekaźniki
  • Specjalista AGD
    grzecho_h napisał:
    dlaczego na tej podłodze z blachy cały czas znajduje się woda
    Zmywarka ma przeciek; trzeba go zlokalizować i usunąć.
  • Poziom 8  
    COś nie mogę zlokalizować tego przecieku przynajmniej nic nie kapie. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie dwa plastikowe wężyki lewy szary i prawy biały które schodzą się do jednego trójnika do którego podłączony jest króciutki wężyk i jest to postawione właśnie na podłodze na której zbiera się woda. Co to jest za wężyk? bo ani on szczelny ani do nikąd podłączony, a jednak z niego sączy się nieco wody jak go wystawiłem na podłoge kuchni.
  • Poziom 37  
    grzecho_h napisał:
    Co to jest za wężyk?
    To pewnie wężyk przelewu trzeba patrzeć skąd si bierze woda w wężyku lewym czy prawym.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 8  
    Tak myślałem, że albo odpowietznik albo jakis przelew. A jakie mogą być przyczyny, że leci tamtędy woda? Filtr czysty
  • Poziom 17  
    Cześć
    Potrzebuje POOOOOMMOOCY
    Z ta zmywarką cały czas po włączeniu zaczyna od wypompowywania wody robi ten proces 3 razy i staje sygnalizuje błąd,
    1) Rozebrałem ja sprawdziłem zawór aqua stop działa,
    2) wyczyściłem hydrostat, węże, czyjnik w misie wszędzie syf,
    3) sprawdziłem po płytce czy nie ma uszkodzonych elementów dla mnie oki.

    Ale nic się nie zmieniło pomysły mi się kończą :cry: może ktoś z większym doświadczeniem z tym sprzętem pomoże, coś mam przeczycie ze moduł elektroniki w nim siadł.
    Czekam na sugestie pozdro Grzesiek
  • Poziom 8  
    Ale jak tylko włączysz zmywarkę to się tak dzieje czy jak uruchomisz program pozatym jaki błąd 3 piknięcia? Podłoga zmywarki zalana? Tam są czujniki na tej podłodze spróbuj wytrzeć jak znajduje się tam woda czy coś pomaga. MIałem to samo ale jaka była przyczyna zalania to nie wiem, wyczyściłem wszystko i trochę obniżyłem poziom wody. Dokładnie umyj filtry szczególnie ten blaszany.

    Niedawno też się tak działo ale był błąd F2 czyli 2 piknięcia po włączeniu programu i pompka non stop pracowała. Pomogła jedynie wizyta serwisu, przeprogramował programator, wymienił czujnik zabrudzenia wody i dokładnie wyczyścił wszystko co pomogło sam dokładnie nie wie.
  • Poziom 17  
    U mnie jest tak jak włącze to od razu pompa wypompowuje wodę dziś jeszcze misę wyciągnąłem, zabrudzony był kanał hydrostatu, więc to wyczyściłem (wczoraj wydawało mi się że to wyczyściłem dziś było poprawka ) błąd teraz mam 2 razy mruga nie pika (przed usterka miałem efekt że raz myła do końca a czasami zatrzymywała się przy końcu programu podczas suszenia i pikała 2 razy ale naczynia czyste i ciepłe).
    U mnie nie ma wycieku wody czujnik przelania wody działa prawidłowo, jak tylko włączę załącza się przekaźnik i pompa startuje, jak odłącze wtyczkę od modułu gdzie jest wyzwalana pompa szara z niebieskimi kabelkami to czujnik prawidłowo pompę uruchamia. Sprawdziłem triaki przekaźniki i nic.

    Mam wrażenie że wywalił sie program z procka motoroli, widziałem na TME taki moduł do mojej zmywarki ale piszę niezaprogramowany, na module na złącze do programowanie JTAG wiec podzwonię po serwisach w okolicy bo chyba już nic nie dam rady więcej podziałać.
    Pozdrawiam Grzesiek
    Ile kosztowała cie ta naprawa bo jak widzę lepiej kupić nowa zmywarkę moja chodziła tylko lub aż 3 lata i 4 miesiące masakra

    a gdzie jest czujnik zabrudzenia wody?
  • Poziom 8  
    Czyli masz to co ja ostatnio miałem, więc tak czujnik znajduje się od czoła po lewej stronie wielkości 5zł w tym zbiorniczku gdzie podłączona jest pompa i filtr. Co do naprawy to z dojazdem wymianą czujnika (60zł) ponownym zaprogramowaniem i czyszczeniem zapłaciłem 200zł więc jeszcze zjadliwie, zobaczę ile wytrzyma po tej naprawie. Moja skończyła jakieś 2,5 roku...
  • Poziom 11  
    Witam

    Mam tą sama zmywarkę (ma prawie 2 lata i jeszcze jest na gwarancji).
    Nie kończy programu, cały czas odpompowuje wodę (3 razy) i staje sygnalizując błąd (2 mrugnięcia diody i 2 piknięcia).
    Serwisant był już 2 razy.
    Za pierwszym poprawił pokrywe dna (podobno była krzywo założona)
    Za drugim wyczyścił i przedmuchał coś strzykawką.
    Problem powtórzył się po kilku dniach.
    Szykuje się trzecia wizyta, tym razem ma wymienić hydrostat

    Myślicie że to coś pomoże?

    EDIT: Ostatnio zmywarka zachowywała się lepiej (po czyszczeniu) , błąd wyskakiwał sporadycznie, wczoraj wymieniony został hydrostat, teraz testujemy czy ostatecznie pomogło.
  • Poziom 11  
    No i nie pomogło, tzn pomogło na kilka tygodni, wczoraj problem powrócił.
    Serwisant wezwany ma sie zjawic za kilka dni (telefonicznie stwierdził że nie ma pomysłu), gwarancja sie kończy (do 25.10.2014)... eh czarno to widze.

    PS Ma ktoś może serwisówke do tego modelu? chyba czas wziąć sprawę w swoje ręce.
  • Poziom 7  
    Witam,
    Niestety i mnie to dopadło :(
    Panowie proszę o pomoc, jestem laikiem w temacie. Mianowicie - jak odnaleźć i wyciągnąć tę misę żeby wszystko przeczyścić.
    Zmywarka jest w zabudowie, może to naiwne ale ja misy nie widzę. Jest tylko filtr dostępny od góry po odsunięciu dolnej szuflady na naczynia.
    Proszę podpowiedzcie gdzie ta misa i jak się tam dobrać.
    dzięki
  • Poziom 11  
    Nic wielkiego nie trzeba robić, przeprowadzić tylko proste czyszczenie.
    Kupić strzykawkę w aptece za 4 zł o pojemnosci 150 ml
    Do tego kawałek wężyka średnicy wewn chyba 10mm
    Odkręcić zaślepkę na zewnątrz u dołu zmywarki ( blacha przykręcana na 4 wkręty)
    Sięgnąć ręką i z misy wypiąć czarny wężyk (jest podpięty zaraz z przodu pod zaślepką w górnej części)
    Podpiąć wężyk ze strzykawką do misy.
    Ze środka zmywarki wyciągnąć filtr i zalać wrzątkiem do wypełnienia misy.
    Można wsypać specjalny środek do czyszczenia (odkamieniania) zmywarek ale jest to po prostu kwasek cytrynowy i chwile tak musi postać żeby rozpuścił wszelkie brudy.
    Następnie energicznie napełniać i wstrzykiwać z powrotem strzykawkę i tak przynajmniej kilkanaście razy.
    Kilka razy zmieniać wodę w misie, wypompowanie brudnej wody uruchamiając zmywarkę na kilkanascie sekund. I znowu działania strzykawką.
    UWAGA aby się nie poparzyć, wężyk potrafi czasem wyskoczyć, tłok strzykawki też może się wypiąć.
    Następnie wszystko pozakładać jak było, filtr i sito na dnie zmywarki wyczyścić.
    Uruchomić kalibrację zmywarki czyli:
    Wcisnąć i trzymać pierwszy i trzeci przycisk w rzędzie od lewej strony i wcisnąć przycisk ON
    Puścić pierwszy i trzeci przycisk od lewej i wcisnąć trzeci przycisk od lewej.
    Zamknąć drzwi.
    Zmywarka powinna po chwili się uruchomić i kalibrować przez około 15 minut.
    Po zakończeniu kalibracji poinformuje sygnałem,
  • Poziom 7  
    Dzięki wielkie za wsparcie. Jutro działam... o rezultatach poinformuję.
    Tylko zmywarka jest zabudowana i nie bardzo jest dostęp. do tej misy.Może cały przedni panel trzeba zdemontować ??
    pozdrawiam!
  • Poziom 11  
    Panel- jeśli masz na myśli listwe (cokół meblowy) przy posadzce to niestety trzeba go zdjąć.
    Jeszcze jest taka możliwość że czasami pomaga wymiana czujnika indukcyjnego poziomu wody, ale na początek warto wyczyścić jak opisałem wyżej i to pewnie wystarczy... na jakiś czas, te zmywarki już tak mają szczególnie jak się używa krótszych ECO programów.
  • Poziom 7  
    Witam,
    Dobrałem sie do misy (po wcześniejszym usunięciu panela przy podłodze oraz zdjęciu drewnianego frontu z drzwi). Na pierwszy rzut oka ukazała się eoda w misie. Dokładnie osuszyłem misę do sucha ścierką a potem papierem. Zaryzykowałem próbę startu i okazało się, że. zmywarka odpaliła bormalnie i zaczęła proces zmywania. Zastanawiam sie czy czyścić dalej jak sugerowaliście czy też czekać na następny zonk ;-)
    Ps. Jak reguluje się poziom wody w misie? Moze to ta śruba w misie od frontu zaraz przy podłodze?
  • Poziom 11  
    Poziom wody w misie reguluje raczej hydrostat, jest to oddzielny element, czarna kostka do której podpięty jest wężyk wychodzący z misy.
    hydrostat z tego co pamietam w tym modelu zamocowany jest do lewej sciany blachy osłonowej, i w zależnosci od jego położenia na wyskości ustala poziom wody w misie.
    Jeśli zmywarka ruszyła nie musisz teraz czyścić, możesz przegonić ją na długim programie i wysokiej temperaturze, zresztą co jakiś czas i tak warto to zrobić dla oczyszczenia.
    Jeśli problem będzie się powtarzał coraz częściej to czyszczenie wrzątkiem wskazane.
    PS: Twoja zmywarka ma trochę inne objawy, u mnie wody w misie nie było gdy wystąpiła awaria. Może trzeba sprawdzić drożność wylotu do kanalizacji, może wąż gdzieś załamany, zatkany syfon...

    EDIT: Ale rozumiem że wody w obudowie dolnej (podstawce) pod zmywarką nie było??? Bo jeśli tak to zadziałał zawór aquastop i przyczyny trzeba szukać w innym miejscu.
  • Poziom 7  
    No wstyd mi za moje laictwo :-(
    Czym innym jest misa a czym innym ta plastikowa podstawka pod zmywarką. W moim przypadku woda była właśnie na tej podstawce. Po osuszeniu wszystko ok (ty.lko ciekawe na jak długo ;-) Pewnie zadziałał ten czujnik / zawór aqua stop. To oznacza, że przyczynä jest jakaś nieszczelność...
    Wielkie dzięki Daniel za rady i wskazówki.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 9  
    Właśnie jestem po "naprawie" zmywarki. Dzięki informacjom na forum uniknąłem wzywania serwisu i płacenia za usługę.
    U mnie cała nieprzyjemna sytuacja wynikła po zastosowaniu środka czyszczącego do zmywarek. Użyłem go zgodnie z instrukcją. Włożyłem do pustej zmywarki i uruchomiłem ją. Po pewnym czasie zaczęła mi kapać woda przez uszczelki na dole drzwi. okazało się, że środek czyszczący wytworzył tyle piany, że uszczelki po prostu fizycznie go nie utrzymały w środku. Włączył się sygnał dźwiękowy (cały czas pikało i pompa odprowadzała cały czas wodę (chociaż jej nie było). Po przeczytaniu powyższych postów rozebrałem ją na dole i wysuszyłem wanienkę. Włączyłem i zadziałała od razu. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Poziom 7  
    Wszyscy się uczymy. U mnie na razie ok. Żadnych kłopotów po osuszeniu wanienki. ;-) Aqua stop musi być suchy. Te zmywarki tak mają chyba...
    Pozdrawiam