Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

poszukuje miernik - jaki miernik DVB-S2

tayson.82 25 Feb 2014 16:11 47634 124
Renex
    11111olo
    Level 42  
    Darek.S wrote:
    A myślisz, że te zabawki (* Dreamsky, Satlink itp.) identyfikują inaczej?

Tak samo jak "zabawka" firmy Diviser.

Ten miernik tak naprawdę nic nie oferuje. Wszyscy go wychwalają a tak naprawdę od "chińszczyzny" niczym się nie różni.
  • Renex
    11111olo
    Level 42  
    Neon jest fajny ale ta cena... zwala z nóg.
    Darek.S
    Level 34  
    Kolega się zapetla a to juz krok do paranoi, schizofrenii itp :D
    11111olo wrote:
    Widzę że ten Deviser to super sprzęt ;)

11111olo wrote:

Ten miernik tak naprawdę nic nie oferuje. Wszyscy go wychwalają a tak naprawdę od "chińszczyzny" niczym się nie różni.

A tak na poważnie. Zabawki zabawkami ale każda coś tam mierzy/wskazuje lepiej lub gorzej. Istotne jest to by to umiejętnie wykorzystać. Ten Dreamsky był wolny i był kłopot by wstrzelić się w satelitę ( i opisywałem to). Poradziłem sobie tak, że w kaskadzie miałem wskaźnik Mezona i problem szybkości rozwiązany. A jak już logował to miałem jakiś pomiar poziomu i Mer ( nieco inne wartości niż na Neonie, może to kwestia kalibracji/softu ale do samego ustawienia nie miało to większego znaczenia wszak ustawiamy na max). Co innego jakieś grubsze sprawy typu raporty, sprawozdania czy odbiory instalacji... Neon nie ma tych problemów i odkąd go mam używam tylko jego.
    11111olo
    Level 42  
    Nie znalazłem filmu z działania Neona. Może Kolega taki nagrać jak ustawia antenę?
    Darek.S
    Level 34  
    Proszę bardzo. http://www.dvbt.pl/pomiar-sygnaw-satelitarnych-modulacji-8psk/
    na tym filmiku wyraźnie widać co miałem na myśli, że Dreamsky jest wolny. A w załączniku jak mój Neon reaguje na kręcenie obrotnicą. Zacząłem od Astry. Potem mały stop na 16E i Hb. Potem jeszcze kawałeczek i z powrotem :D . Kolega wybaczy, że akurat tak, ale prościej i w ciepełku a trudno, żebym teraz na mróz wychodził i ustawiał antenę w realu ( a mam taką 60cm w ogrodzie na rurce wbitej w grunt do testowania konwerterów :D )
    11111olo
    Level 42  
    Niestety film jest w tak marnej jakości że nic na nim nie widać. Widzę paski ale nic poza tym :(
    Darek.S
    Level 34  
    na koniec moje spostrzeżenia odnośnie "zabawki"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2435072.html

Dodano po 2 [minuty]:

11111olo wrote:
    Niestety film jest w tak marnej jakości że nic na nim nie widać. Widzę paski ale nic poza tym :(

Bo nagrywany komórką. A paski to u góry poziom a na dole jakość ( dokładnie MER)
    I wyraźnie widać jak szybko reagują a to powinno wystarczyć. jak sie kolega uprze nagram to samo aparatem, ale nie wiem czy dyski na serwerze elektrody nie pękną :D. A z jaką prędkością obrotnica kręci talerzem to chyba masz wyobrażenie. A neon nadąża.
  • Renex
    11111olo
    Level 42  
    No dobra, nie trzeba.
    Szkoda że jest zima bo bym tą "zabawką" którą mam bardziej się pobawił.
    11111olo
    Level 42  
    Linbox SF-550.
    I tak lepszy od wskazówkowego satfindera :D
    Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    Linbox SF-550.
    I tak lepszy od wskazówkowego satfindera :D

I to prawda. Tak sobie przejrzałem co to, i mierzy sygnał na konkretnych transponderach w tym jakość ( C/N BER ) i także na DVBS2. Brakuje mu tylko akumulatora, ale Schweiger , którego używałem kilka lat tez nie mial i nawet zrobiłem do niego specjalnie zasilacz, bo był prądożerny i tunerki Polsatu jak trzeba było Quada ustawić nie wyrabiały. Co prawda zabawka ale
    Darek.S wrote:

A tak na poważnie. Zabawki zabawkami ale każda coś tam mierzy/wskazuje lepiej lub gorzej. Istotne jest to by to umiejętnie wykorzystać.

Nie wiem jak z jego "szybkością" ale z moim Dreamsky'em jakoś poradziłem. A że później trafił mi się Neon to inna bajka.
    11111olo wrote:

Szkoda że jest zima bo bym tą "zabawką" którą mam bardziej się pobawił.

Zatem od tego bym zaczął i może się okazać, że wystarczy. Szczególnie, że teraz trochę zmniejszył się ruch w interesie a za chwile tunery satelitarne w ogóle wyjdą z mody na rzecz IPTV.
    11111olo
    Level 42  
    Ten ma zasilacz bo często tuner nie wyrabia i jest "zwarcie".
    Zaletą na pewno jest cena. Co do ruchu w interesie to DVB-T zrobiło swoje ale Ci co chcą satelitę i tak nie zrezygnują, zwłaszcza że ceny pakietów potaniały i to bardzo.

Fakt że brakuje akumulatora i może coś wykombinuję ale to raczej wiosną.

Co do szybkości to działa podobnie do starszego modelu.

Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    Ten ma zasilacz bo często tuner nie wyrabia i jest "zwarcie".

No to super. Do Schweigera musiałem specjalnie robić z tego samego powodu (nawet żarówkę jako zabezpieczenie przeciwzwarciowe dałem ale to inna historia).Owszem był w ofercie akumulator ale cena brr...

Co do szybkości to z filmiku widzę, że tragedii nie ma. A skoro już go masz to nie cuduj tylko kaskę przeznacz inaczej. Choćby na piwo i napij się za moje i swoje zdrowie :wink: Choć podobno piwo szkodzi :cunning:
    Fotodetektor

Level 30  
    22kHz odpowiedzialne jest za przełączanie pasma w konwerterze
    Arczizioom
    Level 23  
    Gdzie dorwać taki miernik za 600zł? Wszędzie są za ok.800zł.
    Arczizioom
    Level 23  
    W prównaniu do mocno omawianego Deviser S30 spiszę się równie dobrze?
    DVB-T to miły dodatek ale głównie interesują mnie satelity.
    11111olo
    Level 42  
    Mam go od ponad miesiąca i jest bardzo fajny. Wybrałem go głównie ze względu na all in one :D
    Jeśli chodzi o szukanie satelity to jest po prostu świetny. Nie miałem do czynienia z DEVISER S30 ale cena po prostu jest zaporowa.
    Omawiany PCM-1200 pokazywał tak samo wszystkie parametry jak WS-6933 więc można uznać że pokazuje prawidłowo (chyba że oba przekłamują).

Po długim czasie używania jednak miernik nie jest taki fajny.
    Do DVB-T się nadaje choć z niewiadomych przyczyn pokazuje zwarcie przy próbie zasilenia anteny naziemnej nawet jak kabel nie jest podpięty. Co do satelity to zbyt silny sygnał powoduje zaniżanie wyników.

Do satelity lepszy jest deviser s30.
    geco
    Level 26  
    Każdy tylko pisze że mierniki to od 2tyś a reszta to wskaźniki ale kuźwa na czym 90% instalatorów ustawia te anteny na miernikach czy wskaźnikach do cholery liczy się efekt końcowy jak masz pojęcie to na wskazówkowym za 30zł ustwisz i nikt mi nie będzie wciskał mi kitu że tego się nie da.Jak zaczynałem ustawić gdzieś 25lat temu analog nie potrzebowałem żadnego miernika i więkrzość też nie miała i ustawiała a teraz jak nie masz Neona lub Televesa nie ustawisz anteny :crazyeyes: :crazyeyes: ludzie opanujcie się z tymi poradami .Miałem DSM15 ,WS-6933 z CHin bo jeszcze tego nie było w PL a obecnie HW6180 i jakoś daję radę , nikt nie narzeka i ogarniam temat.

Pozdrawiam wszyskich instalatorów i początkujących ustawiaczy anten.
    netTv
    Level 28  
    Twoja wypowiedź nic nie wnosi do wątku. Fakt że od jakiegoś czasu Ty posługujesz się wskaźnikami nie znaczy, że obwiązuje taka zasada. Wypowiedź Twoja świadczy wyłącznie o ignorowaniu klientów, którzy otrzymują usługę, która nie wykorzystuje w pełni możliwości zestawów antenowych za które płacą.
    Dokładne ustawienie anteny oprócz otrzymania najlepszych parametrów elektrycznych zapewnia zapas jakości sygnału dla procesu starzenia elementów zestawu antenowego, zmian położenia anteny na skutek działania sił natury oraz zmian pogodowych.
    Wskaźniki tym się różnią od mierników, że pokazują wartości orientacyjne. Na ich podstawie nie można określić czy dany zestaw antenowy osiągnął maksymalną sprawność.
    Mam Deviser S30, PCM 1200 i TV meter HD-TOUCH combo. PCM 1200 można traktować wyłącznie jako wskaźnik przydatny przy szybkiej lokalizacji usterki. Jednak jakość jego wykonania jest bardzo niska. Brak pomiaru MER dyskwalifikuje ten sprzęt jako podstawowy miernik dla profesjonalnego instalatora.

Życzę Wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
    geco
    Level 26  
    Nie tobie jest oceniać " netTv " czy ich ignoruję lub robię swoją robotę źle ale jabyś chciał wiedzieć to mój wskaźnik pokazuje akurat Mer .

Cyfrowy miernik satelitarny firmy Spacetronik HW6180, pozwalający na ustawienie anteny TV SAT sprawnie bez większych problemów. Proste, intuicyjne menu pozwoli na pomiar wszelkich niezbędnych parametrów sygnału takich jak:

- sprawdzenie poziomu sygnału DVB-S/S2
    - demodulacja QPSK/8QPSK
    - C/N, MER, BER
    - SPECTRUM
    - konstelacja
    - DiSEqC oraz USUALS
    netTv
    Level 28  
    Ten "miernik" może pokazywać również wymiary króliczka miesiąca.
    Porównaj wartości pomiaru z profesjonalnym miernikiem.
    czarny_alibaba
    Level 17  
    netTv wrote:

Mam Deviser S30, PCM 1200 i TV meter HD-TOUCH combo. PCM 1200 można traktować wyłącznie jako wskaźnik przydatny przy szybkiej lokalizacji usterki. Jednak jakość jego wykonania jest bardzo niska. Brak pomiaru MER dyskwalifikuje ten sprzęt jako podstawowy miernik dla profesjonalnego instalatora.

.

Digitsat miernik PCM-1210 DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
    Wyszła nowa wersja ,ale bez pomiaru MER :!:
    netTv
    Level 28  
    Ponadto PCM 1200 nie obsługuje Unicable II oraz pomiaru Unicable SCR w konwerterach, które obsługują obydwa standardy Unicable. Za chwilę w ofercie CP będą konwertery Unicable II, a wtedy będzie można sobie ten miernik w d… wsadzić.
    Pod tym względem Deviser S30 działa bez problemu.