Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .

lacoste19902 25 Lut 2017 20:28 149991 65
  • #31
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Zgondzio90 napisał:
    Problem polega na tym ze nie znalazłem podobnego opisu na wejsciu, czy jest jakis skrot pod ktorym to sie moze kryc ?


    Obejrzyj instrukcje na stronie Zeneca, tam zapewne coś znajdziesz...

    Edit - Zobacz załącznik i poniższy obrazek. Właściwy cinch zaznaczyłem na żółto.

    KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .
  • HelukabelHelukabel
  • #32
    jaged
    Poziom 2  
    U mnie podłączenie zestawu kamera plus chińskie radio 7018b wyglada następująco: kamerę podłączamy do rca, a dodatkowy czerwony kabelek mostkujemy z czerwonym do zasilania i podłączamy do wtyczki światła cofania. Czarny do masy.
    Po stronie radia rca do odpowiedniego gniazda kamery cofania u mnie (nie aux), czerwony kabelek z rca podłączam w dołączonej wtyczce zasilającej do różowego kabelka oznaczonego jako parking sensor control.

    Jeżeli nie podłączymy do różowego kabelka zasilania ze światła wstecznego, nie bedzie działać automatyczne przełączanie w momencie włączenia wstecznego biegu.
  • #33
    krudnik
    Poziom 11  
    Kamerę mam podłączoną zgodnie ze sztuką: czyli RCA z kamery do rear camera w stacji multimedialnej, kabelek czarny do masy, czerwony od strony kamery do +12V lampy wstecznego, czerwony po stronie stacji do dedykowanego kabelka (reverse cam trigger). Kamera załącza się prawidłowo po wrzycenie biego wstecznego i wyłącza natychmiast po wyłączeniu wstecznego. Problem polega na tym, że obraz jest zawsze czarno-biały. Czy jest na to jakieś remedium w postaci dolutowania opornika etc.? Czy ktoś może pomóc? Kamera wg deklaracji sprzedawcy daje obraz w kolorze.
  • #34
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    krudnik napisał:
    Problem polega na tym, że obraz jest zawsze czarno-biały. Czy jest na to jakieś remedium w postaci dolutowania opornika etc.? Czy ktoś może pomóc? Kamera wg deklaracji sprzedawcy daje obraz w kolorze.


    Nie ma aby niekompatybilności między standardami po obu stronach (PAL/NTSC)? Sprawdź specyfikacje obu urządzeń.
  • #35
    krudnik
    Poziom 11  
    Specyfikacja kamery:
    Image sensors:1/4 ccd chip(Distance reference making display)
    TV System:PAL
    Minimum illumination:<0.5
    AGC:Auto
    BLC:Auto
    White Balance:Aut
    Video Color: Colorful
    Waterproof Class:IP68
    Effective Pixels:628 x 586 pixels/PAL

    Stacja multimedialna na androidzie. Nie wiem czy tam znajdę informację nt. PAL/NTSC. Wydaje mi się, że powinien wykryć automatycznie.
  • HelukabelHelukabel
  • #36
    pat8
    Poziom 2  
    Witam. Mam taką samą kamerkę i chciałbym podłączyć ja pod tablet. Zasilanie już mam podłączone i działa (świecą się diody) i kombinuje jak podłączyć kabel z wideo przez microUSB. Czy jest możliwość przerobienia kabla tak żeby miał z jednej strony cinch a z drugiej microUSB? Na tableta znalazłem apke do wyświetlenia obrazu z kamerki zewnętrznej i zwykła kamera internetowa działa po podłączeniu przejściówki na microUSB.
  • #37
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    pat8 napisał:
    Mam taką samą kamerkę i chciałbym podłączyć ja pod tablet.


    Tablet nie ma zapewne analogowego wejścia video, więc raczej nic z tego nie będzie. Grabber też zapewne nie zadziała (brak sterowników dla Androida).


    pat8 napisał:
    Czy jest możliwość przerobienia kabla tak żeby miał z jednej strony cinch a z drugiej microUSB?


    Kabel nie starczy, przecie jest różny sygnał po obu stronach. Musiłaby mieć w środku videograbber...

    pat8 napisał:
    Na tableta znalazłem apke do wyświetlenia obrazu z kamerki zewnętrznej i zwykła kamera internetowa działa po podłączeniu przejściówki na microUSB.


    I się tego trzymaj, kamerkę analogową zostaw do innego projektu.
  • #38
    pat8
    Poziom 2  
    jdubowski napisał:


    Tablet nie ma zapewne analogowego wejścia video, więc raczej nic z tego nie będzie. Grabber też zapewne nie zadziała (brak sterowników dla Androida).


    Rozumiem. Tak myślałem że to by było zbyt proste :)
  • #40
    krudnik
    Poziom 11  
    Kontynuując temat wyświetlania obrazu z kamery. Testowałem cztery różne kamery (trzy cofania i jedną na przód) oraz trzy wyświetlacze: TV samsung oraz dwa w samochodzie.

    Wyniki: na TV samsung oraz jednym radiu w aucie obraz tylko czarno biały na wszystkich czterech typach kamer. Natomiast na drugiej stacji multimedialnej testowałem dwie z czterech kamer i obraz był kolorowy (złącze video in). Obie stacje multimedialne na adnroidzie. Kit-kat obraz czarrno-biały, lollypop obraz kolorowy.

    Czy to potwierdza, że kamery nie pracują w PAL tylko NTFS? A może jest jakiś myk np. coś trzeba dolutować?
  • #41
    Lucianin
    Poziom 10  
    Witam serdecznie. Chcialbym Was prosic o pomoc. Pech chcial ze padla mi seryjna kamera cofania w hyundai i40. Myslalem o zamienniku takim jak na fotce tylko jest maly problem albo i nie :) ? Moja kamerka wpieta byla w kostke z ktorej wychodzily 4 kabelki. Czerwony,czarny, zolty i bialy. Kamerka ktora chce kupic posiada "czincza" rca? Czy jest szansa ze jesli utne koncowke rca i zasilacaca , wepne je w kostke to kamera bedzie dzialala czy to nie jest takie proste uciac , zlaczyc itp. ? Bardzo dziekuje za odpowiedzi.

    KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa . KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .
  • #42
    cake
    Poziom 6  
    Podpinam się pod temat. Kupiłem zestaw, który łączy się bezprzewodowo (tj. kamerka z wyświetlaczem w dedykowanym lusterku). Mój mikro kłopot polega na tym, że po wybiciu wstecznego gdy obraz z kamerki znika, ekran zamiast się wyłączyć podaje niebieski ekran z napisem no signal. Niby mogę za każdym razem ręcznie wyłączać ekran, ale też to takie rozwiązanie dla rozwiązania. Ekranik (lusterko) i 1 część modułu bezprzewodowego zasilanie ma pociągnięte z za bezpiecznika od radia/telefonu gdzie plus pojawia się po przekręceniu kluczyka. Kamera i moduł bezprzewodowy znajdujący się z tyłu auta przy kamerce zasilanie ma podpięte pod światło wstecznego na odpowiednich pinach w kostce. Generalnie podpinałem tylko zasilania bo tyle w zestawie było tego wszystkiego tylko i teraz zastanawiam się czemu ekranik z monitem o braku sygnału nie gaśnie samoczynnie.

    Generalnie to jest jeden z tych zestawów jakich pełno na chińskich portalach, ja mam taki zestaw:
    KAMERA COFANIA - Podłaczenie kamery cofania 2 kable nie wiem od czego sa .
  • #43
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    cake napisał:
    Ekranik (lusterko) i 1 część modułu bezprzewodowego zasilanie ma pociągnięte z za bezpiecznika od radia/telefonu gdzie plus pojawia się po przekręceniu kluczyka. Kamera i moduł bezprzewodowy znajdujący się z tyłu auta przy kamerce zasilanie ma podpięte pod światło wstecznego na odpowiednich pinach w kostce.


    Wygląda na to że ekran również musisz zasilć z punktu gdzie +12V pojawia się po włączeniu wstacznego biegu.
  • #44
    cake
    Poziom 6  
    Czyli będzie nieco do poprawki. Dziękuję za szybką odpowiedź.
  • #46
    cake
    Poziom 6  
    Instrukcja typowa dla produktów z Chin, czyli byle co. Przewertowałem ustawienia samego ekranu i nic poza ustawieniem kolorów, proporcji obrazu czy języka próżno tam szukać. Zamiast pod radio / telefon podepnę się za bezpiecznikiem światła cofania i to powinno rozwiązać mój problem.
  • #47
    Lucianin
    Poziom 10  
    Koledzy naprawde nikt z was sie nie orientuje czy jak odetne koncowki RCA i zarobie je do kabla ktory odpowiada za sygnal wideo w kostce to bedzie to poprawnie trybilo ?
  • #48
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    cake napisał:
    Zamiast pod radio / telefon podepnę się za bezpiecznikiem światła cofania i to powinno rozwiązać mój problem.


    Tam zapewne pojawia się napięcie po załączeniu zasilania, a wyłącznik lampki wstecznego jest od strony masy, więc to nie pomoże...

    Lucianin napisał:
    Czy jest szansa ze jesli utne koncowke rca i zasilacaca , wepne je w kostke to kamera bedzie dzialala czy to nie jest takie proste uciac , zlaczyc itp. ?


    Szansa jest.
  • #49
    orzel1234562
    Poziom 9  
    Do hyundai i40 będzie działać podłącz plus minus do czerwony czarny jak przetniesz czincz ukażą ci się 3 kable podłączamy tylko żółty i działa
  • #50
    cake
    Poziom 6  
    jdubowski napisał:
    Tam zapewne pojawia się napięcie po załączeniu zasilania, a wyłącznik lampki wstecznego jest od strony masy, więc to nie pomoże...


    Właśnie dzisiaj to sprawdziłem i fakt. Bym musiał znaleźć takie rozwiązanie, które po wybiciu wstecznego rozłącza minus. Takie rozwiązanie właśnie by mnie interesowało najbardziej. Tylko bym musiał to znaleźć 'z przodu' auta bo to system bezprzewodowy.
  • #51
    cake
    Poziom 6  
    Odświeżam temat. Pozbyłem się tego monitora zastępującego lusterko wsteczne i zakupiłem pioneera avh-x7500bt. (skupiam się na podłączeniu z przodu auta) teraz sytuacja wygląda następująco, że po podpięciu transmitera do dedykowanego chincha odpowiadającego za kamerę cofania obraz samoczynnie się przełącza w tryb podglądu, oczywiście po wbiciu wstecznego obraz się pojawia tak jak należy, ale po wybiciu zostaje czarny ekran z monitem że obraz może być odwrócony. Po przełączeniu źródła np na radio po 5 sekundach obraz sam się przełącza na podgląd (już bez obrazu). Z przodu transmiter podłączyłem za bezpiecznikiem światła wstecznego, oba tryby polaryzacji nic nie dają. Transmiter z chinchem odpowiadającym za obraz jest widoczny w załączniku umieszczonym w poście #42 (górny przewód). W wiązce od radia jest przewód opisany jako reversing light signal, lecz nie mam czego tam podłączyć.
  • #53
    evo993
    Poziom 8  
    Odświeżam temat.
    Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc z poprawnym podłączeniem mojej kamery cofania do stacji multimedialnej. Kamera jest podłączona, działa ale tylko gdy ją włączę manualnie z radia. Po wbiciu biegu wstecznego pojawia się czarny obraz z napisem "no signal" czy coś tego typu. Pozostał niepodłączony czerwony kabelek wychodzący z kabla RCA gdyż nie znalazłem nic o nazwie reverse trigger lub podobnej przy radiu i kostce ISO. Zastanawia mnie zaś to co znalazłem w pudełku od radia (załącznik) i jak to w ogóle podłączyć. Bardzo Was proszę o pomoc.

    Stacja multimedialna Eonon GA7153
    VW Passat b6 2006r sedan
  • #54
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    evo993 napisał:
    Odświeżam temat.


    A w którym miejscu się wypowiadałeś - bo się doszukać nie mogę?

    evo993 napisał:
    chciałbym prosić o pomoc z poprawnym podłączeniem mojej kamery cofania do stacji multimedialnej. Kamera jest podłączona, działa ale tylko gdy ją włączę manualnie z radia.


    Jaka kamera, jak stacja i jak podłączona?

    evo993 napisał:
    Po wbiciu biegu wstecznego pojawia się czarny obraz z napisem "no signal" czy coś tego typu.


    Może zasilanie kamery nie jest podłączone tak jak trzeba (traci zasilanie po wrzuceniu wstecznego). Możeliwe że podłaczyłeś kamerę do niewłaściwego wejścia stacji multimedialnej.

    evo993 napisał:
    nie znalazłem nic o nazwie reverse trigger lub podobnej przy radiu i kostce ISO.


    Bo zapewne trzeba szukać w okolicy skrzyni biegów.

    evo993 napisał:
    Zastanawia mnie zaś to co znalazłem w pudełku od radia (załącznik)


    Od radia czy od kamery?

    evo993 napisał:
    jak to w ogóle podłączyć.


    Instrukcji nie posiadasz? Naklejka na górnej pokrywie stacji multimedialnej kwestii nie wyjaśnia?
  • #55
    krudnik
    Poziom 11  
    evo993 napisał:
    Odświeżam temat.
    Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc z poprawnym podłączeniem mojej kamery cofania do stacji multimedialnej. Kamera jest podłączona, działa ale tylko gdy ją włączę manualnie z radia. Po wbiciu biegu wstecznego pojawia się czarny obraz z napisem "no signal" czy coś tego typu. Pozostał niepodłączony czerwony kabelek wychodzący z kabla RCA gdyż nie znalazłem nic o nazwie reverse trigger lub podobnej przy radiu i kostce ISO. Zastanawia mnie zaś to co znalazłem w pudełku od radia (załącznik) i jak to w ogóle podłączyć. Bardzo Was proszę o pomoc.

    Stacja multimedialna Eonon GA7153
    VW Passat b6 2006r sedan


    Kamery cofania nie podłącza się pod video-in tylko pod cam-in. Zatem nie powinieneś mieć możliwości jej manualnego włączenia z radia (bo tak działa właśnie opcja video-in). Czerwony kabelek wychodzący z kabla RCA to jest +12V z lampy wstecznego. Musi być podłączone do radia żeby wzbudzić w radiu funkcję kamery po wrzuceniu biegu wstecznego i późniejsze jej wyłączenie.
    Co do załączników to w pudełku od radia masz właśnie przewód reverse in. Musisz podłączyć ją do radia (zgodnie z instrukcją).
  • #56
    musk1979
    Poziom 12  
    a ja mam podobny temat najlepsze jest jednak to że udało mi się na krótko wszystko spiąć (na 100% nie jestem pewien jak no ale pewnie tak jak myśle).


    W radiu z androidem mam wtyczkę RCA (CAM IN) oraz czerwony kabelek opisany jako CAM POW (zasilanie kamery tak bym to odczytywał.

    - radio ciągnie z jakiegoś innego czujnika sygnał kiedy wbijany jest bieg wsteczny bo na ekranie pojawia się czarny ekran z liniami cofania
    - na czerwonym kablu CAM POW pojawia się ok 12V w momencie kiedy bieg wsteczny nie jest włączony natomiast w momencie wbicia biegu wstecznego tam napięcie znika
    - jak zepne ten czerwony kabel do kabla przy RCA i dalej poprowadzę go do samej kamery to w momencie kiedy podpinam kamerę (bez wbijania biegu wstecznego) z napięcia 12V robi mi 1,5V


    mam też kabelek rewers być może pod ten kabel powinnem podłączyć zasilanie z światła cofania i do niego ten czerwowny ?
  • #58
    Freddy
    Poziom 43  
    Jakie to radio? Typ proszę podać.
    Pewnie CAM POW zwiera do masy.
    Zobacz w instrukcji, czy nie ma ustawiania opcji tego kabelka.
  • #59
    musk1979
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:
    musk1979 napisał:
    mam też kabelek rewers być może pod ten kabel powinnem podłączyć zasilanie z światła cofania i do niego ten czerwowny ?


    Ale po co - jak rozumiem wszystko ci działa.


    położyłem na kolanach kamerę , spiąłem tak jak opisałem zobaczyłem swoją mordę w ekranie więc uznałem że jest ok,

    następnie przykręciłem kamerę z tyłu pociągnąłem kabelek na szybko moim zdaniem w taki sam sposób i ... nie działa
  • #60
    Freddy
    Poziom 43  
    Zobacz czy w opcjach kamery nie ma jakichś ustawień.