Mam tego SatLinka. Cena nie wygórowana w stosunkowo do mozliwości. Generalnie jestem zadowolony, bardzo łatwo sie ustawia antenę.
Z plusów, to osobny wyświetlacz segmentowy jakości sygnału widoczny z daleka
Długo trzyma bateria
Latarka na tylnej ściance
kalkulator do obliczania azymutu (ale to chyba i tak łatwiej zrobic komputerem)
Możliwośc włączenie sygnałów dźwikowych do ustawiania anteny
No i oczywiście menu w j. Polskim (chociaz można łatwo zmienić na angielski w razie co)
Z minusów to trzeba sobie pierw wpisać parametry transponderów dla danej satelity. Można to zrobić ręcznie, ale dosyc żmudne. Polecam pierw przeczytać instrukcję, bo ja np wpisałem i po wyączeniu to zapomniał, trzeba to specjalnie zapisać. Podobno jest możliwośc by miernik zrobił sobie to sam przy podłączeniu do komputera (w zestawie kabel USB) ale nigdy nie próbowałem bo nie było czasu.
Na temat drugiego miernika nic nie powiem, bo nigdy nie używałem.
Co do SATLinka, to jak w tej cenie, to naprawdę jest tego warty.
Dodano po 2 [minuty]:
Z opisu wynika żę główną przewagą tego drugiego miernika jest pomiar spektrum. Pytanie czy ta funkcja jest dla Ciebie aż tak ważna by dopłacić jeszcze raz tyle co za SatLinka?
Ja mam Satlink 6933 i jestem mega zadowolony,jest bardzo dokładny ,czuły na skręt konwertera,poprzednio miałem 6923 lecz nie mierzył S2 ,ten mierzy wszystko także HD.
Za tę cenę nie kupisz lepszego i nie ma co przepłacać za Deviser.
Witam, stałem przed podobnym dylematem i oba miałem w ręce, trochę testów i wybór padł na Deviser S-30. Mogę go polecić, a widmo często jest przydatne.
Bez urazy ale w cenie do 700zl możesz kupić "zaawansowany" wskaźnik.
Dla mnie miernik, jak sama nazwa wskazuje, musi umożliwiać pomiar gwarantowany wzorcowaniem samego miernika aby sporządzić odbiorcy do wykonanej instalacji protokół zawierający 3 podstawowe wartości dla najczęściej używanych częstotliwości z całego zakresu konwertera (poziom sygnału, MER, rozstrojenie heterodyny konwertera). A koszt takiego nowego wzorcowanego miernika to minimum okolice 2tys. zł brutto.
Takim "zaawansowanym" wskaźnikiem za 700zł możesz nawet idealnie ustawić antenę i nawet konwerter ale zapewne pomiaru rozstrojenia heterodyny to one już nie mają więc nie stwierdzisz jakiej jakości jest sam konwerter i czy ten konwerter nie będzie stwarzał problemów w dalszej eksploatacji.
Więc jeśli chcesz kupić taki "zaawansowany" wskaźnik dla własnych potrzeb lub nawet nim ustawić dobrze talerz i konwerter (bez wykonywania wiarygodnych pomiarów) to zwróć uwagę tylko na płynność i szybkość wykonywania pomiarów - widmo raczej i tak będzie się ślimaczyć.
tayson.82 wrote:
Witam,
Potrzebuje zakupic miernik satelitarny.
Zastanawialem sie nad:
1. Deviser S-30
2. SatLink WS-6933 HD
Parametry satelity w zalcznikach.
Prosze o ocene tych miernikow lub podanie innego w cenie do ok 700zl brutto.
Ten EasyMeter jest drogi , cena ok 4000 zł brutto
Bawiłem się tym Deviserem s30 , cena adekwatna do jakości , ale nie był wcale zły Ja ogólnie preferuje mierniki z podglądem kanałów, bo wtedy mam 100% pewność że mam np. Hotbirda najlepiej jedź do hurtowni i pooglądaj i pomacaj je ja kupiłem przez neta bez oglądania i oddałem bo był za duży. Najlepiej jedź do hurtowni
Mam satlinka. Sprzęt działa w miarę normalnie. Mam pytanie odnośnie supportu tej firmy krzak. Jedynie na jakimś niemieckim forum można cokolwiek pobrać i napisać, ale wstęp płatny. Takich cyrków to ja w życiu nie widziałem. Jest w ogóle jakaś strona z supportem do 6933? Kto to w ogóle robi?
Druga sprawa sprzęt ten ma kabel usb, ale nie bardzo wiem po co. Żadnych sterów, żadnego oprogramowania... Czy wszyscy użytkownicy tego miernika kupili go i nie zagłębiali się w temat? To jakaś parodia z tym miernikiem.
Tu masz stronkę producenta: http://www.sat-link.com.cn/index.html nie wiem jak 6933 ale 6923 ma usb tylko do upgrade softu. Chociaż gdzieś czytałem ze można też nowe parametry transponderów wrzucać
A jak to jest z dodawaniem transponderów?
Dodałem swoje transpondery i są w pamięci. Natomiast robiąc skana i wybierając transpondery mam do dyspozycji 3, a wklepałem ich z 6.
Ja mam do dyspozycji Dreamsky'a i Neona DVBS2. Szczegółowe porównanie w innym wątku na elektrodzie. Konkluzja jest taka, ze Dreamsky to raczej zabawka z funkcjami miernika za to podglądem obrazu TV odbieranego sygnału ( to akurat użyteczne). Natomiast Neon to z prawdziwego zdarzenia miernik ( choć z średniej półki)
Witam, Ten satlink działa przyzwoicie jak za kwotę 340brutto. Reaguje na ustawianie oscylacji konwertera. Mi 2 lata temu udało się kupić trimaxa sm 2500 w tej cenie(700) jest o wiele lepszy jeśli chodzi o ustawianie anten. Niestety ma jedną wadę żywotność...
Zobacz ten model:
EASY METER Profesjonalny miernik combo DVB-S/S2, DVB-T, DVB-C
Potwierdzam, EASY METER to całkiem fajny miernik, miałem okazję na nim popracować jakiś miesiąc temu i nawet już pokazał się teraz w wersji DVB-T2.
Ale widzieliście jak długo uruchamia się? Dosłownie kilka minut. Minutę, może nawet dwie na pewno. A poza tym on nie dysponuje złączem na moduł CAM/CI. Jak dla mnie to nie do przyjęcia. Neon+ czy S2 uruchamia się w ciągu kilku sekund. Neon+ jest dość dopracowany ale na S2 zdarzają się ciekawostki.
Ostatnio troszkę prac wpadło mi w Szwecji na DVB-T2 więc, nie mogąc się doczekać długo obiecanego T2 do Neona+, wybór padł na Rovera.
Ale widzieliście jak długo uruchamia się? Dosłownie kilka minut. Minutę, może nawet dwie na pewno.
I co to oznacza? śpieszy się koledze gdzieś ? Ja nie widzę problemu, że włączam i czekam 1 min. a nie kilkanaście minut.
sunlux wrote:
A poza tym on nie dysponuje złączem na moduł CAM/CI.
To kolejny minus ? dlaczego ?!
Neony nie mają modułu i co z tego. Coś z nimi nie tak? no nie. Sam je chwalisz.
Kup sobie rovera miernik z dotykowym 10" wyświetlaczem, złączami wszelkimi możliwymi i będziesz zadowolony.
Poniżej porównanie wskazań z anteny parabolicznej 150 dla dwóch modeli.
sunlux napisał:
Ale widzieliście jak długo uruchamia się? Dosłownie kilka minut. Minutę, może nawet dwie na pewno.
I co to oznacza? śpieszy się koledze gdzieś ? Ja nie widzę problemu, że włączam i czekam 1 min. a nie kilkanaście minut.
Pisałem gdzieś o kilkunastu minutach...? Pisałem kilka minut.
Muszę się poprawić i przyznać, że EASY METER najszybciej uruchomi się już nawet w ciągu niecałej pół minuty, czasami jest to troszkę dłużej i zależy od kilku czynników.
Szybki czas uruchomienia miernika dla jednych to żaden problem a dla mnie to ważna rzecz - ponieważ wielokrotnie muszę na chwilę szybko uruchomić miernik i zrobić pomiar na aktualnym etapie wykonania instalacji
Neon+ to 4 sekundy a Neon S2 to 6 sekund.
Fotodetektor wrote:
sunlux napisał:
A poza tym on nie dysponuje złączem na moduł CAM/CI.
To kolejny minus ? dlaczego ?!
Gniazdo modułu CI/CAM oczywiście nie jest obligatoryjne ale stanowczo przydaje się. Nie trafiłeś jeszcze na trudnego klienta, który nie wierzył w te nasze cyferki na wyświetlaczu jak poziom sygnału, MER itd. - ja wtedy idę do samochodu po poczciwego Trimaxa SM-3500 z FTA SD. A bez modułu CI/CAM i karty np. nc+ z HotBirda nie pokażesz żadnego kanału w HD a i tak najczęściej chcą zobaczyć to co najczęściej oglądają, przykładowo TVN HD.
Ja już trafiłem przy odbiorach na inwestora, którego wyznacznikiem poprawności instalacji sat. był obraz TVN HD i TVP 1/2 HD... choć po pomiarach zmienił zdanie.
Fotodetektor wrote:
Neony nie mają modułu i co z tego. Coś z nimi nie tak? no nie. Sam je chwalisz.
Kup sobie rovera miernik z dotykowym 10" wyświetlaczem, złączami wszelkimi możliwymi i będziesz zadowolony.
Neony to typowe mierniki bez opcji podglądu obrazu co przy codziennych pomiarach jest bezużyteczne - opisałem to powyżej. Plusem Neonów jest ich szybkość działania co też powyżej opisałem. Mają swoje wady i niedogodności ale wyniki pomiarów są bardzo wiarygodne.
Rovera już kupiliśmy miesiąc temu i zwraca się w Szwecji.
Z drugiej strony EASY METER to taka namiastka Rovera, ma wiele wspólnego z firmą Rover - producentem jest PRIME DIGITAL, która należy i tak do Rovera. To fajny miernik z pomiarami seryjnymi na co czekam jeszcze w przypadku Neona S2.
Na pocieszenie powiem, że Rover zbyt szybko też się nie uruchamia.
Fotodetektor wrote:
Poniżej porównanie wskazań z anteny parabolicznej 150 dla dwóch modeli.
Domyślam się, że te odczyty masz przy gniazdu lub tunerze sat. ponieważ ten poziom sygnału 80,6dBuV czy może 83,6dBuV nie jest typowy dla anteny 150cm. Ja przy 110cm na konwerterze dla 11508V mam 84,6dBuV.
To ten sam pomiar? Skąd też ta różnica o 4dB pomiędzy tymi miernikami ? Czyżby jeden z nich nadawał się już do kalibracji ? To za duża różnica.
MER bardzo ładny i jaki podobny... Pierwotnie Neon S2 mógł mierzyć (według specyfikacji) MER do 15dB ale spokojnie daje radę powyżej 16dB.
Przy 110cm dla 11623V mam MER 16,1dB - sprawdź proszę jaki MER będzie u ciebie na Neonie S2 i EASY METER dla 11623V, anteny 150cm i wrzut screeny - ciekawe czy na twojej 150cm skończy im się skala MER. Pierwotnie Rovery miały być pod tym względem lepsze i mierzyć MER chyba nawet do 18dB a Neon S2 tylko do 15dB a już na początku przy 90cm miałem odczyty powyżej 15dB.
Domyślam się, że te odczyty masz przy gniazdu lub tunerze sat. ponieważ ten poziom sygnału 80,6dBuV czy może 83,6dBuV nie jest typowy dla anteny 150cm. Ja przy 110cm na konwerterze dla 11508V mam 84,6dBuV.
Co to oznacza, że nie jest typowy?! A jaki jest typowy?!
sunlux wrote:
MER bardzo ładny i jaki podobny... Pierwotnie Neon S2 mógł mierzyć (według specyfikacji) MER do 15dB ale spokojnie daje radę powyżej 16dB.
Przy 110cm dla 11623V mam MER 16,1dB - sprawdź proszę jaki MER będzie u ciebie na Neonie S2 i EASY METER dla 11623V, anteny 150cm i wrzut screeny - ciekawe czy na twojej 150cm skończy im się skala MER. Pierwotnie Rovery miały być pod tym względem lepsze i mierzyć MER chyba nawet do 18dB a Neon S2 tylko do 15dB a już na początku przy 90cm miałem odczyty powyżej 15dB.
Sprawdzę i dam znać jaki mam MER dla 11 623.
Na dziś zobacz pomiar z anteny 110 cm IKUSI i konwerter quattro Televes.
Jakieś pytania?! )
Ale to nie są mierniki combo Więc nie ma co porównywać!
Sam przesiadłem się z Neona na Rovera Master i pierwsze co mnie irytowało to włączanie (nie mierzyłem dokładnie, ale pewnie z 30 sekund). No i bateria, trzeba częściej ładować. Ale za to mam wszystko w jednym
Fotodetektor wrote:
Sprawdzę i dam znać jaki mam MER dla 11 623.
Na dziś zobacz pomiar z anteny 110 cm IKUSI i konwerter quattro Televes.
Masakra!!
Małe pytanie, widzę dość sporą różnicę w poziomie sygnału... Który przekłamuje?
Przy 110cm dla 11623V mam MER 16,1dB - sprawdź proszę jaki MER będzie u ciebie na Neonie S2 i EASY METER dla 11623V, anteny 150cm i wrzut screeny - ciekawe czy na twojej 150cm skończy im się skala MER.
Witam,
Ja mam pytanie co sądzicie o tym mierniku?
Miernik SatLink SF6000 COMBO HD DVB-S/S2 DVB-T/T2
Pozdrawiam
Andrzej
Dodano po 13 [minuty]:
Witam,
Albo taki Miernik Amiko X Finder Combo.
Coś muszę kupić, nie wiem na co się zdecydować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zacznijmy od zasadniczego pytania: co chcesz robić tym miernikiem?
CZY TYLKO USTAWIAĆ ANTENY CZY WYKONAĆ TEŻ WIARYGODNY POMIAR SYGNAŁU (aby np. po jakimś czasie przy awarii zmierzyć i porównać parametry sygnału z tymi wartościami jakie były przy oddawaniu instalacji) ?
Potrzebuje miernik, który wiarygodnie i dokładnie będzie pokazywał parametry sygnału. Przykład przyrząd pokazuje mi siłę i jakość 99%, a stacja czołowa 75%.
Potrzebuje miernik, który wiarygodnie i dokładnie będzie pokazywał parametry sygnału. Przykład przyrząd pokazuje mi siłę i jakość 99%, a stacja czołowa 75%.
Co to za wartości w procentach ?
W procentach np. przy jakości sygnału, najczęściej ta wartość procentowa obrazuje parametry postBER, co jak poobserwujesz już później na prawdziwym mierniku, jest niewiarygodne - ważniejszy jest preBER. Nie chce nudzić technicznie ale zobaczysz wtedy jak gwałtownie zmieni się postBER przy małej zmianie preBER kiedy to ten preBER był na granicy klifu jakościowego.
Zapomnij o wartościach w procentach. W praktyce używa się wyłącznie konkretnych jednostek jak poziom sygnału np. w dBµV, MER w dB (czasami C/N w dB), preBER, postBER. Oczywiście cały czas rozmawiamy o sygnałach cyfrowych...
Porządny miernik powinien być wiarygodny w odczytach, szybki i poza odczytem wcześniej wspomnianych wartości mieć też możliwość odczyty błędu oscylatora w konwerterze.
Wartości w procentach są pokazywane tylko na pseudo miernikach, które w rzeczywistości są zwykłymi tunerami satelitarnymi w postaci przenośnej - z wbudowanym ekranem oraz akumulatorem. Raz tylko miałem taki "miernik" Trimaxa SM-3500 choć głębiej pokazywał już właściwy poziom i C/N.
Odpowiedź na twoje pytanie jest bardzo prosta.
Jeśli chcesz mieć wiarygodne odczyty pomiarów w konkretnych jednostkach to wystarczy zapytać się sprzedawcy czy do tego miernika ma certyfikat kalibracji poświadczający wiarygodność pomiarów z tego miernika (legalizacji nie jest taki ważny) !
Polecam Neona. Ja się kiedyś pośpieszyłem i kupiłem Dreamskay-a którego prawie nie używam. Powiem więcej. Na jedną z pierwszych robót na którą go wziąłem nie byłem w stanie nawet ustawić anteny satelitarnej ( a niestety nie miałem nic innego, Mezona i Szweigera zostawiłem w domu). Ten Dreamsky zaczyna coś pokazywać jak antena "łapie" już jakiś sygnał i to z konkretnego satelity. Zanim zdążyłem coś zrobić rozładowała się bateria. Wskaźnik baterii w nim to tylko trzy belki ( a była wtedy jedna sądziłem wiec , że mam jeszcze ze 20% ). Potem używałem go już w zestawie z Mezonem 150 i ustawianie było wielokrotnie szybsze. W Neonie wskaźnik baterii jest w % i zawsze wiem ile mi popracuje. Dodatkowo mierzy prąd konwertera, można zapisywać logi itp. jak juz wspomniałem Dreamsky to zabawka z pewnymi funkcjami miernika.
Neon ma tylko sat, a chciałbym mieć 2 w 1, czyli również naziemną.
Ja te procenty podałem przykładowo. Bardzo cenna uwaga o certyfikacie kalibracji.
Wysłałem zapytanie do dystrybutorów.
Neon ma tylko sat, a chciałbym mieć 2 w 1, czyli również naziemną.
Do naziemnej również mam neona i kupiłem go pierwszego. Dreamsky skusił mnie własnie tym, ze był combo dodatkowo ma Cable ( choć nie miałem okazji go akurat tak używać). Niedługo wejdzie DVBT2 i kolejny miernik
Do naziemnej również mam neona i kupiłem go pierwszego. Dreamsky skusił mnie własnie tym, ze był combo dodatkowo ma Cable ( choć nie miałem okazji go akurat tak używać). Niedługo wejdzie DVBT2 i kolejny miernik
Jak wejdzie DVB-T2 to wymienisz głowice w neonie i po problemie NEON jest niezastąpiony Reszta to wskaźniki, ale proszę pamiętać o cenie bo są bardzo różne.
Coś jest za coś i tyle.
NEON jest niezastąpiony Reszta to wskaźniki, ale proszę pamiętać o cenie bo są bardzo różne.
Coś jest za coś i tyle.
Z tym się zgadzam. Ostatnio całkiem przez przypadek odkryłem, że jak będę miał problem z wyrobionym gniazdem wejściowym to po prostu wymieniam beczkę i po kłopocie. A już raz wymieniałem w Mezonie ( akurat na gwarancji) i bez lutownicy i śrubokręta się nie obejdzie. Podobnie ma się rzecz w Dreamsky'u. Na koniec Neon jest niezwykle poręczny i prosty w obsłudze nawet jedną ręka. Dodatkowo doskonale zabezpieczony silikonowym pokrowcem. Pomyślano nawet o "rogach", które zabezpieczą gniazdo w razie upadku. A że mam dwa mierniki trudno. A jak DVB T2 wejdzie na poważnie to dopiero wtedy będe sie martwił. Tak w sumie licząc to od początku przygody z TV Sat miałem tych mierników (ze wskaźnikami czy poprawniej satfinderami) już 7 (słownie siedem). W tym jednego Mezona 150 zostawiłem przy antenie i na drugi dzień go już nie było. A pierwsze satki ustawiałem na odbiorniku Strong CX40 i czarnobiałym telewizorze Elektronika BŁ100 ( a poprawniej WŁ100 bo to była cyrylica ). Z łezką wspominam jak właśnie na tej Elektronice ustawiałem antenę Cyfry+ u Lema. Antenka 60cm a na tarasie miał obrotową antenkę 1,5 a może 2m. Podobna sprawa była u innego klienta , który w ogrodzie miał na specjalnym fundamencie "antenkę" 3 metrową i Echostara 5500. Jak mi opowiadał kosztowało go to więcej niż maluch.