Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Atlas Copco GA250 - Błąd startera

presztak 26 Feb 2014 14:01 1935 3
  • #1
    presztak
    Level 9  
    Witam,
    mam problem ze sprężarką śrubową Atlas Copco GA 250 ze sterownikiem Elektronikon-sterownik starszego typu. W momencie kiedy nie ma poboru powietrza, maszyna programowo wchodzi w wybieg nastepnie się wyłącza, niestety kiedy ciśnienie spadnie poniżej wartości zadanej nie ma ponownego załączenia, na sterowniku pojawia się komunikat o błędzie startera. Ażeby ją powtórnie załaczyć muszę wyłączyć całkowicie zasilanie i czekać na znaczny spadek ciśnienia w sieci.
    Będę wdzięczny za sugestie.
    Paweł
  • #2
    bonanza
    Power inverters specialist
    Być może jest za wysokie ciśnienie w zespole śrubowym, jest to chyba wada zaworu zwrotnego po bloku sprężającym. Nie jestem specem, znam to bardziej ze słyszenia (spotkałem się w Airpolu z takim defektem).
  • #3
    presztak
    Level 9  
    Dziękuję za podprowadzkę. Zapomniałem wcześniej dopisać, że sterownik to ELEKTRONIKON MK III. Wyczytałem w jakimś angielskim manualu dosłownie jedno zdanie, że od momentu inicjacji startu -sterownik ma określony czas na kontrolę parametrów. Domniemuję ,że jeżeli sterownik nie zdąży sprawdzić, bądź parametr lub parametry będą niezgodne to po upływie w/w czasu nie nastąpi rozruch i pojawi się błąd startera. Tylko dlaczego sterownik nie sygnalizuje mi wcześniej uszkodzenia czujnika? Czy może tak być, że oprogramowanie dla tego sterownika jest tak gołe,że nie podaje szczegółowych komunikatów o uszkodzeniach? A może uszkodzony jest któryś przetwornik A/C w sterowniku?
  • #4
    presztak
    Level 9  
    Rozwiązano,uszkodzone układy we-wy sterownika.