Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolba do stacji lutowniczej AVT 5228

Gentoo 24 Feb 2014 23:16 2466 3
    Gentoo
    Level 8  
    Witam.
    Jakiś czas temu wpadłem na projekt kitu AVT 5228 opisanego w tym temacie Stacja lutownicza Avt-5228 (Atmega16). Z racji tego, że posiadam wyłącznie lutownicę transformatorową, postanowiłem zbudować tę stację. Ty właśnie pojawia się mój problem, a dotyczy on mianowicie kolby do tej stacji. Otóż w internecie znalazłem kilka takich kolb o mocy od 40W do 60W, niestety nie wiem, która będzie najlepsza do tej stacji (wiem o tym, że kolba powinna posiadać termoparę typu K).
    Oto kolby, które znalazłem (zwracałem uwagę na to żeby kolba była nieduża i miała wygodny kształt):
    Kolba 1
    Kolba 2
    Kolba 3
    Kolba 4
    Kolba 5
    Kolba 6
    Kolba 7
    Kolba 8
    Kolba 9

Bardzo bym prosił jakiegoś użytkownika o doradzenie mi jakiejś z tych kolb, albo jakiejś innej do 50zł. Oraz ewentualnie wypowiedź na temat czy jest w ogóle sens budować samemu taką stację lutowniczą czy to tylko strata czasu. Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem jakoś bardzo obeznany w temacie tych stacji i kolb, z tego powodu pytam więc o opinię użytkowników forum.

Z góry dziękuję za pomoc.
    telbod
    Level 32  
    Tak naprawdę to wymieniłeś tylko dwa rodzaje kolb. Numery 3 i 8, to jeden i ta sama i pozostała reszta to też praktycznie to samo. Jeżeli pracujesz lub masz zamiar pracować z elementami SMD to wszystkie bez pozycji 3 i 8. Jeżeli nie planujesz SMD dotykać i elementy przewlekane to dobre będą właśnie te 3 i 8. Najlepiej dwie stacje, bo wymiana grotów gdy kolba jest gorąca to lipa. Na początek kup z którąś kolbą. Cyfrowy odczyt to trochę bajer. Bo masz podaną temperaturę na termoparze, a nie na końcówce grota.
    Gentoo
    Level 8  
    Stacja będzie przeznaczona bardziej do elementów SMD, więc kolby 3 i 8 wykluczam. Natomiast co z tymi kolbami do 20 zł i chińczykami? Warto je w ogóle kupować? Bardzo powaźnie zastanawiam sie nad tym solomonem oraz kolbą ZDZ (link 5). Tylko nie wiem czy 40W to nie za mała moc tej kolby (chodzi mi o kolbę 5).
    A może jakaś kolba ELWIK, słyszałem, że są bardzo dobre. Tylko jak z cenami? Podobno można byłą taką dostać za 30zł (ale jakieś dwa, trzy lata temu), natomiast nie wiem jak z cenami teraz. Czy w ogóle są takie dostępne do kupienia przez internet?
    Anonymous
    Anonymous