Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung SV-605G. Podczas odtwarzania kaset brakuje koloru.

04 Kwi 2005 20:39 1275 4
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z magnetowidem. Mówiąc dokładniej podczas odtwarzania kaset brak jest koloru. Dzieje się tak na wszystkich kasetach. Kolor tez nie jest nagrywany. Nagrałem pare minut i sprawdzałem na innym sprawnym sprzęcie. Zarówno przy odtwarzaniu jak i nagrywaniu obraz jest czysty, bez żadnych zakłóceń. Tuner działa ok, na TV jest kolor. Sygnał puszczony po wysokiej jest czarnobiały, przez EURO obraz wydaje się być w odcieniu zieleni. Sprzet nie był rozbierany więc wykluczam źle zamontowany dysk wizyjny (poza tym wyczytałem na forum, że w takim wypadku obraz byłby złej jakości). Czytałem też posty dotyczące braku synchra w Samsungach, próbowalem ustawić punkty PG ale to nic nie dało (znaczy sie u mnie po zdjęciu panela przedniego nie ma żadnego przycisku TEST, jest tylko zworka opisana jako serwisowa). Czy któryś z forumowiczów spotkał się z podobnym przypadkiem? Proszę o jakąs pomoc.

    Pozdrawiam WHD
  • Poziom 18  
    Sprawdz wobec tego lutowania przy kwarcu i scalaku od chrominancji.
  • Poziom 11  
    sprawdzałem, niestety luty są ok
  • Poziom 37  
    Dla porządku wskażę na prozaiczną sprawę- system. Przełączany pewnie w MENU- czy sprzęt reaguje na to jakoś?
  • Poziom 11  
    no tak zapomniałem wspomnieć, jest opcja przełączania systemu na panelu przednim, są opcje NTSC i AUTO PAL. Nie przypatrzyłem się temu dokładniej kiedy co się dzieje, ale zauważyłem że czasami AUTO świeci się z PALem a czasami z NTSC, nie potrafie sobie tego wytłumaczyć dlaczego tak jest. Poza tym sprzęt i tak nie reaguje na tą opcje:\