Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereFotodetektor wrote:całkowicie popieram już lepiej kupić tani tuner dvb-t i podłączyć do małego tv.Szkoda Twojego czasu i pieniążków.
h jaworski wrote:wystarczy że niedaleko będzie stacja przekaźnikowa telefonii komórkowej i pokaże ci sygnał z tej stacji
Darek.S wrote:h jaworski wrote:wystarczy że niedaleko będzie stacja przekaźnikowa telefonii komórkowej i pokaże ci sygnał z tej stacji
Nigdy takich "mierniczków" nie używałem ale BTS w najbliższej okolicy rzeczywiście może je całkowicie oślepić. Tak się składa , że w mojej okolicy jest taka stacja i potrafi podnieść tło szumowe o 15 dB/µV ( pomiar Neonem). A przy słabszym sygnale wystarczy to by nieco gorsze tunery odmówiły posłuszeństwa. Ba potrafi być sytuacja gdy pomiar pokazuje, że jest O.K ( MER, BER) a dekoder pracuje źle. Ale o tym pisałem w innym miejscu. Być może profesjonalny ( a nie kompaktowy) miernik wykryłby niuans ale takim nie dysponuję
sunlux wrote:
Czy możesz to opisać w czym konkretnie był problem ?
Darek.S wrote:Połączenie tych dwóch kabli beczką i problem znikł a pomiary Neonem w zasadzie się nie zmieniły. Posiadam sporo różnych mierników i testerów i przez lata nabrałem przekonania, że do końca im wierzyć nie można. Tzn. j ak pomiar wskazuje, ze jest źle to będzie to prawda. Natomiast jak wskazania są O.K. to niekoniecznie będzie to prawda. Pozdrawiam
Fotodetektor wrote:W neonie masz jeszcze inne parametry. Mer to nie wszystko.
Fotodetektor wrote:Darek.S wrote:Połączenie tych dwóch kabli beczką i problem znikł a pomiary Neonem w zasadzie się nie zmieniły. Posiadam sporo różnych mierników i testerów i przez lata nabrałem przekonania, że do końca im wierzyć nie można. Tzn. j ak pomiar wskazuje, ze jest źle to będzie to prawda. Natomiast jak wskazania są O.K. to niekoniecznie będzie to prawda. Pozdrawiam
Nie do końca to prawda. W neonie masz jeszcze inne parametry. Mer to nie wszystko.
sunlux wrote:
Zwiększą kiedyś (jeśli to możliwe...) FEC na jeszcze wyższy niż 5/6 to i anteny 70-80cm będą zbyt małe.