Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym.

slawek19880330 26 Feb 2014 12:02 3831 22
NDN
    slawek19880330
    Level 9  
    Witam ,
    Mój problem polega na tym że układ zgrzewający po załączeniu chodzi około kilku godzin i wybucha jeden z modułów IGBT,zawsze ten sam.Układ działa tak że zasilany jest mostek prostowniczy trójfazowy,na wyjście mostka równolegle kondenstaory i następnie do tranzystorów modułów IGBT są to moduły podwójne 300A 1700V SEMIKRON. Z wyjść tych modułów zasilany jest transformator (z ok 600V na ok 4V) i z wyjścia trafo na elektrody zgrzewające. Prąd zgrzewania ok 120A.Sterowanie tych modułów jest wykonywane na układach hybrydowych M57962AL.Więc są 2 podwójne IGBT i 4 Drivery M57962AL.Na wyjściu z driver-ów są stabilizatory w postaci diod Zenera a na modułach na wysokim napięciu są kondenstaory foliowe + transile + palnik przeciwprzepięciowy na 1200V.Impulsy na driver są podawane z czujnika laserowego z częstotliwością ok 30Hz.Blokowanie modułu -9V przewodzenie +15V.W IGBT uszkodzenie zazwyczaj objawia sie zwarciem lub przerwą w układzie sterowanie czyli na zaciskach GE modułu,lecz mimo braku zwarcia lub przerwy na zaciskach prądowych po otarciu modułu widać zę są przypalone. Okablowanie sprawdzone zgodnie ze schematem producenta.Drivery i tranzystory wsadzone nowe komplet i to samo.Proszę o pomoc co może być przyczyną takich wybuchów? Jak ewentualnie można uchronić taki układ przed ponownym zniszczeniem? I w jaki sposób można sprawdzić ten układ M57962AL. Pozdrawiam
  • NDN
    ul1111
    Level 23  
    Narysuj schemat bo brak konkretów. Zamieść przebiegi na bramkach. Sposób testowania M57962AL opisany jest w dataszicie.
    slawek19880330
    Level 9  
    Załączam schemat jaki dostałem od chińskiego producenta.Firma WUXI Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym.

Dodano po 37 [minuty]:

Odnośnie sposobu testowania M57962AL to nie mogłem tego znaleźć w aplikacji. Jak możesz to wrzuć mi plik z instrukcją testowania.
    marek_ka
    Level 26  
    Skoro zawsze ten sam w mostku, to układ sterujący podaje nieprawidłowe impulsy.
  • NDN
    slawek19880330
    Level 9  
    Ale co ten sam?Rozwiń swoją myśl kolego bo nie mam pojęcia o co Ci chodzi?
    marek_ka
    Level 26  
    Należy sprawdzić oscyloskopem przebiegi na bramce. Nieprawidłowy kształt impulsów bramkowych prowadzi do palenia tranzystora.
    slawek19880330
    Level 9  
    Poskładałem ten układ po wybuchu,włączyłem żeby zarejestrować przebieg na bramkach i po wykonaniu kilku zgrzewów rozłącza mi zgrzewanie.Podejrzewam że któryś driver jest wadliwy tylko nie wiem jak go sprawdzić?? W datasheet nic nie znalazłem o testowaniu,jest napisane tylko które piny są do testów i żeby ich nie podłączać do niczego w układzie.

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Udało mi się odpalić ten układ i zgrzewa,załączam zdjęcia z przebiegiem jednego z driverów.Przebieg wydaje mi się być poprawny natomiast co jakiś czas wrzuca mi takiego śmiecia i nie wiem czemu?? Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym.
    marek_ka
    Level 26  
    No to już wiesz czemu pali ci IGBT.
    slawek19880330
    Level 9  
    No wszystko fajnie tylko czemu te przebiegi są takie?? Co może być nie tak w tym układzie że tak się dzieje? Pozdrawiam
    ul1111
    Level 23  
    Na oscyloskopie masz ustawione 50v na działke?
    slawek19880330
    Level 9  
    Wyszło tak bo ustawione było do sondy x10 więc tam jest realnie 5V/dz
    marek_ka
    Level 26  
    Szpilki z 1 zdjęcia są wystarczające do otwarcia IGBT.
    Uszkodzony driver, albo śmieci na jego wejściu. Może też być nieprawidłowe zasilanie drivera.
    slawek19880330
    Level 9  
    Załączam przebiegi z 4 driverów i proszę o komentarz czy ma to prawo działać??
    Driver 1 Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. co jakiś czasZgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. driver 2 Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. driver 3Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. driver 4Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym.
    Z

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Da się uszkodzić taki driver temperaturą?? Poprawiłem luty na każdym pinie i po tej poprawie już nie ma normalnego przebiegu tylko tylko takie szpilki jak na zdjęciu 2 z pierwszego drivera.Lutowałem temperaturą 350 stopni

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Quote:
    Szpilki z 1 zdjęcia są wystarczające do otwarcia IGBT.
    Uszkodzony driver, albo śmieci na jego wejściu. Może też być nieprawidłowe zasilanie drivera.

Niestety nie mogę się zgodzić ponieważ wtedy gdy pojawiają się szpilki nie ma zgrzewania a co do zasilania to każdy driver ma swój identyczny układ i sprawny więc raczej odpada.Najgorsze jest to że teraz jest taka sytuacja że układ raz zgrzewa a raz nie i te cykle są przypadkowe. Zapewne to jakaś pierdoła ale już mi pochłonęła trochę czasu. Próbuję dalej i czekam na podpowiedzi.Pozdrawiam
    [/quote]
    marek_ka
    Level 26  
    slawek19880330 wrote:
    a a co do zasilania to każdy driver ma swój identyczny układ i sprawny więc raczej odpada
    A jednak jeden IGBT się pali.
    Ciekawe dlaczego?
    Jak sprawdziłeś jakość zasilania?
    Co się stanie gdy w jednej gałęzi oba IGBT dostaną szpilki na bramkę w tym samym momencie?

Wybacz ale to co piszę, to podstawy. Powinieneś sam to wiedzieć skoro bierzesz się za naprawę.
    slawek19880330
    Level 9  
    Masz rację ale jak wytłumaczyć to że wczoraj te szpilki pojawiały się co ok 50 zgrzewów a dziś pojawia się kilka szpilek po czym kilka zgrzewów a za jakiś czas kilkanaście szpilek i parę zgrzewów a następnie zgrzewa jakiś czas. Jeśli chodzi o zasilanie to sprawdzałem je pod obciążeniem 1A stałego a później impulsowo załączałem obciążenie i przebiegi były równe. Podstawy znam ale nie rozumiem tej różnorodności zachowywania się tego układu bez ingerencji w jego strukturę.Szukam punktu zaczepienia.Wymienię ten najbardziej rozbieżny driver wraz z układem zasilania i napiszę co z tego wyszło.Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

Wymieniłem i jest to samo bez żadnych zmian.Podmieniłem nawet sterownik który podaje impulsy na drivery i nadal to samo.Jest możliwość żeby tranzystor miał uszkodzone złącze GE?? Ale jeśli by tak było to by wybuchł bo nie blokowało by go wtedy -9V.Brak mi pomysłów :(
    marek_ka
    Level 26  
    Pali się jeden tranzystor w półmostku, czy oba?

Jeśli przykładowo. górny jest otwarty, a dolny w tym czasie zacznie się otwierać to spali się dolny.
    Może być tak że jeden się jeszcze nie wyłączył a drugi zaczął się już załączać.
    slawek19880330
    Level 9  
    Zawsze pali się jeden tranzystor, podłącze w poniedziałek oscyloskop na oba sterowania i zobaczę jak to wygląda i dam znać.
    slawek19880330
    Level 9  
    Porobiłem pomiary i wyszło nawet ładnie gdy zgrzewa,natomiast gdy przestaje zgrzewać to są kulfony.To właśnie się dzieje jak nie zgrzewa Zgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. To z obu tranzystorów 1 modułu IGBTZgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. To z drugiego modułuZgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. To z 1 tranzystora 1 modułu i z 2tranzystora 2 modułuZgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym. A to z 2 tranzystora 1 modułu i z 1 tranzystora drugiego modułuZgrzewarka - Uszkodzenia tranzystorów IGBT w układzie zgrzewającym.

Przebiegi ładnie się mijają i nachodzą wtedy kiedy powinny.Więc samo sterowanie chyba zostawię w spokoju,chociaż zastanawia mnie to że czasy otwarcia na jednym tranzystorze są krótsze ni czasy otwarcia na drugim.Przetestuje chyba jeszcze raz te układy zasilania. A jaka wartość prądu mo
    ul1111
    Level 23  
    Zamieść przebiegi tak, aby było na obu kanałach widać 0 przebiegu.
    slawek19880330
    Level 9  
    Chwilowa przerwa z powodu poważniejszej awarii,do tematu powrócę prawdopodobnie w poniedziałek.